Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Να μπει ο μπαμπάς στον τοκετό ή να μην μπει;

κοιλιά εγκύου, υπερηχογράφημα μωρού, αγκαλιά

“Η εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ, η καλύτερη στιγμή της ζωής μου, η στιγμή που ερωτεύτηκα τη γυναίκα μου ξανά.”  Έτσι χαρακτηρίζει ο  Κωνσταντίνος Χ. την παρουσία του στην αίθουσα τοκετού.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Κ. δεν θα επέλεγε ξανά να εμπλακεί τόσο ενεργά στη διαδικασία. “Δεν άντεχα να βλέπω τη γυναίκα μου να υποφέρει, αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα να τη βοηθήσω, αγχώθηκα και νομίζω ότι την άγχωσα και εκείνη.”

Στο να…μπει κανείς ή να μη μπει λοιπόν, η απάντηση δεν είναι μία και μοναδική.

Κάποτε μάλιστα, η παρουσία του μπαμπά στην αίθουσα τοκετού δεν αποτελούσε καν επιλογή! Λίγα χρόνια πριν, οι υποψήφιοι μπαμπάδες μοιράζονταν την αγωνία τους με φίλους και συγγενείς σε αίθουσες αναμονής, ενώ ακόμη νωρίτερα, τότε που ο τοκετός συνέβαινε στο σπίτι, δίπλα στη γυναίκα βρίσκονταν μαίες και φίλες. Ακόμη και ο (άνδρας) γιατρός ήταν εφήμερος επισκέπτης.

Σήμερα οι υποψήφιοι μπαμπάδες μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι παρόντες στο πρώτο ραντεβού με το μωρό τους.

Είναι όμως χρήσιμη η παρουσία τους στον τοκετό ή μήπως τελικά δεν διευκολύνει τη διαδικασία; Τους προβληματισμό εξέφρασε πρώτος ο Γάλλος γιατρός Michel Odent, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να συνδέσει τον αυξημένο αριθμό των καισαρικών τομών με την παρουσία των ανδρών στην αίθουσα τοκετού. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η γυναίκα στρεσάρεται από την παρουσία του συζύγου της και δυσκολεύεται να εκκρίνει την ωκυτοκίνη, η οποία βοηθά στην ομαλή εξέλιξη ενός τοκετού.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

PREGNANT WOMAN

Από την άλλη, υπάρχουν άντρες που δεν μπορούν να μείνουν ψύχραιμοι, φοβούνται, αισθάνονται πως δεν μπορούν να βοηθήσουν τη γυναίκα τους και τελικά τραυματίζονται ψυχολογικά. Μάλιστα, όπως εξηγεί, μέσα στα χρόνια, ο ίδιος έχει δει πολλούς άνδρες οι οποίοι ήταν παρόντες στον τοκετό, να υποφέρουν από μία ήπια μορφής κατάθλιψη.

Σύμφωνα όμως με την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, μπορεί η παρουσία των συζύγων στον τοκετό να μην είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο οι περισσότεροι βρίσκουν ότι αυτή είναι μια μαγική εμπειρία που αξίζει να ζήσουν μαζί με τη γυναίκα τους. Πολλές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ενεργός συμμετοχή του συντρόφου σε όλη τη «φάση» του τοκετού επηρεάζει θετικά τόσο τη σχέση του ζευγαριού όσο κι εκείνη ανάμεσα στον πατέρα και το μωρό. Είναι αλήθεια ότι τις στιγμές εκείνες μωρό και πατέρας μπορούν να μείνουν μόνοι τους μετά τον τοκετό, οπότε και ο πατέρας αισθάνεται ελεύθερος να εκφράσει τη στοργή και την αγάπη του. Επιπλέον, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζει ο Odent, η παρουσία και η βοήθεια του συντρόφου, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, συντελούν ώστε η γέννα να γίνει πιο εύκολη και ανώδυνη.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η παρουσία του πατέρα στην αίθουσα τοκετού εξαρτάται από την επιθυμία του ίδιου αλλά και από τον βαθμό ενημέρωσής του.

