Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

10 σημάδια που προδίδουν ένα χαρισματικό παιδί

10 σημάδια που προδίδουν ένα χαρισματικό παιδί

«Το παιδί μου είναι το πιο εύστροφο, το πιο έξυπνο, το πιο πολυτάλαντο και το πιο ώριμο». Αν δεν το βλέπετε μόνο εσείς ως υπερήφανη μαμά αλλά το βλέπουν και οι άλλοι, τότε έχετε όντως πιθανότητες να μεγαλώνετε ένα χαρισματικό παιδί. Ποια άλλα χαρακτηριστικά όμως πρέπει να ψάξετε, για να είστε σίγουρη πως το παιδί σας ανήκει σ’ αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία;

Τα φαινόμενα απαντούν

Αναρωτιέστε αν είναι το παιδί σας χαρισματικό; Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι θετική, αν το παιδί παρουσιάζει σε πάνω από πέντε τομείς υψηλές επιδόσεις. Αναλυτικά, τα δέκα κοινά στοιχεία που εμφανίζουν τα χαρισματικά παιδιά είναι:

  1. Μυαλό «ξυράφι»: η αντιληπτική ικανότητα των χαρισματικών παιδιών είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Ακολουθώντας μία σειρά από συνειρμούς, μπορούν να βγάλουν ένα συμπέρασμα που δύσκολα θα έβγαζε ένα παιδί στην ηλικία τους. Επίσης, προτιμούν να σκέφτονται ευέλικτα και να χρησιμοποιούν την εφευρετικότητά τους, για να λύνουν προβλήματα.
  2. Junior multitasking: ένα παιδί που θεωρείται χαρισματικό δεν «μπλοκάρει» όταν χρειαστεί να κάνει πάνω από ένα πράγματα μαζί. Αντίθετα, τα καταφέρνει περίφημα στην πολυπραγμοσύνη.
  3. «Γιατί, μαμά;» Έμφυτη περιέργεια. Άλλο ένα κλασικό γνώρισμα των χαρισματικών παιδιών. Ρωτάνε τα πάντα -ειδικά ό,τι έχει να κάνει με τα φυσικά φαινόμενα και το περιβάλλον- και δεν διστάζουν να εκφράσουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους. Η περιέργειά τους τους οδηγεί στο να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία.
  4. Μνήμη ελέφαντα: ένα χαρισματικό παιδί έχει εξελιγμένη δυνατότητα μνήμης. Όχι μόνο μπορεί να θυμάται πράγματα για πολύ μεγάλο διάστημα αλλά έχει και φωτογραφική μνήμη. Επίσης, μπορεί να συνδέει και να συσχετίζει τις αναμνήσεις του.
  5. Κρίνω και επικρίνω: αν περιμένετε από ένα χαρισματικό παιδί να μην εκφράσει τη γνώμη του και να μη σχολιάσει καταστάσεις, θα απογοητευτείτε. Εξάλλου είναι πάντα ετοιμόλογο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα ακούσει και δεν θα δεχτεί και τη δική σας κριτική.
  6. Δύσκολες λέξεις: με δεδομένο ότι τα χαρισματικά παιδιά έχουν πολύ πλούσιο λεξιλόγιο για την ηλικία τους, δεν είναι να απορεί κανείς όταν ξεστομίζουν βαρύγδουπες ή δύσκολες νοηματικά λέξεις.
  7. Σχολικές επιδόσεις… στα άκρα. Κυριολεκτικά. Ένα χαρισματικό παιδί μπορεί να παίρνει καλούς βαθμούς στα περισσότερα μαθήματα αλλά μπορεί αυτές ακριβώς οι υψηλές δεξιότητες να το κάνουν να μη βρίσκει ενδιαφέρον στην τάξη και να παρουσιάζει διάσπαση προσοχής.
  8. Όλα εν τάξει: οργάνωση, τάξη και σταθερότητα είναι το Α και το Ω στη ζωή ενός παιδιού με ιδιαίτερα χαρίσματα. Πώς θα οργανώσει, άλλωστε, τη σκέψη του μέσα στο χάος και την αταξία;
  9. Μπαίνω στα παπούτσια του άλλου: ένα χαρισματικό παιδί είναι τόσο ώριμο και ασφαλές συναισθηματικά που μπορεί εύκολα να νιώσει τα συναισθήματα των άλλων. Έχει αυτό που ονομάζουμε συναισθηματική νοημοσύνη (ΕQ) και γι’ αυτό τον λόγο δείχνει ευαισθησία, όχι μόνο στις ανθρώπινες σχέσεις γενικά αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα.
  10. Η καρδιά της παρέας: ένα παιδί που μπορεί να συναισθάνεται τους φίλους του και δείχνει τόσο μεγάλη συναισθηματική γενναιοδωρία, γίνεται αμέσως δημοφιλές. Το αγαπούν όλοι και, συχνά, καταφέρνει να γίνει ο αρχηγός τη παρέας.

Κι αν κάνω λάθος;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

messy play

Τα 10 αυτά σημάδια είναι σημαντικές ενδείξεις πως το παιδί σας είναι χαρισματικό αλλά δεν είναι αποδείξεις. Χρειάζεται οπωσδήποτε να απευθυνθείτε και σε κάποιον παιδίατρο-αναπτυξιολόγο ώστε να γίνει και μία διάγνωση μέσα από αναπτυξιακά, νοητικά αλλά και συναισθηματικά τεστ.

Πάνω απ’ όλα, όμως θυμηθείτε! Τα χαρισματικά παιδιά γεννιούνται αλλά και «γίνονται» μέσα από μία μαμά και έναν μπαμπά με το χάρισμα… να γίνονται τα καλύτερα πρότυπα. Και αυτοί οι γονείς, είστε εσείς!

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

ενδιαφέρον

Κάθε παιδάκι είναι μοναδικό.. με τα χαρίσματα του και τις δυνατότητες τους..

ολα τα παιδακια έχουν κρυφα ταλεντα και χαρισματα,το θεμα ειναι πως θα τα εξωτερικευσουμε και πως θα τα βοηθήσουμε να τα καλλεργησουμε!

Πολυ ενδιαφερον αρθρο και κατατοπηστικοτατο για κθε μανουλα που εχει ανησυχιες! Ευχαριστουμε πολυ!


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Καθε παιδι ειναι ξεχωριστο.. Εχει τις δικες του εμφυτες δυνατοτητες – ικανοτητες.. Βεβαια δεν αρκει μονο αυτο.. Χρειαζεται κ σωστους γονεις οι οποιοι θα το συμβουλευουν κ θα το βοηθουν οπου χρειαστει..!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!