baby playing

 

Όσο ισχυροποιούνται οι μύες των δακτύλων και οι κινήσεις των χεριών συντονίζονται με τα μάτια, λέμε πως το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες (έχει συνήθως προηγηθεί η κατάκτηση της αδρής κινητικότητας που αφορά τις πιο «μεγάλες» κινήσεις).

Ποιες κινήσεις της καθημερινότητας καλύπτουν οι δεξιότητες αυτές;

Η λεπτή κινητικότητα χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

 

1.Στις κινήσεις που σχετίζονται με την προσχολική μάθηση

Α) Το να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί το μολύβι για να μουντζουρώσει, να ζωγραφίσει, να χρωματίσει, να γράψει.

Β) Το να μάθει να χρησιμοποιεί το παιδικό ψαλίδι (με ασφάλεια και με επίβλεψη ενήλικα), για να κόψει.

 

  1. Στις κινήσεις που έχουν να κάνουν με το παιχνίδι

Η ικανότητα να τοποθετεί το παιδί τα κομμάτια του παζλ, να φτιάχνει κατασκευές με σφηνοτουβλάκια κ.λπ.

 

  1. Στις κινήσεις αυτοφροντίδας του παιδιού

Α) Στο φαγητό: εδώ, το παιδί μαθαίνει να κρατάει το κουτάλι και το πιρούνι για να φάει, να ανοίγει και να κλείνει το δοχείο του φαγητού του.

 

Β) Στην υγιεινή του: βούρτσισμα δοντιών, μαλλιών του και η ικανότητα να σκουπίζεται μόνο του το παιδί μετά τη χρήση τουαλέτας.

Γ) Στο ντύσιμο: περιλαμβάνεται και το μάθει το παιδί να δένει τα κορδόνια του παπουτσιού ή να τα κλείνει με βέλκρο, καθώς και το κλείσιμο κουμπιών ή το κούμπωμα ζώνης.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family with two kids ready to go

Παίζω και μαθαίνω τη λεπτή κινητικότητα

Τα παρακάτω παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά νηπιακής ηλικίας να καλλιεργήσουν τις λεπτές δεξιότητες.

Αυτοκόλλητα κολλάμε και τα δάχτυλα σωστά κουνάμε

Χρειαζόμαστε μόνο μια λευκή κόλλα χαρτί και μία καρτέλα με αυτοκόλλητα. Καθώς το παιδί θα αρχίσει να ξεκολλά τα stickers, θα εξασκηθεί στο να χρησιμοποιεί με επιδεξιότητα αντίχειρα και δείκτη μαζί, για να πιάνει μικρά αντικείμενα.

 

Έτοιμοι για ρυζομαχίες;  

Χωρίστε μια χούφτα ρύζι σε δύο πλαστικά μπολ και έχετε εύκαιρο και ένα ακόμα άδειο μπολ. Δώστε στο παιδί ένα πλαστικό τσιμπιδάκι φρυδιών και κρατήστε ένα και εσείς. Χρησιμοποιήστε το τσιμπιδάκι, για να πιάσετε τους κόκκους έναν-έναν και να τους μεταφέρετε στο άδειο μπολ. Όποιος το καταφέρει πρώτος κερδίζει. Αν οι κόκκοι ρυζιού είναι μικροί για τα χέρια του παιδιού, δοκιμάστε το παιχνίδι με δημητριακά (σε σχήμα δαχτυλίδι). Σε κάθε περίπτωση, θα μάθει με διασκεδαστικό τρόπο να χρησιμοποιεί με σταθερότητα τα δάχτυλά του.

 

Λεπτοδουλειές με μπατονέτες

Ακρίβεια στις κινήσεις, έλεγχο των δαχτύλων… ό, τι ακριβώς αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητα θα το βρείτε σ’ αυτό το παιχνίδι. Σχεδιάστε με έναν μαρκαδόρο γράμματα και αριθμούς και μετά αφήστε το παιδί να «περάσει» τις γραμμές τους από πάνω με μία μπατονέτα βουτηγμένη σε χρώμα τέμπερας.

 

 

Λαστιχάκια στα τενεκεδάκια

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικά απλό, σχεδόν απλοϊκό, αλλά το να περάσει ένα παιδί νηπιακής ηλικίας λαστιχάκια γύρω από ένα τενεκεδάκι δεν είναι μία απλή υπόθεση. Απαιτεί έναν συνδυασμό δεξιοτεχνίας και μυϊκής δύναμης που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται στα νήπια.

 

Πέρα από τα παραπάνω, στο κεφάλαιο «λεπτή κινητικότητα: δραστηριότητες» μπορούμε να επινοήσουμε χίλια δύο αυτοσχέδια παιχνίδια με ό,τι αντικείμενα έχουμε στο σπίτι. Θυμόμαστε όμως πάντα ότι κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης της λεπτής κινητικότητας, γι’ αυτό και δεν ωφελούν οι συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, αν έχουμε αγωνίες ή απορίες για τη λεπτή κινητική εξέλιξη του παιδιού μας, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο ή έναν ορθοπαιδικό.