Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Συμπεριφορά παιδιού 3 ετών: Επιβιώστε από τα τρομερά τρία!

3 year old boy

Νευράκια, ξεσπάσματα, γκρίνια και πολλά «όχι»! Μετά τα γνωστά «τρομερά δύο» έρχονται τα «τρομερά τρία» (terrible threes). Υπάρχουν όμως τρόποι να χειριστείτε, ως γονείς, τη νέα συμπεριφορά του παιδιού 3 ετών με εποικοδομητικό τρόπο.

Μεγάλη προσοχή σε μικρές δόσεις

 ένα παιδί σε αυτή την ηλικία κάνει συχνά αταξίες, για να τραβήξει το ενδιαφέρον των γονιών του. Μπορεί για παράδειγμα, την ώρα που προσπαθείτε να βάλετε πλυντήριο, να πετάει κάτω τη στοίβα με τα ρούχα. Ή την ώρα που προσπαθείτε να στείλετε ένα e-mail να χτυπάει με μανία το πληκτρολόγιο. Παρ’ ότι είστε πλήρως αφοσιωμένοι στο παιδί μέσα στη μέρα, αναγκαστικά θα υπάρξουν και στιγμές που θα επικεντρωθείτε παράλληλα σε κάτι άλλο. Γι’ αυτό, αρκούν λίγα δευτερόλεπτα διαλείμματος από την ενασχόλησή σας, ώστε να κοιτάξετε το αγγελούδι σας στα μάτια, να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, να του δείξετε ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι πάντα εκεί. Ακόμη και η γλώσσα του σώματος παίζει ρόλο. Αφήνοντας κάτω π.χ. το κινητό σας όταν του απευθύνεστε, δείχνετε ότι είστε 100% επικεντρωμένοι στις ανάγκες του.

Αντιπερισπασμός

την ώρα που το αγγελούδι σας τσιρίζει, κλαίει ή δείχνει επιθετική συμπεριφορά, αποσπάστε του την προσοχή, ώστε να το απομακρύνετε από το πεδίο του εκνευρισμού του. Λέγοντάς του, για παράδειγμα: «θες να βγούμε να κάνεις ποδήλατο;» ή «θέλεις να σου διαβάσω εκείνο το τέλειο βιβλίο;» του δίνετε δημιουργικές εναλλακτικές.

Λέξεις με συναίσθημα: ένα τρίχρονο παιδί δεν μπορεί να «βάλει ταμπέλα» σε αυτά που νιώθει και καθώς έχει πολλά συναισθήματα

δεν μπορεί να τα εκφράσει πάντα με τον σωστό τρόπο. Με τη βοήθειά σας, μπορεί να αποκωδικοποιήσει τι του προκαλεί νεύρα, κούραση, εκνευρισμό κ.λπ. Αν, παραδείγματος χάριν, γκρινιάζει στη βόλτα σας για τα ψώνια της εβδομάδας, μπορείτε να του πείτε:

καταλαβαίνω ότι νιώθεις κουρασμένος/η γιατί τρέχαμε πολλή ώρα για δουλειές. Σύντομα θα τελειώσουμε, θα πάμε σπίτι και θα ξεκουραστείς.

Ο κανόνας λέει ότι…

στην ηλικία των «τρομερών τριών» τα παιδιά χρειάζονται κανόνες. Φτιάξτε μία απλή λίστα με τους 3 πιο σημαντικούς απλούς κανόνες που θέλετε να εφαρμόζονται στην οικογένειά σας και εκτός αυτής: π.χ.

1) Δεν φωνάζουμε

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family with two kids ready to go

2) Ακούμε τη μαμά και τον μπαμπά και

3) δεν κάνουμε κακό σε άλλους ανθρώπους (που σημαίνει δεν τσιμπάμε, δεν τραβάμε μαλλιά, δεν δαγκώνουμε κ.λπ). Το να συζητάτε τους κανόνες καθημερινά, θα βοηθήσει το παιδί να τους αφομοιώσει και να συμπεριφέρεται σύμφωνα με αυτούς.

Το αυτοκόλλητο του «μπράβο»

κάθε φορά που το παιδί τηρεί τους κανόνες της οικογένειας ή γενικά επιδεικνύει υπάκουη συμπεριφορά (π.χ. μάζεψε τα παιχνίδια του, πήγε για ύπνο χωρίς διαμαρτυρία κ.λπ.) μην ξεχνάτε να εγκωμιάζετε την προσπάθειά του κολλώντας ένα αυτοκόλλητο στην «Καρτέλα της Επιβράβευσης», ώστε να του δώσετε κίνητρο να συνεχίσει έτσι.

Time out

ένα διάλειμμα είναι πάντα παραγωγικό, όταν χάνεται το μέτρο. Προσοχή, όμως! Μην μπερδεύετε το διάλειμμα με την τιμωρία.

Το διάλειμμα είναι απλώς λίγος χρόνος που δίνετε στο παιδί να σταματήσει την αρνητική του συμπεριφορά, να σκεφτεί λιγάκι τι συνέπειες έχουν οι πράξεις του και τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Φυσικά, για να τα συνειδητοποιήσει όλα αυτά το παιδί χρειάζεται τη δική σας καθοδήγηση και συζήτηση.

Κοινή γραμμή

 για να είναι αποδοτικοί οι κανόνες συμπεριφοράς που θέτετε στο σπίτι, χρειάζεται να είναι συμβατοί και με τους κανόνες σε άλλα περιβάλλοντα όπου βρίσκεται στο παιδί, π.χ. στον παιδικό σταθμό, στο σπίτι των παππούδων κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι πλέετε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος, ώστε να μη λαμβάνει το παιδί αντικρουόμενα μηνύματα που το μπερδεύουν.

Μπορεί να μοιάζει δύσκολο να διατηρείτε πάντα την υπομονή και την ψυχραιμία σας απέναντι στις «εκρήξεις» ενός τρίχρονου όμως μπορείτε να τα καταφέρετε. Με συζήτηση, υποστήριξη, κατανόηση και σωστή καθοδήγηση η συμπεριφορά ενός παιδιού 3 ετών μπορεί να βελτιωθεί και τα «τρομερά τρία» να γίνουν «υπέροχα τρία»!

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Όλα θέλουν υπομονή κ κατανοηση..!! Η κάθε φάση του παιδιού είναι διαφορετικη…!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Διαχωρίζουμε τις καλές (ζημιές) από τις κακές αταξίες (παιχνίδια), τις οποίες κάνω μαζί του. Στις στιγμές κρίσεις εφαρμόζουμε και αντιπερισπασμό: χτύπησε ο μπαμπάς, πονάει η μαμά….

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΣΚΕΨΗΣ…

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!