mom with newborn

Έχετε αφήσει πίσω σας 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης και τον τοκετό και είστε επίσημα μητέρα. Συγχαρητήρια!

Να τι πρέπει να γνωρίζετε για το σώμα σας μετά τον τοκετό και την αποκατάστασή του.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ανακάμψει το σώμα μετά τον τοκετό;

Ανεξάρτητα από το πώς γεννήσατε, οι πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό θεωρούνται περίοδος «ανάρρωσης». Λάβετε υπόψη ότι κάθε νέα μαμά είναι διαφορετική, οπότε κάθε γυναίκα θα αναρρώσει με διαφορετικό ρυθμό μετά τον τοκετό. Η πλειοψηφία των επακόλουθων της εγκυμοσύνης και του τοκετού φεύγει μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ άλλα (πόνοι στο στήθος, πόνοι στην πλάτη και μερικές φορές πόνος στο περίνεο) μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες, και άλλα (όπως η ρύθμιση της παραγωγής γάλακτος ή ο πόνος στην πλάτη) μπορεί διαρκέσουν λίγο περισσότερο.

Είναι φυσιολογικό να βλέπω αίμα μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό, τα λόχεια  μπορούν να διαρκέσουν έως και έξι εβδομάδες. Θα είναι σαν μια πολύ βαριά περίοδος που αποτελείται από απομένον αίμα και βλέννα. Η αιμορραγία είναι εντονότερη για τις πρώτες 3 έως 10 ημέρες και μετά μειώνεται και αλλάζει και το χρώμα.

Πώς μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα μου μετά τον τοκετό;

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν, ώστε να αισθανθείτε καλύτερα:

Αν έχετε ράμματα στο περίνεό σας, για αμεσότερη επούλωση αλλάξτε συστηματικά τη σερβιέτα σας. Πάντα να αφαιρείτε τη σερβιέτα με φορά από μπροστά προς τα πίσω για να μην μεταφέρετε βακτήρια από τον πρωκτό στον κόλπο. Καθαρίζετε την περιγεννητική περιοχή μετά την ούρηση ή την κένωση, ρίχνοντας ζεστό νερό στην περιοχή και στεγνώνοντάς το με απαλές κινήσεις, ώστε να μη μένει υγρασία. Να θυμάστε πάντα να σκουπίζεστε με φορά από μπροστά προς τα πίσω. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης της πυελικής περιοχής, γνωστές και ως ασκήσεις Κέγκελ, θα αυξήσουν την κυκλοφορία στην περιοχή και θα βοηθήσουν την επούλωση.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman sleeping

Τρώτε καλά για να μειώσετε την κόπωση και να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα. Όπως κάνατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στοχεύστε να τρώτε πέντε μικρότερα γεύματα όλη την ημέρα αντί για τρία μεγαλύτερα. Φάτε έναν συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών για ενέργεια, καθώς και πολλές φυτικές ίνες (που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως) για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα.
Πίνετε τουλάχιστον άφθονο νερό κάθε μέρα, ώστε να μένετε ενυδατωμένοι.

Συνεχίστε να κινείστε. Μιλήστε με τη μαία ή το γιατρό σας για το πότε και πώς μπορείτε να ασκηθείτε. Μπορείτε να κάνετε περισσότερα από όσα νομίζετε. Ξεκινήστε κάνοντας βόλτες. Περπατήστε στο σπίτι σας και σιγά-σιγά γύρω από τη γειτονιά σας. Το περπάτημα βοηθά και επιταχύνει την ανάρρωση ενισχύοντας την μυϊκή κυκλοφορία και τόνωση. Επιπλέον, ενισχύει τη διάθεσή σας και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων που μοιάζουν με κατάθλιψη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γέννηση του  μωρού είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή. Υπάρχουν όμως και αρκετές μαμάδες που αντιμετωπίζουν την περίοδο “baby blues”, που οφείλεται στην έλλειψη ύπνου και στην προσπάθεια προσαρμογής στη νέα ζωή. Εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό – συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος απελπισίας, λύπης, απομόνωσης, ευερεθιστότητας, ή ανησυχίας – για περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, μιλήστε με έναν ειδικό.

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό δεν είναι δικό σας λάθος και επηρεάζει έως και 1 στις 4 νέες μητέρες. Ο μόνος τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα ώστε να μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας είναι να μιλήσετε με έναν επαγγελματία που μπορεί να βοηθήσει.

Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι συναρπαστική, αλλάζει τη ζωή. Κάνοντας το καλύτερο δυνατό για να φροντίσετε τον εαυτό σας ενώ φροντίζετε το μωρό σας και δείχνοντας υπομονή θα απολαύσετε αυτή τη μοναδική στιγμή της ζωής σας ακόμη και με την κούραση  και τις δυσκολίες που συχνά τη συνοδεύουν.
Μην ξεχάσετε να απολαύσετε αυτές τις ιδιαίτερες, μοναδικές στιγμές με το μωρό σας!

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.