kids eating

Η «ιπτάμενη πατάτα» ή το διαρκές «πότε θα φύγουμε;» ή το κυνηγητό μέσα στο εστιατόριο δεν είναι ούτε ιδανικά ούτε αποδεκτά σενάρια για την οικογενειακή σας έξοδο για φαγητό. Για να χαρείτε όλοι το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα σας, εκτός σπιτιού, χωρίς γκρίνια, κλάματα, νεύρα και «χαλασμένη» διάθεση, ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές.

 

10+1 τρόποι για «ήρεμη» έξοδο για φαγητό

1.Επιλέξτε χώρο με κατάλληλες προδιαγραφές Θα υπάρχει σχετικά γρήγορη εξυπηρέτηση; (Ίσως δύσκολο, αν μιλάμε για ένα  χιτ στέκι). Θα είναι ένας χώρος εστίασης φιλικός προς τα παιδιά ή θα ανησυχείτε διαρκώς μη λερωθεί το τραπεζομάντιλο; Είναι ένα μέρος που ξέρετε ότι επισκέπτονται γονείς με παιδιά; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα, είναι ταυτόχρονα και  κριτήρια, για να ξέρετε ότι επιλέξατε το σωστό σημείο για φαγητό με παιδιά.

2.Δώστε προσοχή στο μενού: μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό το να επισκεφθείτε το νέο σούσι μπαρ ή το μεξικάνικο για το οποίο μιλούν όλοι στα σόσιαλ μίντια αλλά αν δεν υπάρχει έστω και ένα πιάτο που θα μπορούν να φάνε ή έστω να θέλουν να δοκιμάσουν τα παιδιά, έχετε ήδη δημιουργήσει αρνητικές προοπτικές για την έξοδό σας, πριν καν ξεκινήσει.

3.Κλείστε τραπέζι στο σωστό σημείο: αναζητήστε ένα τραπέζι ευρύχωρο, με σχετική ελευθερία κίνησης γύρω του, το οποίο θα βρίσκεται κοντά στην τουαλέτα, σε περίπτωση που τη χρειαστούν άμεσα τα παιδιά.

4.Η ώρα μετράει: ένα παιδί που πεινάει πολύ, είναι κουρασμένο ή νυστάζει πολύ πριν καν φτάσετε στον χώρο εστίασης, μπορεί να βγάλει γκρίνια την ώρα του φαγητού. Υπολογίστε και τον χρόνο μέσα στο αυτοκίνητο αλλά και τυχόν αναμονή στην ταβέρνα (αν δεν έχετε κάνει κράτηση) και ξεκινήστε από το σπίτι έγκαιρα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

DAUGHTER WITH MOM PLAYING

5.Πάρτε μαζί σας πολύτιμο «εξοπλισμό»: μην ξεχάσετε να ρίξετε στην τσάντα δυο-τρεις μαρκαδόρους και ένα μικρό μπλοκ ζωγραφικής, παζλ, μικρά παιχνιδάκια, οτιδήποτε μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά.

6.Εντάξτε τα παιδιά στην κουβέντα των μεγάλων: συνήθως, ένα ατίθασο παιδί είναι ένα παιδί που προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή των μεγάλων, να κάνει τους μεγάλους  του να ασχοληθούν μαζί του. Γι’ αυτό, κατά το γεύμα σας έξω, προσπαθήστε να  συμπεριλαμβάνετε τα παιδιά στις κουβέντες των ενηλίκων, μειώνοντας τις πιθανότητες να κάνουν αταξίες.

7.Ζητήστε από το προσωπικό να σας φέρει το παιδικό μενού λίγο πιο γρήγορα: δεν υπάρχει λόγος ντροπής, ο εργαζόμενοι στον χώρο έχουν ακούσει τη ίδια επιθυμία από πάρα πολλούς γονείς, πριν από εσάς.

8.Ζητήστε τα ορεκτικά μαζί με τα κυρίως πιάτα των παιδιών: έτσι θα αποφύγετε το τσιμπολόγημα που κόβει συχνά την όρεξη των παιδιών, αν αργήσουν να έρθουν τα κυρίως πιάτα τους. Αυτό το τσιμπολόγημα είναι συχνά πηγή γκρίνιας και διαφωνιών στις εξόδους με τα παιδιά.

9.Βάλτε την υπομονή στο μενού: αν τα παιδιά παρεκτραπούν, μη χάνετε την ψυχραιμία σας. Εξηγήστε με ηρεμία ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι και επιβάλλετε τα όρια που θέλετε, ως γονείς, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να αποχωρήσετε.

10.Θυμηθείτε το ρητό «επανάληψη μήτηρ μαθήσεως»: εξηγήστε όσες φορές χρειαστεί στα παιδιά τη σημασία του να φερόμαστε σωστά, όταν τρώμε σε χώρο εστίασης, σεβόμενοι τους άλλους ανθρώπους που επίσης βρίσκονται εκεί, για να απολαύσουν το φαγητό τους, δώστε το καλό παράδειγμα με τη δική σας συμπεριφορά, αφού οι πράξεις «μιλούν πιο δυνατά» από τα λόγια και κάντε τις οικογενειακές σας εξόδους για φαγητό αφορμή για ευχάριστες στιγμές που θα σας δέσουν ακόμα περισσότερο.