Και φυσικά, δεν καθρεφτίζει την αγάπη του για τη μαμά ή το μωράκι του. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σας απεχθάνεται το αίμα, δεν αισθάνεται άνετα σε χώρους νοσοκομείων και σε χειρουργεία, φοβάται ότι θα λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού, δεν θέλει ούτε αντέχει να σας δει να «υποφέρετε», τότε μάλλον η παρουσία του κάθε άλλο παρά θα σας διευκολύνει, οπότε καλό είναι να μην επιμείνετε να συμμετέχει. Η αγάπη του για εσάς και το παιδί σας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να σταθεί δίπλα σας την ώρα του τοκετού. Μην του ζητάτε, λοιπόν, κάτι που είναι πάνω από τις δυνάμεις του.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Εμένα ο άντρας μου μπήκε στη γέννα και είναι ότι πιο όμορφο έχει ζήσει ποτέ!!!

Δεν το αντέχουν όλοι…! Αν και εμπειρία μοναδική..!

Είναι πολύ ευαίσθητη στιγμή και είναι ότι πιο ωραίο να το χει το ζευγάρι μαζί. Να δει ο άντρας τη δύναμη της γυναίκας και πόσο αγάπη έχει για να γίνει μητέρα

Αν είχα γεννήσει φυσιολογικά θα ήθελα πολύ να είναι δίπλα μου 🙂 αν φυσικά ένιωθε κ εκεινος ότι θα αντέξει. Έτσι είχαμε αποφασίσει αλλά δεν μας βγήκε :-(.


Συνολικός αριθμών σχολίων:17

Είμαστε μια εβδομάδα πριν έρθει η Μπεμπουλα μας και ο άντρας μου έχει αποφασίσει ότι θα μπει και η αλήθεια είμαι ότι κ εγώ τον θέλω εκεί να το ζήσουμε μαζί, αν όμως δεν ήθελε δεν θα τον πίεζα, με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά και θα γεννήσω φυσιολογικά! Ανυπομονούμε !

Εμείς περιμένουμε το μωρό μας και συζητάμε ότι αν πάνε καλά ολα θα είναι μέσα στο τοκετό. Και ο γλυκός μου αντρουλη λέει θα είμαι εκεί να σου κρατάω το χέρι να καλωσορισουμε τον γιο μας με αγάπη ❤️

Είναι πολύ ευαίσθητη στιγμή και είναι ότι πιο ωραίο να το χει το ζευγάρι μαζί. Να δει ο άντρας τη δύναμη της γυναίκας και πόσο αγάπη έχει για να γίνει μητέρα

Και εγώ αν και θα ήθελα πολύ την υποστήριξη του και την καλή του διάθεση που έχει πάντα, ο φόβος μήπως του μείνει άσχημη αυτή η εμπειρία δεν θα ήθελα να μπει μέσα μαζί μου.

Όπως αισθάνεται ο καθένας…Είναι προσωπική επιλογή πιστεύω….

Ειναι μια στιγμη μοναδική που δενει ακομα περισσοτερο το ζευγάρι! ?

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ… ΘΕΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ… ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΟΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΟ “ΘΑΥΜΑ”!!!! ?

Εγω δεν θα ηθελα!

Και εγώ θα ήθελα να μπει μέσα στη διαδικασία του τοκετού !!!

Και εγω θα ηθελα να μπει ειναι το πρωτο μας μωρακι και νομιζω θα ναι μοναδικη εμπειρια ♡♡♡

Είναι μια εμπειρία που πιστεύω να την αντέχουν όλοι! Εγώ θα τον ήθελα!!

Ο άντρας μου ήταν παρόν και στις δύο γέννες. Αν τον ρωτήσετε θα σας πει ότι είναι μοναδική εμπειρία και χαιρεται πολύ που την έζησε!

Σίγουρα είναι μια μοναδική εμπειρία. Σίγουρα δεν την αντέχουν όλοι. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι θέμα επιλογής του ίδιου του πατέρα. Εάν θέλει και αντέχει να παρευρίσκεται, τότε να είναι μέσα. Έχει το δικαίωμα να το κάνει. Άλλωστε μιλάνε για τη γέννηση του παιδιού του.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!