girl refuses to eat

Κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή η εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης, λέγεται δυσφαγία. Ειδικά στα παιδιά έχει μια ιδιαίτερη παθολογία και μπορεί να εμφανιστεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να είναι διαφορετική από παιδί σε παιδί. Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές λόγω κυρίως των σιωπηλών εισροφήσεων ή λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ στα παιδιά υπάρχουν και επιπρόσθετοι κίνδυνοι για τη σωματική και ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Στα παιδιά η δυσφαγία συνδέεται κυρίως με συγγενείς και ανατομικές ανωμαλίες και αναπτυξιακά προβλήματα. Είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί σε πρόωρα και λιποβαρή νεογνά. Μπορεί να παρουσιαστεί και σε παιδιά με ιστορικό διασωλήνωσης ή σίτισης με καθετήρα για κάποιο διάστημα, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνδέεται με μια πολύ κακή στοματική υγιεινή.

Εμφανίζεται με συμπτώματα όπως δυσκολία στο μητρικό θηλασμό ή θηλασμό με μπιμπερό, εκροή των υγρών ή των τροφών από το στόμα ή και τη μύτη, έντονη σιελόρροια, δυσκολία συντονισμού αναπνοής και κατάποσης, βήχα ή πνιγμό κατά τη διάρκεια της σίτισης, μεγάλα σε διάρκεια γεύματα που συνήθως συνοδεύονται από εκνευρισμό ή άρνηση τροφής, συχνές παλινδρομήσεις, αναγωγές και εμέτους, ελαττωμένη πρόσληψη βάρους, δυσκολία μάσησης, υγρή φωνή και υγρό κλάμα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid writting

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολλές, όπως αφυδάτωση, κακή θρέψη του οργανισμού και  αδυναμία κάλυψης των διατροφικών αναγκών με συνέπεια τη γενικότερη κακή υγεία και την αδυναμία αύξησης βάρους. Το φαγητό συνδέεται με άσχημα συναισθήματα που μπορεί να συνοδεύουν για πολύ καιρό το παιδί, με άρνηση της τροφής ακόμα και μετά τη θεραπεία του προβλήματος. Ακόμη, ο κίνδυνος από τις εισροφήσεις είναι πολύ μεγάλος, αφού μπορεί να προκαλέσουν από συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού έως και πνευμονία ή και πνιγμό. Όλα αυτά οδηγούν στην κακή ποιότητα ζωής με επίδραση στην ψυχολογία του παιδιού. Η κακή διάθεση περιορίζει τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες, έως και στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης.

Για να αποφευχθούν λοιπόν όλα τα παραπάνω προβλήματα, οι γονείς που παρατηρούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα στο παιδί τους πρέπει να επισκέπτονται άμεσα τον εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρό που θα δώσει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία. Με μια αξιολόγηση κατάποσης σε συνεργασία με τον ειδικό λογοθεραπευτή που γίνεται εύκολα και άμεσα στο ιατρείο, ίσως και με κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις σε κάποιες περιπτώσεις, θα έχει πλήρη εικόνα του προβλήματος και θα δώσει στους γονείς συμβουλές για την κατάλληλη θέση στη σίτιση, για τη σύσταση των τροφών αλλά και κάποιες τεχνικές διαχείρισης της συμπεριφοράς του παιδιού σε περιπτώσεις άρνησης της τροφής.