PREGNANT WOMAN

Είναι η πιο ιδιαίτερη περίοδος της ζωής μιας γυναίκας. Η κοιλιά της μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και η μέλλουσα μαμά χαίρεται κάθε ξεχωριστή στιγμή αυτού του «ταξιδιού». Παράλληλα, στη φάση αυτή, αναγνωρίζει την αξία του να φροντίζει ακόμα πιο πολύ το σώμα της μέσα-έξω. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει body care αυτό το διάστημα και γιατί.

 

Η έγκυος φροντίζει το σώμα της…

…κρατώντας το σε κίνηση. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου της και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι να διακοπεί έστω και η μίνιμουμ σωματική δραστηριότητα. Οι επίσημες οδηγίες των ιατρικών θεσμικών φορέων συστήνουν την άσκηση στις εγκύους και αναφέρουν τα οφέλη της στη στιγμιαία τόνωση και ευεξία της γυναίκας αλλά ακόμα και την ευεργετική συμβολή της στον τοκετό1.

 

…τροφοδοτώντας το με τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, όλα όσα χρειάζεται ούτως ή άλλως ο οργανισμός γενικά αλλά και ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης που οι ανάγκες του είναι αυξημένες. Ο γιατρός μας, θα μας συμβουλεύσει για το κατάλληλο μενού και για την περίπτωση που χρειαστεί να λάβουμε συμπληρώματα διατροφής2.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

tired pregnant

… κρατώντας το σε ηρεμία. Πολλές φορές, ειδικά αν είναι η πρώτη, η εγκυμοσύνη δημιουργεί αγωνία στη γυναίκα ή ακόμα και έντονο στρες που αυξάνεται όσο προχωράει η κύηση και πλησιάζει ο τοκετός. Στην περίπτωση αυτή, η μέλλουσα μαμά συζητά με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο της για όλες τις δυνατές επιλογές που έχει στη διάθεσή της για μία stress-free κυοφορία: μαθήματα διαλογισμού και τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής, yoga, aqua yoga ή ακόμα και άλλες ενασχολήσεις που κρατούν σε ηρεμία το πνεύμα και κατ’ επέκτασιν το σώμα της.

 

…φροντίζοντάς την εικόνα και την υφή της επιδερμίδας του. Την περίοδο αυτή, συμβαίνουν διάφορες ορμονικές αλλαγές στο σώμα της εγκύου που παράλληλα με την αύξηση του βάρους επηρεάζουν τη δομή του δέρματος. O ιστός του αποδυναμώνεται, το δέρμα χαλαρώνει και χάνει την ελαστικότητά του και δημιουργούνται συχνά ραβδώσεις, οι γνωστές μας ραγάδες, στην κοιλιά, τους γοφούς, τους μηρούς και το στήθος. Με την κατάλληλη προστατευτική φροντίδα, μπορούμε να προλάβουμε τις ραγάδες, διατηρώντας το δέρμα ελαστικό και ανθεκτικό.

 

…παρατηρώντας το και “ακούγοντάς το”. Δεν είναι ίδιες ούτε όλες οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης, ούτε όλα τα σώματα ούτε ο τρόπος που «αντιδρούν» στη συνθήκη της εγκυμοσύνης. Κάθε σώμα έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία και τις δικές του καταβολές και χρειάζεται η μέλλουσα μαμά να είναι διαρκώς σε επικοινωνία μαζί του, για να «αφουγκράζεται» τις ανάγκες του. Ζητάει να ξεκουραστεί για λίγο, χρειάζεται λίγη δραστηριότητα, θέλει τροφή ή διψάει ή μήπως αποζητά λίγο πιο εντατικό pampering; Θυμηθείτε πως «φροντίδα σώματος και εγκυμοσύνη» δεν σημαίνει one-for-all λύσεις και απαντήσεις, γι’ αυτό είναι και ανώφελες οι συγκρίσεις με τα σώματα άλλων μαμάδων και με τη φροντίδα που «δούλεψε» σε αυτά στη διάρκεια της κύησης.

 

Κάνουμε λοιπόν το καλύτερο που μπορούμε για το σώμα μας, την περίοδο που το χρειάζεται περισσότερο, πάντα με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του, δίνοντας σημασία στα όρια, τις αντοχές και τα «θέλω» του, το ενδυναμώνουμε, το βελτιώνουμε και το ευγνωμονούμε για τις ανεξάντλητες δυνατότητές του και, φυσικά, για το «δώρο» που κρύβει μέσα του.

1.U.S. Department of Health and Human Services.

2.Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.