family going holidays

Ξεκούραση, χαλάρωση, αναψυχή… οι οικογενειακές διακοπές μας είναι πρωτίστως όλα αυτά αλλά όχι μόνο. Είναι μια περίοδος που «εκπαιδεύει» μικρούς και μεγάλους να γίνουν ακόμα καλύτεροι!

 

Πώς μας βοηθούν οι διακοπές να αναπτυχθούμε;

  • Μας «δένουν». Η καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας βιώνεται σε καταιγιστικούς ρυθμούς. Σχολείο, φροντιστήρια, δραστηριότητες… μετά βίας προλαβαίνουν οι γονείς να μιλήσουν με τα παιδιά για τα τρέχοντα και τα πρακτικά και το να καθίσουν να κάνουν μία χαλαρή συζήτηση μαζί τους, είναι συχνά μία «πολυτέλεια». Το χαλαρό πνεύμα των καλοκαιρινών διακοπών με παιδιά προσφέρει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα. Να καθίσουμε οικογενειακώς και να κουβεντιάσουμε για τα σημαντικά αλλά και περί ανέμων και υδάτων. Ό, τι και αν συζητήσουμε στόχος είναι να επικοινωνήσουμε. Η φράση «οι διακοπές μας βοηθούν να δεθούμε» που ακούμε συχνά, περιγράφει στην πραγματικότητα αυτήν την παραγωγική επικοινωνία. Όσο μιλάμε μεταξύ μας, επικοινωνούμε και όσο επικοινωνούμε, χτίζουμε ακόμα πιο γερούς δεσμούς. Φυσικά, αυτό το δέσιμο θα ενισχυθεί και από τις κοινές εμπειρίες που θα μοιραστούν οι γονείς με τα παιδιά τους στη διάρκεια των διακοπών, περνώντας μαζί τους ποιοτικό χρόνο χωρίς περισπασμούς.

 

  • Γινόμαστε πιο αυθεντικοί. Με τους κανόνες και τα αυστηρά προγράμματα να χαλαρώνουν και το στρες της καθημερινότητας να φεύγει, οι χαρούμενες ξέγνοιαστες στιγμές είναι ιδανικές για να «ανοίξουμε» όλοι την καρδιά μας και να πούμε ακόμα και πράγματα που διστάζαμε να κουβεντιάσουμε την υπόλοιπη χρονιά. Μπορεί, για παράδειγμα, το παιδί μας να μας μιλήσει για ένα συμβάν στο σχολείο που το απασχολεί ή να επωφεληθούμε εμείς, για να του μιλήσουμε για μία συμπεριφορά του που θα θέλαμε να διορθώσει. Η ηρεμία των διακοπών μάς κάνει πιο χαλαρούς και έτοιμους για ειλικρινείς συζητήσεις, ακόμα και τις πιο δύσκολες.

 

  • Τα παιδιά γίνονται πιο έξυπνα. Είναι το ίδιο να βλέπεις ένα turorial με sup και το ίδιο να ανεβαίνεις live στη σανίδα; Η βιωματική εμπειρία είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά κάτι νέο. Και οι διακοπές δίνουν την καλύτερη ευκαιρία για νέες εμπειρίες. Για την ακρίβεια, παρέχουν ένα πλούσιο περιβάλλον εκμάθησης νέων πραγμάτων σε επίπεδο κοινωνικό, αισθητηριακό και σωματικό που ενεργοποιεί εγκεφαλικά εκείνα τα σημεία του εγκεφάλου του παιδιού που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ευφυίας.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

laughting father tickling his daughter

 

  • Τα παιδιά μαθαίνουν την αξία των άυλων δώρων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Consumer Research «τα βιωματικά δώρα φέρνουν περισσότερες βελτιώσεις στη δυναμική των σχέσεων σε σχέση με τα υλικά δώρα». Η δυνατότητα που προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες την περίοδο διακοπών είναι τόσο πολύτιμη που ακόμα και αν τα παιδιά είναι μικρά για να την αναγνωρίσουν τώρα, αργότερα θα μπορέσουν να κατανοήσουν το νόημα και την αξία της. Γιατί το άλμπουμ χαρούμενων παιδικών καλοκαιρινών αναμνήσεων που θα αποθηκεύσουν στο μυαλό τους, θα είναι «φάρος» και οδηγός τους, σε όλη τους τη ζωή, ακόμα και όταν κάνουν τη δική τους οικογένεια.

 

 

  • Τα παιδιά εκπαιδεύονται στο δίπολο της ζωής. Δεν γίνεται να είμαστε μόνο τρέξιμο, σχολείο και ευθύνες. Ούτε μόνο παραλία, βουτιές και ύπνο! Η ζωή έχει απ’ όλα και η δυνατότητα να γευτούν τα παιδιά τον «παράδεισο» της ξεκούρασης τούς δίνει ένα ωραίο, μάθημα για την εναλλαγή του δύσκολου και του εύκολου, του απαιτητικού και του χαλαρού. Ό, τι ακριβώς έχει η ροή της ζωής. Έτσι, μαθαίνουν να εκτιμούν τη χαλάρωση ακόμα περισσότερο όταν έρχεται αλλά μαθαίνουν και να «αγκαλιάζουν» τις περιόδους με ευθύνη ξέροντας ότι και αυτές είναι στο πρόγραμμα.

 

Γεμίζουμε τις βαλίτσες με τα απαραίτητα για ξέγνοιαστες διακοπές πρωί και βράδυ, βουτάμε στις υπέροχες, χαλαρωτικές και εποικοδομητικές εμπειρίες που μας περιμένουν και χαιρόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά, όπως ποτέ!