chess

Παιχνίδι, άθλημα, τέχνη, επιστήμη… όπως και αν το αποκαλέσετε θα έχετε «πέσει μέσα» αφού το σκάκι είναι όλα αυτά. Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα τα chess courses αποτελούν αγαπημένη επιλογή των γονιών και των παιδιών παγκοσμίως και φαίνεται πως οι μικροί σκακιστές και οι μικρές σκακίστριες έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτήν την ενασχόληση (όχι μόνο αν ασχολούνται σε επίπεδο πρωταθλητισμού αλλά και ερασιτεχνικά).

Πώς ωφελεί το σκάκι ένα παιδί;

  • Το βοηθά να υπολογίζει, να προβλέπει και να σχεδιάζει:

Ανάλογα με τις δυνατότητές του, κάθε παίκτης υπολογίζει και εκτιμά διαφορετικό αριθμό κινήσεων και θέσεων -όχι μόνο των δικών του αλλά και του αντιπάλου του- μαθαίνοντας έτσι να δομεί τη σκέψη του και να παίρνει σωστές αποφάσεις. Καθώς όμως τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη στη σκακιέρα, ο παίκτης χρειάζεται να είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση εκτιμώντας ξανά και ξανά την κατάσταση στο παιχνίδι βάζοντας μπροστά την κριτική του ικανότητα και την υπολογιστική του σκέψη.

  • Του μαθαίνει να αναλαμβάνει την ευθύνη και να μη φοβάται τον κίνδυνο

Η τύχη δεν έχει καμία θέση σε μια παρτίδα σκάκι. Κάθε παίκτης στηρίζεται μόνο στον εαυτό του και τις επιλογές του, άρα ξέρει καλά πως το αν κερδίσει ή χάσει είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Ξέροντας να δέχεται τις συνέπειες των επιλογών του, το παιδί μαθαίνει από νωρίς να αποδέχεται (ή ακόμη και να αποζητά!) τις καταστάσεις που ενέχουν κίνδυνο ή αβέβαιο αποτέλεσμα (απ’ αυτές που έχει, άλλωστε, η ίδια η ζωή!) γεμίζοντας τόλμη και θάρρος. Μία πρόσφατη έρευνα,* μάλιστα, των πανεπιστήμιων Monash και Deakin που έγινε σε πάνω από 400 μαθητές της Πέμπτης δημοτικού έδειξε πως τα παιδιά που ήξεραν σκάκι και έπαιζαν συστηματικά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο γενικά στη ζωή τους (συγκριτικά με τα παιδιά που δεν έπαιζαν σκάκι) και, επιπλέον, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά και βελτιωμένη λογική σκέψη.

  • Το διδάσκει τι σημαίνει ευγενής άμιλλα

Κάθε παρτίδα σκάκι συνήθως ξεκινά και τελειώνει με μια χειραψία μεταξύ των παικτών ή ένα «καλή επιτυχία». Επίσης, το σκάκι είναι ίσως το μόνο άθλημα στον κόσμο στο οποίο οι δύο αντίπαλοι δεν εγκαταλείπουν τη σκακιέρα όταν τελειώσει η παρτίδα αλλά κάθονται μαζί και συζητούν/αναλύουν τα λάθη και τις εύστοχες κινήσεις τους, ώστε να βελτιωθούν και οι δύο.

  • Το «βάζει στο παιχνίδι» χωρίς διακρίσεις

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Family having good time together

Και ο καλός και ο κακός μαθητής. Και ο δημοφιλής και ο «κλειστός τύπος». Και το πρωτάκι και το λυκειόπαιδο. Και το αγόρι και το κορίτσι. Όλοι έχουν θέση μπροστά στην αξιοκρατική σκακιέρα.  Και παίζουν όλοι ισάξια και ισότιμα ώστε να κερδίσει όχι ο πιο ισχυρός σωματικά, φυλετικά, κοινωνικά, ταξικά, οικονομικά αλλά ο πιο ικανός στη σκακιστική τέχνη.

Αν σκέφτεστε στην οικογένεια τα μαθήματα σκάκι για παιδιά, υπάρχουν ωστόσο δύο σημεία που αξίζει να προσέξετε, πριν την εγγραφή σας:

  • το σκάκι είναι συχνά ένα πολύ ανταγωνιστικό και αγχωτικό άθλημα που μπορεί να έχει άμεσες επιδράσεις ακόμη και στην ψυχολογία/υγεία του παιδιού (διαταραχή ύπνου, κρίσεις στρες, ταχυκαρδία κ.λπ.). Μία συζήτηση με τον δάσκαλο/εκπαιδευτή ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε/αντιμετωπίσετε αυτές τις στρεσογόνες καταστάσεις.
  • το σκάκι δεν είναι ένα άθλημα που μαθαίνεται σε μια μέρα. Απαιτεί χρόνο, αφοσίωση, πειθαρχία και πολλές ώρες ατομικής προετοιμασίας και διαβάσματος στο σπίτι. Τα περισσότερα παιδιά (με εξαίρεση τις λαμπρές ιδιοφυΐες) χρειάζονται χρόνια για να κατακτήσουν τη σκακιστική γνώση και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Δώστε στο παιδί τη ευκαιρία να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο του σκακιού και αν του ταιριάξει και τον αγαπήσει, θα του έχετε χαρίσει, πέρα από τη δυνατότητα να ασχοληθεί με ένα συναρπαστικό πνευματικό άθλημα και την ευκαιρία να ξεδιπλώσει μοναδικά ταλέντα ζωής.

  1. *The Effects of Chess Instruction on Academic and Non-cognitive Outcomes: Field Experimental Evidence from a Developing Country.