Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Ανώδυνος τοκετός: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Ανώδυνος τοκετός: Μύθος ή Πραγματικότητα1

Μ’ ένα πόνο. Η από καρδιάς και ειλικρινής αυτή ευχή συνοδεύει πολύ συχνά τις εγκύους, ενισχύοντας άθελά της το «επώδυνο» του τοκετού, το οποίο επιθυμεί να «εξορκίσει».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πρέπει να φοβάται τις ωδίνες η έγκυος; Μήπως η έγνοια για τον πόνο της γέννας αλλοιώσει και επισκιάσει τα συναισθήματα χαράς και προσμονής της ίδιας και του περιβάλλοντός της;

ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ ΤΗΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΠΟΝΟ

Είναι φυσιολογική και η αγωνία και ο φόβος.

Υπάρχουν όμως τρόποι και μέσα αυτά να μειωθούν και η γέννηση του παιδιού να είναι μόνο χαρά και ελπίδα για τη νέα ζωή που έρχεται στον κόσμο. Φυσικά, η έννοια του πόνου ερμηνεύεται διαφορετικά από την κάθε επίτοκο. Άλλες ούτε καν τον θυμούνται και άλλες θεωρούν ότι βίωσαν μια από τις πλέον άσχημες εμπειρίες τους. Εάν ζητήσετε από μια γυναίκα που έχει γεννήσει χωρίς αναλγησία να σας περιγράψει την ένταση των συσπάσεων-πόνων κατά τη διάρκεια του τοκετού, η απάντηση θα βρίσκεται σίγουρα στις εκφράσεις του προσώπου της, καθώς κάθε γυναίκα αισθάνεται και βιώνει διαφορετικά τους πόνους της γέννας.

Υπάρχουν σχολές που υποστηρίζουν ότι αυτοί οι πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχολογική υποστήριξη και προετοιμασία, με γνώση και συνείδηση γύρω από τον τοκετό, με συμπαράσταση από τον σύζυγο ή την οικογένεια και ότι προκαλούνται από τις συσπάσεις της μήτρας η οποία προσπαθεί να ωθήσει το μωρό προς τα κάτω-έξω και από την πίεση που ασκεί στο περίνεο το κεφαλάκι του μωρού.

 

ΑΝΩΔΥΝΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ-ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Η πραγματικότητα είναι, πως οι συσπάσεις της μήτρας-πόνοι, όπως κάθε άλλος σπλαχνικός πόνος, μεταφέρονται με τα νεύρα στον νωτιαίο μυελό και από εκεί   στον εγκέφαλο.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant with salad

Αυτό γίνεται και με τον σωματικό πόνο από την έκταση του περινέου, η έντασή του μεταφέρεται στον νωτιαίο μυελό και εκεί στον εγκέφαλο.
Η σωστή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η καθοδηγούμενη άσκηση θα βοηθήσουν ώστε ο τοκετός να είναι μια διαδικασία λιγότερο αγχωτική, πράγμα στο οποίο μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά και τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, που θα «μάθουν» στη μέλλουσα μαμά τις διεργασίες που συντελούνται στο σώμα της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το πώς μπορούν να χαλαρώσουν και να ελεγχθούν οι αναπνοές όταν έρθει ο πόνος κ.λπ. Τα μαθήματα αυτά είναι χρήσιμα, ανεξάρτητα αν η γυναίκα πρόκειται να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, ή καισαρική, γιατί περιλαμβάνουν και συνολικότερες συμβουλές για τον θηλασμό, τη φροντίδα του νεογέννητου κ.ά.

Όσο για το αν υπάρχουν πόνοι πριν τον τοκετό, η απάντηση είναι ναι γιατί το έμβρυο στη διαδρομή του για τον ερχομό του στον κόσμο, πιέζει ιστούς και νεύρα.

Όλο αυτό προκαλεί πόνο και βέβαια το πιο δυνατό σημείο του δεν είναι η ένταση, αλλά η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται και δημιουργεί μια «καταπόνηση» στη γυναίκα. Φυσικά υπάρχει η φαρμακευτική λύση, είτε με παυσίπονο που θα χορηγήσει ο ιατρός, είτε με επισκληρίδιο αναισθησία, η οποία μουδιάζει τα νεύρα που δίνουν το αίσθημα του πόνου από τη μήτρα, ενώ η γυναίκα μπορεί να συμμετάσχει κανονικά στη διαδικασία του τοκετού. Αρκεί η επισκληρίδιος αναισθησία να πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίς, πριν προχωρήσει πολύ η διαδικασία του τοκετού.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα εναλλακτικά μέτρα για περιορισμό του πόνου, όμως η γυναίκα θα πρέπει να σκεφθεί πως οι όποιες ωδίνες αποτελούν έναν ακόμη ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το μωρό που έρχεται στον κόσμο και που σε μικρό χρονικό διάστημα θα κρατήσει στην αγκαλιά της.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Satin, A.J. (July 1, 2013). https://www.uptodate.com/contents/latent-phase-of-laborUpToDate. Wolters Kluwer. Archived from the original on March 3, 2016.(subscription required)
  2. Jump up^Murray, L.J.; Hennen, L.; Scott, J. (2005). The BabyCenter Essential Guide to Pregnancy and Birth: Expert Advice and Real-World Wisdom from the Top Pregnancy and Parenting Resource. Emmaus, Pennsylvania: Rodale Books. pp. 294–295. ISBN 1-59486-211-7. Retrieved 2013-08-18.
  3. Jump up^Mayo clinic staff. “Cervical effacement and dilation”. Mayo Clinic. Archived from the original on 4 December 2016. Retrieved 31 January 2017.
  1.  “WHO recommendations Intrapartum care for a positive childbirth experience (item #3.2.2.)” (PDF). World Health Organization. Retrieved May 6, 2018.
  2. Jump up^ Zhang, J.; Troendle, J.F.; Yancey, M.K. (2002). https://www.medscape.com/viewarticle/450311. American Journal of Obstetrics and Gynecology. 187 (4): 824–8. doi:10.1067/mob.2002.127142PMID 12388957Archived from the original on 2016-01-18.
  3. Jump up^ “Abnormal Labour”. Medscape. Retrieved May 14, 2018.
  4. Jump up^ “WHO recommendations Intrapartum care for a positive childbirth experience (item #33)” (PDF). World Health Organization. Retrieved May 6, 2018.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

όλα περνάνε μόλις δεις και κρατήσεις για πρώτη φορά το μωράκι σου!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Αλλες λενε πονανε αλλες όχι τι να πω 3 μηνες εμειναν να το διαπιστώσω..

Οσο κι αν πονεσεις….θα ξεχαστει μολις δεις το αγγελουδακι σου…

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!