kids playing in the camp

Η προοπτική του να περάσουν το καλοκαίρι τους στην κατασκήνωση παρέα με συνομηλίκους, με ευχάριστες δραστηριότητες, μπόλικο παιχνίδι και αθλήματα και χρόνο στη φύση, είναι κάτι που συνήθως συναρπάζει τα παιδιά. Υπάρχουν όμως και ορισμένα παιδιά που δεν είναι μεγάλοι fun της κατασκηνωτικού προγράμματος. Αν και το δικό σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, οι παρακάτω τρόποι αντίδρασης ίσως βοηθήσουν.

 

  • Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί δεν θέλει να πάει στην κατασκήνωση. Είναι γιατί φοβάται τον αποχωρισμό; Δεν έχει μείνει ποτέ μακριά σας και δεν ξέρει πώς είναι ή το φοβίζει η σκέψη του να βρίσκεται για μέρες μακριά από σπίτι; Μήπως απλώς το τρομάζει το άγνωστο; Υπάρχει περίπτωση να είναι στην ίδια κατασκήνωση συμμαθητές του ή παιδιά που δεν θέλει να συναναστραφεί; Και αν ναι, γιατί δεν θέλει; Θέστε συγκεκριμένες ερωτήσεις, για να κατανοήσετε τις σκέψεις γύρω από το δισταγμό του να πάει στην παιδική κατασκήνωση.

 

  • Αν απλώς το αγχώνει η σκέψη της κατασκήνωσης, κάντε ό, τι μπορείτε, για να κάνετε την αγωνία του να καταλαγιάσει. Επιτρέψτε του να επιλέξει μόνο του την κατασκήνωση όπου επιθυμεί να πάει -αν αυτό είναι εφικτό- επισκεφθείτε τη μαζί, για να έχει ξεκάθαρη εικόνα για αυτή, περιγράψτε του αναλυτικά το πρόγραμμα, πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί στην κατασκήνωση και γενικά απλοποιήστε στο μυαλό του ό,τι το στρεσάρει.

 

  • Αν υπάρχει ο φόβος του αποχωρισμού, κάντε «πρόβες». Αφήστε το να κοιμηθεί ένα βράδυ στη γιαγιά και τον παππού, κάποιον συγγενή ή έμπιστο φίλο, ώστε η απομάκρυνση από το σπίτι να γίνει «κλιμακωτά» και να δώσει στο παιδί χρόνο να εγκλιματιστεί στο «περνάω χρόνο μακριά από το καθημερινό περιβάλλον και τους οικείους μου».

 

  • Επιλέξτε προσεκτικά θετικό λεξιλόγιο έναντι αρνητικά φορτισμένων λέξεων. Αν, για παράδειγμα, ξέρετε ότι το αγχώνουν τα σπορ, αντί να πείτε «σε αγχώνει που θα κάνεις ιππασία, τρέξιμο, σκυταλοδρομία κ.λπ.;», ρωτήστε καλύτερα «πώς σου φαίνεται η ιδέα να κάνεις δραστηριότητες στη φύση;».

 

  • Τονίστε την ευκολία της επικοινωνίας σας. Αφού συζητήσετε και με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης για την πολιτική της επικοινωνίας που εφαρμόζουν, πείτε στο παιδί ότι θα μπορείτε να μιλάτε στο τηλέφωνο τακτικά, ότι θα το βλέπετε στο επισκεπτήριο κ.λπ. όσο βρίσκεται στην κατασκήνωση.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid riding a horse

 

  • Συζητήστε για τις «υπερ-δυνάμεις» που θα του προσφέρει η παραμονή στην κατασκήνωση: την υπερδύναμη να κάνει καινούργιους υπέροχους φίλους, να ψήνει τέλεια ζαχαρωτά στη φωτιά κ.λπ., να γίνει αρχηγός μιας ομάδας, οτιδήποτε μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον του, θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

 

  • Αναρωτηθείτε μήπως τελικά δεν θέλετε εσείς να πάει το παιδί στην κατασκήνωση. Μπορεί, άθελά σας, να έχετε περάσει στο παιδί το μήνυμα πως δεν θέλετε ή φοβάστε να πάει στην κατασκήνωση, άρα ενδεχομένως ο δισταγμός του οφείλεται στο ότι έχει «διαβάσει» τις αγωνίες σας, ακόμα και αν δεν τις εκφράσατε με λέξεις. Προσπαθήστε να δείξετε ψυχραιμία και να του μιλήσετε με τόνο φωνής που δεν προδίδει τα συναισθήματά σας, ώστε να ενθαρρύνετε τον μικρό σας εν δυνάμει κατασκηνωτή.

 

  • Αν το παιδί συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να δείχνει απροθυμία στο να πάει στην παιδική κατασκήνωση, μην το πιέσετε. Ειδικά αν το άγχος του εκδηλωθεί και σωματικά ή διαπιστώσετε οποιαδήποτε μεταβολή στη διάθεση, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες του, είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

 

Αν, τελικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πείσει το παιδί να πάρει φέτος τον δρόμο της κατασκήνωσης, είναι σημαντικό να μη δείξετε απογοήτευση ή θυμό με την απόφασή. Σίγουρα δεν θα έχει έρθει το τέλος του κόσμου και ίσως το επόμενο καλοκαίρι που θα είναι ένα μεγαλύτερο παιδί με περισσότερη ωριμότητα και ικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων αλλά και πιο ανοιχτό σε νέες προκλήσεις, να είναι το «πλήρωμα» του χρόνου για να πει το «ναι» στην παιδική κατασκήνωση.