Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Δίαιτα για παιδιά: Επιτρέπεται

Η παιδική παχυσαρκία περνά συχνά απαρατήρητη, ειδικά από τον ίδιο τον γονιό. Δυστυχώς, η γνωστή φράση «τα παραπανίσια κιλά θα γίνουν ύψος» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα, το αυξημένο βάρος κατά την παιδική ηλικία, υποδηλώνει 2-10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ενήλικη παχυσαρκία και γι’αυτό είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε και να λύσουμε έγκαιρα αυτό το τόσο διαδεδομένο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές έρευνες, 44% των αγοριών και 38% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων φτάνει το 60%.

Η παχυσαρκία μπορεί να είναι κληρονομική, δηλαδή να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, δευτερογενής, δηλαδή να είναι συνέπεια μιας ασθένειας ή κάποιας θεραπείας, ή εξωγενής. Η εξωγενής παχυσαρκία είναι η πιο συχνή και προκαλείται όταν λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες δαπανούμε («καίμε»). Οι λάθος επιλογές τροφών, η εσφαλμένη αντίληψη για το σωστό μέγεθος μερίδας, η πληθώρα και η διαθεσιμότητα επεξεργασμένων τροφίμων, η επικράτηση της καθιστικής ζωής αλλά και η έλλειψη φυσικής άσκησης, συμβάλλουν στη δημιουργία «του θετικού ενεργειακού ισοζυγίου», δηλαδή τη λήψη περισσοτέρων θερμίδων απ’ όσες καίμε.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth

Στην παιδική ηλικία αναπτυσσόμαστε σωματικά αλλά και διαμορφώνουμε τη σχέση μας με το φαγητό. Ένα υπέρβαρο παιδί, λοιπόν, χρειάζεται πολύ προσεκτικό χειρισμό ώστε να μην δημιουργήσει προβληματική σχέση με το φαγητό ή αυτό επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη και την υγεία του. Το παιδί δεν πρέπει να ακολουθεί περιοριστικές δίαιτες ή να στερείται θρεπτικών συστατικών. Επομένως, εστιάζουμε στην αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών προς το φαγητό, με στόχο να εγκαταστήσουμε μακροπρόθεσμα θεμέλια για έναν υγιή τρόπο ζωής. Ξεχάστε λοιπόν τον όρο «δίαιτα» όταν αναφερόμαστε στα παιδιά. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα όλης της οικογένειας θα βελτιώσουν τόσο την υγεία όσο και τη διάθεση όλων.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

  1. Η μεσογειακή διατροφή και τα ξακουστά της οφέλη θα ευνοήσουν όλη την οικογένεια. Όσπρια, λαδερά φαγητά, ψάρι (λιπαρό και λευκό), κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ζυμαρικά ολικής άλεσης θα πρέπει να αποτελούν το εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο.
  2. Υγιεινά σνακ. Εφοδιάστε την κουζίνα σας με υγιεινές επιλογές ενδιάμεσων γευμάτων και περιορίστε τελείως τα επεξεργασμένα, υψηλά σε λιπαρά και ζάχαρη προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε στο παιδί γεύματα από το σπίτι και να μη βασίζεστε στις επιλογές του σχολείου. Φρούτα, λαχανικά, μπάρες δημητριακών χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γιαούρτι, κριτσίνια ολικής άλεσης, αποτελούν ιδανικές επιλογές.
  3. Μην παραμελείτε γεύματα. Ιδανικά θα πρέπει το παιδί να παίρνει 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα, ώστε να διατηρείται ο κορεσμός σε ισορροπία. Όταν κάποιο απ’ αυτά προσπερνιέται, νιώθουμε πείνα και προσφεύγουμε σε λάθος επιλογές, υψηλές ενεργειακά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες.
  4. Ενθαρρύνετε την φυσική άσκηση και περιορίστε την καθιστική ζωή. Ενσωματώστε στην καθημερινότητα του παιδιού σας την κίνηση με διασκεδαστικούς τρόπους. Οργανώστε οικογενειακές δραστηριότητες. Περιορίστε την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια στο λιγότερο δυνατό χρόνο.
  5. Αποφύγετε την έκθεση του παιδιού στις διαφημίσεις τροφίμων της τηλεόρασης, καθώς αυξάνεται η προτίμηση του για επεξεργασμένα τρόφιμα, υψηλά σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.
  6. Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, το λάπτοπ ή το τάμπλετ. Η προσοχή μας αποσπάται και δεν καταγράφουμε τι τρώμε με αποτέλεσμα να νιώθουμε πως δεν χορταίνουμε.
  7. Μην γίνεστε πιεστικοί με τις ποσότητες. Επιτρέψτε στο παιδί να σταματήσει να τρώει όταν νιώσει κορεσμό.
  8. Μην θέτετε απαγορεύσεις. Εξηγήστε στο παιδί πως κάποια τρόφιμα (π.χ. πατατάκια ή σοκολάτα) μπορεί να τα καταναλώνει με μέτρο 1-2 φορές την εβδομάδα.
  9. Μη σερβίρετε μεγάλες ποσότητες και προτιμήστε μικρότερα πιάτα απ’ αυτά των ενηλίκων. Έτσι το παιδί δεν αναγκάζεται να φάει περισσότερο και αποκτά καλύτερη επικοινωνία με το σώμα του (πείνα, κορεσμός).
  10. Παροτρύνετε το παιδί να συμμετέχει στα ψώνια και στην μαγειρική (όσο γίνεται). Όσα περισσότερα μάθει για το φαγητό τόσο ευκολότερη θα γίνει η αποδοχή του προς αυτό.
  11. Αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί. Επομένως πρέπει να σας βλέπει να κάνετε σωστές επιλογές φαγητού και να έχετε στη ζωή σας την άσκηση.

Οι δραστικές δίαιτες δημιουργούν στο παιδί το αίσθημα της στέρησης και του περιορισμού και συνεπώς το πιθανότερο είναι πως μετά από κάποιο καιρό το παιδί θα αυξήσει και πάλι το βάρος του. Ενσωματώνοντας όλα τα παραπάνω στην ζωή του παιδιού τροποποιώντας τη σχέση του με το φαγητό και εντάσσοντας την άσκηση σταδιακά, θα καταφέρετε να αλλάξετε τις συνήθειές του ώστε να αποκτήσει μια υγιή φυσική κατάσταση. Έτσι το παιδί θα αισθάνεται καλύτερα, χωρίς να επιβαρύνεται.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Οχι διαιτα, σωστη διατροφη χρειαζεται!!και φυσικα ασκηση!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την διατροφή των παιδιών. Μάτια ανοιχτά!

Αν κοπουν οι λιχουδιές είναι μεγάλο θέμα.. και ταυτόχρονα μα σωματική άσκηση ανάλογα με την ηλικία..

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!