baby eating

Μπορούμε άραγε να μιλάμε για διατροφή όταν πρόκειται για ένα βρέφος 6 μηνών; Κατ’αρχάς, η ηλικία των 6 μηνών αποτελεί από μόνη της ένα ορόσημο για τη βρεφική υγεία διότι γίνεται η έναρξη εισαγωγής στερεών τροφών και το βρέφος βρίσκεται σε μια διαδικασία επαφής με νέες τροφές πράγμα το οποίο σημαίνει καινούργιες γεύσεις και υφές. Παρ’ όλα αυτά, συχνά δημιουργείται μια σύγχυση και πιθανά κάποιο άγχος γύρω από αυτήν την κατά τα άλλα πλήρως φυσιολογική διαδικασία εισαγωγής των πρώτων στερεών τροφών στο βρέφος.

Υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για ένα βρέφος 6 μηνών;

Πρώτα από όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα βρέφος 6 μηνών στηρίζεται διατροφικά κατά ένα σημαντικό ποσοστό ακόμα στο γάλα πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο θηλασμός ή το βρεφικό γάλα σε σκόνη  συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά. Η έννοια της εισαγωγής τροφών και του απογαλακτισμού δεν πρέπει να συγχέονται με τον αποθηλασμό. Ο θηλασμός συνεχίζεται και σταδιακά οι στερεές τροφές καταλαμβάνουν γεύματα της ημέρας η οποία συμπληρώνεται από μητρικό γάλα ή βρεφικό γάλα σε σκόνη για όσα βρέφη δεν θηλάζουν ή βρίσκονται σε μικτή σίτιση. Επομένως, το γάλα συνεχίζει στους 6 μήνες να παίζει τον ρόλο του στη διατροφή του βρέφους. Για να κατανοήσουμε την ποιότητα της διατροφής ενός βρέφους 6 μηνών αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι η έναρξη των στερεών τροφών συμπίπτει χρονολογικά με το γεγονός ότι στους 6 μήνες αρχίζουν πλέον και δεν επαρκούν οι αποθήκες σιδήρου που το βρέφος έχει χτίσει καθ’ όλη την ενδομήτριο πορεία του. Επίσης, ο 6ος μήνας αποτελεί ένα αναπτυξιακό ορόσημο εντός του οποίου μπορεί να ξεκινήσει η έκθεση του βρέφους στην πρωτεΐνη των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι κ.ο.κ), γνωστή ως γλουτένη.

Πώς μπορώ να οργανώσω τη διατροφή ενός βρέφους 6 μηνών;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

newborn bath

Η οργάνωση της διατροφής ενός βρέφους 6 μηνών στηρίζεται σε μια λογική γευμάτων πρωινού, κυρίως γεύματος, βραδινού και πιθανά κάποιου ενδιάμεσου μικρού γεύματος. Η σίτιση, δηλαδή η προσφορά τροφής χρειάζεται να είναι ανταποδοτική στα ερεθίσματα του βρέφους. Με απλά λόγια, οι γονείς προσφέρουμε τροφή και το βρέφος αποφασίζει πόσο θα φάει. Το πρωινό γεύμα είναι θηλασμός ή φόρμουλα ανάλογη της ηλικίας για τα μη θηλάζοντα βρέφη. Εφόσον βρισκόμαστε στον 6 μήνα, μπορεί να προσφερθεί ως ενδιάμεσο γεύμα μια κρέμα φρούτων με ποικιλία φρούτων το οποίο σημαίνει ένα μικρό κομματάκι από 3-4 διαφορετικά φρούτα τα όποια όταν αλεστούν όλα μαζί, ζυγίζουν περίπου 150-200g. Το μεσημεριανό γεύμα έχει ως βάση τα λαχανικά, συνδυασμένα με κόκκινο κρέας (μοσχάρι, κατσίκι) και πλαισιώνεται από δημητριακό όπως πατάτα, ρύζι, ζυμαρικό, κριθάρι, πλιγούρι, τραχανά και ελαιόλαδο.  Προσπαθούμε να έχουμε ποικιλία λαχανικών καθώς και δημητριακών και να την εναλλάσσουμε. Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» λαχανικά και το βρέφος μάς καθοδηγεί αν κάποιο λαχανικό πιθανά το ενοχλήσει στις κενώσεις του. Το αν θα δώσουμε απογευματινό, εξαρτάται και από την αύξηση του βρέφους (οδηγίες παιδιάτρου βάσει παρακολούθησης) αλλά και αν το βρέφος αναζητά τροφή. Για παράδειγμα, ένα βρέφος το οποίο για οποιονδήποτε λόγο έχει μείνει κάπως πίσω στην αύξηση είναι κατάλληλος υποψήφιος/α για μια κρέμα δημητριακών ως απογευματινό ή αν πρόκειται για ημερολογιακά συμπληρωμένο 6ο μήνα, μια εξαιρετική επιλογή είναι το γιαούρτι. Πολλές φορές, τυγχάνει να χρειάζεται να μοιραστεί η ποσότητα του μεσημεριανού και στο απογευματινό. Το βραδινό γεύμα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο του πρωινού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλα τα παραπάνω γεύματα η ποσότητα αυξάνεται σταδιακά με την αύξηση του βρέφους και ότι σε καμία περίπτωση δεν πιέζουμε και δεν αγχωνόμαστε και προπάντων δεν αποδοκιμάζουμε τη συμπεριφορά του βρέφους, όταν τρώει. Η περίοδος αυτή του 6ου μήνα ζωής είναι ένα διάστημα μοναδικό όπου το βρέφος δοκιμάζει, αναγνωρίζει νέες γεύσεις και σταδιακά εκτίθεται σε πολλά νέα διατροφικά ερεθίσματα. Προφανώς, η διατροφή σημαίνει και θρέψη η οποία δεν παύει να παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του βρέφους αλλά ισάξια σημαντική είναι και η κατάλληλη προσφορά τροφής η οποία μεταφράζεται σε μάθηση και αλληλεπίδραση και μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για διατροφή κατά τον 6ο βρεφικό μήνα.

 

 


Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Βιβλιογραφία

Infant and Young Child Feeding: Model Chapter for Textbooks for Medical Students and Allied Health Professionals. Geneva: World Health Organization; 2009. SESSION 3, Complementary feeding. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148957/

Συστάσεις για εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/5750-systaseis-gia-thn-eisagwgh-sterewn-trofwn-ston-1o-xrono-ths-zwhs