babiess in the nursery

Οι πρώτες μέρες του παιδικού σταθμού μπορεί να χαρακτηρίζονται από συναισθήματα όπως ενθουσιασμός, προσμονή, άγχος και ίσως λίγη θλίψη. Είναι φυσικό, παιδιά και γονείς, να αισθάνεστε έτσι ξεκινώντας αυτό το νέο κεφάλαιο. Ωστόσο, με προετοιμασία και υπομονή, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η μετάβαση στον παιδικό σταθμό θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή για το παιδί σας και εσάς.

 

1.Σταδιακό ξεκίνημα

Ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη διευκόλυνση της μετάβασης είναι να εισαγάγετε το παιδί σας στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού σταδιακά. Εάν είναι δυνατόν, κανονίστε μερικές σύντομες επισκέψεις πριν από την επίσημη ημερομηνία έναρξης. Αυτό θα δώσει στο παιδί σας την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον, να γνωρίσει τους ανθρώπους που θα το φροντίσουν και να αλληλεπιδράσει με άλλα παιδιά. Η σταδιακή έκθεση βοηθά στη δημιουργία μιας αίσθησης άνεσης και ασφάλειας, κάνοντας την πρώτη επίσημη ημέρα πιο ήρεμη.

2.Συνέπεια

Τα παιδιά τα πάνε πολύ καλά όταν υπάρχει ρουτίνα και είναι εξοικειωμένα, επομένως η συνέπεια είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. Κρατήστε τη ρουτίνα του πρωινού και αυτή του ύπνου όσο το δυνατόν πιο συνεπείς, για να έχει το παιδί μια αίσθηση σταθερότητας ανάμεσα στις αλλαγές. Συζητήστε για τις ώρες φαγητού και ύπνου με τον παιδικό σταθμό ώστε να ταιριάζουν με τις υπάρχουσες ρουτίνες σας, για να δημιουργήσετε μια αίσθηση συνέχειας ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο και αντίστροφα.

3.Ανοικτή επικοινωνία

Η ανοικτή επικοινωνία με το παιδί σας για τις αλλαγές που πλησιάζουν μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Μιλήστε για τον παιδικό σταθμό με θετικό και ενθουσιώδη τρόπο. Εξηγήστε ότι είναι ένα μέρος για να κάνει νέους φίλους, να παίξει με παιχνίδια και να διασκεδάσει. Αντιμετωπίστε τυχόν ανησυχίες ή φόβους που μπορεί να έχει το παιδί σας και διαβεβαιώστε το ότι θα επιστρέφετε πάντα για να το πάρετε από το σχολείο.

4.Σύνδεση με το παιδαγωγικό προσωπικό

Η δημιουργία «σύνδεσης» με τους ανθρώπους που θα διαπαιδαγωγούν και θα φροντίζουν το παιδί τις ώρες του παιδικού σταθμού είναι σημαντική. Αφιερώστε χρόνο για να τους γνωρίσετε και να μοιραστείτε πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις, τις αντιπάθειες, τις ρουτίνες και ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού σας. Όταν το παιδί σας βλέπει ότι εμπιστεύεστε και νιώθετε άνετα με τους φροντιστές, υποστηρίζεται να νιώσει πιο άνετα επίσης.

5.Μεταβατικά αντικείμενα

Παρατηρήστε ή συζητήστε αν το παιδί σας θα ήθελε να φέρει ένα αντικείμενο από το σπίτι στον παιδικό σταθμό, όπως μια αγαπημένη κουβέρτα ή ένα λούτρινο ζωάκι. Το να έχει κάτι οικείο κοντά του μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας σε περιόδους άγχους αποχωρισμού. Σε αυτό το σημείο θα σας βοηθήσει η ανοικτή και αμφίδρομη επικοινωνία με το παιδαγωγικό προσωπικό στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί. Οι παιδαγωγοί θα σας εξηγήσουν με τι τρόπους μπορούν να σας υποστηρίξουν να έχει το παιδί μαζί του κάποιο αντικείμενο από το σπίτι.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids playing

6.Θετική εμπειρία αποχαιρετισμού

Το να πείτε αντίο με θετικό και καθησυχαστικό τρόπο μπορεί να χαρακτηρίσει το κλίμα της ημέρας του παιδιού σας. Διατηρήστε τους αποχαιρετισμούς σύντομους και χαρούμενους και ενημερώστε το παιδί σας πότε θα επιστρέψετε. Αποφύγετε να βγείτε κρυφά όταν δεν κοιτάζει, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη του και να δημιουργήσει άγχος μακροπρόθεσμα.

7.Γιορτάστε τα μικρά επιτεύγματα

Γιορτάστε τις μικρές νίκες. Για παράδειγμα αν το παιδί μοιραστεί ένα παιχνίδι, ή αν κάνει έναν νέο φίλο. Αυτό βοηθά το παιδί σας να αισθάνεται περήφανο για την ημέρα του στον παιδικό σταθμό.

8.Διατηρήστε επαφή

Ορισμένοι παιδικοί σταθμοί προσφέρουν άμεσες ενημερώσεις μέσω εφαρμογών ή φωτογραφιών. Η συμμετοχή σας και η αμφίδρομη επικοινωνία με τον παιδικό σταθμό μπορεί να είναι καθησυχαστική και σας επιτρέπει να δείτε με τι απασχολείται και διασκεδάζει το  παιδί σας. Γνωρίζοντας αυτά, μπορείτε να προκαλέσετε συζητήσεις με το παιδί σας ή να αποκτήσετε νέες ιδέες για διασκέδαση και απασχόληση στο σπίτι.

9.Ενσυναίσθηση και κατανόηση

Κατανοήστε ότι το άγχος αποχωρισμού είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης και αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Δώστε του έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσει τα συναισθήματά του και ενημερώστε το ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει.

10.Αυτοφροντίδα για γονείς

Η μετάβαση στον παιδικό σταθμό μπορεί να προκαλεί συναισθηματικά και τους γονείς. Θυμηθείτε να βάλετε ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων την αυτοφροντίδα σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δώστε στον εαυτό σας άδεια να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και στηριχτείτε στο σύστημα υποστήριξής σας για καθοδήγηση και ενθάρρυνση.

 

Συμπερασματικά, οι πρώτες μέρες του παιδικού σταθμού σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή του παιδιού σας. Εφαρμόζοντας αυτές τις κινήσεις, μπορείτε να βοηθήσετε να γίνει αυτή η μετάβαση πιο εύκολη τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και ενώ μερικά μπορεί να προσαρμοστούν γρήγορα, άλλα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Ας είστε υπομονετικοί, με κατανόηση και προετοιμασμένοι να προσαρμόσετε την προσέγγισή σας όπως χρειάζεται. Με τον χρόνο, τη συνέπεια και την πολλή αγάπη, το παιδί σας θα αισθανθεί σύντομα άνετα και ευτυχισμένο στο νέο περιβάλλον του παιδικού σταθμού.