child sneezing

Αιμορραγία από τη μύτη συμβαίνει πολύ συχνά στα παιδιά συνήθως λόγω ρήξης των αγγείων που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα της και μπορεί να συμβεί είτε αυτόματα είτε από μικροτραυματισμό με την ονυχοφόρο φάλαγγα του δείκτη (το «σκάλισμα της μύτης» με το δάκτυλο που πολλά παιδάκια συνηθίζουν). Άλλες αιτίες είναι η παρουσία ξένου σώματος στο ρουθούνι, ο τραυματισμός στο πρόσωπο, κάποιος όγκος στη μύτη π.χ. ένα αιμαγγείωμα αλλά και συστηματικά νοσήματα όπως αλλεργίες, λοιμώξεις ή παθήσεις που προκαλούν διαταραχή στην πήξη του αίματος π.χ. αιμορροφιλία, θρομβοπενία (μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων). Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επίσης, μια κατάσταση συχνή στη  βρεφική ηλικία, όταν συνοδεύεται από ανάρροιες (το γάλα βγαίνει και από τη μύτη) μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία από τη μύτη μέσω του επαναλαμβανόμενου ερεθισμού του ρινικού βλεννογόνου από το γαστρικό περιεχόμενο.

Ιδιαίτερα ερεθιστικός επίσης παράγοντας για τον βλεννογόνο της μύτης είναι η ξηρή ατμόσφαιρα και γι’ αυτό το λόγο πολλά από τα περιστατικά ρινορραγίας παρατηρούνται τον χειμώνα σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους. Επιπλέον, η χρήση φαρμάκων τοπικά στη μύτη π.χ. αντισταμινικών ή κορτικοστεροειδών ρινικών σπρέυ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τη μύτη, ιδιαίτερα όταν αυτά εφαρμόζονται απευθείας στο ρινικό διάφραγμα και όχι στα πλευρικά τοιχώματα.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση αιμορραγίας από τη μύτη;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid playing

Μένουμε ψύχραιμοι και βοηθάμε το παιδί να παραμείνει καθιστό με το κεφάλι προς τα μπροστά, ώστε να μην καταπίνει το αίμα (η κατάποση του αίματος μπορεί να προκαλέσει εμετό και γι αυτό το λόγο αν υπάρχει αίμα στο στόμα του παιδιού καλό είναι να το φτύνει). Καθησυχάζοντάς το, πρέπει να ασκήσουμε ήπια πίεση με τον δείκτη και τον αντίχειρα στα πτερύγια της μύτης για 5-10 λεπτά. Αν η αιμορραγία επιμένει, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια κατάλληλη αιμοστατική αλοιφή. Εφόσον η απώλεια του αίματος συνεχίζεται ή η ρινορραγία υποτροπιάζει, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Μπορούμε να προλάβουμε την υποτροπή της αιμορραγίας;

Το παιδί πρέπει να μη φυσάει πολύ δυνατά τη μύτη του και να φταρνίζεται με το στόμα ανοικτό. Επίσης συστήνεται η χρήση ρινικών σπρέυ ορού και αλοιφών που διατηρούν τον ρινικό βλεννογόνο υγρό και τον προστατεύουν από ερεθιστικούς παράγοντες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Textbook of Pediatric care, Chapter 146: Epistaxis Miriam Schechter, MD; David M. Stevens, MD
  2. Medscape, Epistaxis Updated: Apr 24, 2018 Author: Quoc A Nguyen, MD; Chief Editor: Arlen D Meyers, MD
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.