kid listening to music

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν τη μουσική. Πολύ συχνά όμως, οι γονείς πιστεύουν πως κατάλληλη μουσική για νήπια είναι μόνο τα παιδικά τραγουδάκια και η κλασική μουσική και ωθούν το παιδί μόνο σε αυτά τα ακούσματα. Τι λένε όμως οι ειδικοί γι’ αυτή τη μονοδιάστατη επιλογή;

Η μουσική δεν είναι μόνο για να ακούς

«Πριν επιλέξετε τραγούδια, αναλογιστείτε πως το παιδί σας ωφελείται με το να κάνει πολλά περισσότερα από το να ακούει απλώς την μουσική. Για να ωφελήσει στο μάξιμουμ η μουσική τα παιδιά, εκείνα χρειάζεται να τραγουδούν, να χτυπούν παλαμάκια και να χορεύουν στον ρυθμό. Το να τραγουδούν και να λικνίζονται παράλληλα με τη μουσική δίνει στον εγκέφαλο το μήνυμα να δώσει νόημα στη μουσική, μια γνωσιακή διαδικασία που ονομάζεται “ακουστότητα”» εξηγεί η Lili Levinowitz, συνιδρύτρια της Σχολής Music Together και καθηγήτρια παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο Rowan του Νιου Τζέρσι.

Δημιουργήστε έναν μπουφέ για το αυτί

Αυτό συμβουλεύει τους γονείς η Lili Levinowitz:

Η ιδανική μουσική βιβλιοθήκη που μπορείτε να δημιουργήσετε για τα παιδιά σας περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία ακουσμάτων από είδη που αρέσουν τόσο σε εσάς όσο και στα παιδιά σας.  Σκεφτείτε τη μουσική, σαν το καθημερινό σας μενού. Δεν θέλετε να σερβίρετε κάθε μέρα στα παιδιά μακαρόνια με τυρί, θέλετε; Γι’ αυτό, δημιουργήστε έναν μπουφέ για το αυτί που θα αποτελείται από τραγούδια της δικής σας κουλτούρας αλλά και άλλων ανά τον κόσμο και φυσικά από τη μουσική που αγαπάτε.

Τι προσφέρει η ευρεία γκάμα ακουσμάτων στο παιδί;

Όταν τα παιδιά ακούν διαφορετικά είδη μουσικής με διαφορετικούς ρυθμούς και τονικότητες ή απλώς τραγούδια που παίζονται σε διαφορετικά κλειδιά, μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την αντιπαράθεση της διαφορετικότητας.

Να βάλω και ροκ ή και δημοτικά;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid playing

Ένας καλός τρόπος να φτιάξετε το playlist για το παιδί της νηπιακής ηλικίας είναι να σκεφτείτε ποια τραγούδια άρεσαν σε εσάς όταν ήσασταν παιδί και να ξεκινήσετε από αυτά. Από ’κει και πέρα, δεν υπάρχουν «απαγορευμένα» ακούσματα. Η γκάμα της μουσικής που μπορεί να ακούσει ένα παιδί 1 έως 3 ετών μπορεί να περιλαμβάνει κλασική μουσική, τζαζ, ροκ, ποπ, soul, λαϊκά, παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια ή παραδοσιακά άλλων πολιτισμικών, ενδιαφέρουσα αφρικανική ή βραζιλιάνικη μουσική κ.λπ.

Ποια τραγούδια δεν ενδείκνυνται;

Σίγουρα όχι αυτά που χρησιμοποιούν ακατάλληλο λεξιλόγιο για παιδιά (π.χ. τραγούδια ραπ ή τραπ). Όπως και τραγούδια με «επιθετικό» ήχο και «σκληρά» φωνητικά που μπορούν να τρομάξουν ένα τόσο μικρό παιδί (π.χ. heavy metal). Επιπλέον, καλύτερα να αποφεύγονται γενικά τα τραγούδια με κακή ποιότητα παραγωγής ή τραγούδια με φωνές παιδιών που τραγουδούν σαν να ήταν ενήλικες. Αν δεν είστε σίγουροι για την καταλληλότητα ενός τραγουδιού στα αυτιά ενός νηπίου, ένας πρακτικός κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε σύμφωνα με τον Eric Rasmussen, επικεφαλής του τμήματος μουσικής προσχολικής ηλικίας του  ινστιτούτου Peabody στη Βαλτιμόρη, είναι ο εξής: «αν σας φαίνεται κακό τραγούδι, πιθανότατα είναι κακό τραγούδι».

Ο ρόλος του γονιού-καθοδηγητή

Ακόμη και αν το αγγελούδι σας είναι εξπέρ στο να βάζει μόνο του τραγούδια στο κινητό, στο τάμπλετ, το ραδιόφωνο κ.λπ., καλύτερα να επιλέγετε εσείς, ως γονείς, τα πρώτα του ακούσματα. Όταν το παιδί μεγαλώσει λιγάκι, θα μπορείτε να φτιάχνετε μαζί μία playlist, να το αφήνετε να διαλέγει τραγούδια στο αυτοκίνητο και να πηγαίνετε παρέα σε συναυλίες ώστε να δει και να ακούσει τους μουσικούς επί το έργον.

Πάνω όμως από το είδος μουσικής που θα επιλέξετε, είναι το είδος… προσήλωσης που θα δείξετε εσείς, οι γονείς, στη μουσική, αφού άλλωστε λειτουργείτε ως πρότυπα για τα παιδιά σας. Σιγομουρμουρίστε στιχάκια (ακόμη και δεν είστε καλλίφωνοι), χτυπήστε τα δάχτυλα στον ρυθμό του τραγουδιού, χορέψτε αν «σας βγαίνει» κάντε ό, τι μπορείτε για να μεταδώσετε στα παιδιά σας την ανυπέρβλητη χαρά της μουσικής. Και να είστε σίγουροι ότι θα το εισπράξουν.