Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Πολεμικές Τέχνες για Παιδιά & Οι Ικανότητες Ζωής που Χαρίζουν

kids martial arts

Ίσως η πιο «παρεξηγημένη» ενασχόληση των παιδιών, αφού συχνά οι γονείς πιστεύουν ότι οι πολεμικές τέχνες προάγουν τη βία ή τους μαθαίνουν να γίνονται επιθετικά. Στην πραγματικότητα όμως, οι πολεμικές τέχνες για παιδιά είναι κάτι παραπάνω από αυτοάμυνα. Πέρα από τα οφέλη σωματικής άσκησης που προσφέρουν, βοηθούν τους μικρούς εκπαιδευόμενους να καλλιεργήσουν δεξιότητες σημαντικές για ολόκληρη τη ζωή τους (πολλές από τις οποίες ενδεχομένως δεν προσφέρουν άλλα αθλήματα, λόγω της ιδιαιτερότητας των martial arts να «θρέφουν» σώμα, πνεύμα και συναίσθημα). Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι ξεχωριστές ικανότητες:

 

  • Πειθαρχία

Το πιο γνωστό όφελος που αποδίδεται στις πολεμικές τέχνες και όχι άδικα. Κι αυτό γιατί οι λέξεις «επανάληψη», «αφοσίωση» και «αυτοέλεγχος» είναι κομβικές για έναν εξασκούμενο που αποτελεί, άλλωστε, έναν αιώνιο μαθητή! Είναι εντυπωσιακό πως ακόμα και όσοι βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο, δεν σταματούν να μαθαίνουν νέες τακτικές, επαναλαμβάνοντας την άσκηση για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να την «κατακτήσουν». Στη διάρκεια της προπόνησης, εκπαιδεύονται να ελέγχουν τη δύναμη και τις κινήσεις τους, δείχνοντας αυτοσυγκράτηση. Όταν ένα παιδί μαθαίνει από μικρή ηλικία τι σημαίνει «αυτοδιαχείριση» και ξέρει πώς να ελέγχει τις αντιδράσεις του και να «βάζει φρένο» στις παρορμήσεις του, τότε βάζει τα καλύτερα θεμέλια για να γίνει ένας πειθαρχημένος ενήλικας που προστατεύει τον εαυτό του από κακοτοπιές και μαθαίνει να λειτουργεί αποτελεσματικά μέσα στα εδραιωμένα κοινωνικά πλαίσια, όπου η αδυναμία αυτοελέγχου συχνά δημιουργεί χάος στις ανθρώπινες σχέσεις.

 

 

  • Ταπεινότητα

Ένας αθλητής πολεμικών τεχνών, ακόμα και «φτασμένος» ξέρει ότι έχει ακόμα πάρα πολλές ώρες προπόνηση μπροστά του, για να μάθει νέες τεχνικές και ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ τόσο καλός που να μην μπορεί να γίνει καλύτερος. Έτσι, αποκτά μία αίσθηση ταπεινότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται ηττοπαθής. Σημαίνει ότι μαθαίνει να επιβραβεύει τον εαυτό του χωρίς κομπορρημοσύνη, να χαίρεται με τις νίκες του αλλά να μην «παίρνουν τα μυαλά του αέρα». Και αυτή η αρετή είναι σημαντική και για τη ενήλικη ζωή του.

 

 

  • Θάρρος

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids handcafts

Μία λέξη που βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας των πολεμικών τεχνών. Όμως εδώ, το θάρρος δεν είναι απλώς ένα πνεύμα γενναιότητας, όπως το συναντάμε σε πολλά αθλήματα. Το θάρρος των πολεμικών τεχνών μαθαίνει στους μικρούς μας φίλους όχι να δρουν χωρίς φόβο αλλά να αποκτήσουν μία εσωτερική ενέργεια ώστε να μάθουν να δρουν παρά τον φόβο τους, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει και καταπολεμώντας τον. Η συνειδητοποίηση αυτή είναι πολύτιμη και για τη ζωή τους αργότερα, αφού θα τους μάθει να «βγαίνουν από τη ζώνη ασφαλείας τους» και να τολμούν το καινούργιο κόντρα στις προκλήσεις, μαθαίνοντας παράλληλα να δαμάζουν τον νου τους, όταν τον κυριεύει ο φόβος.

 

 

  • Ακεραιότητα χαρακτήρα

Όσοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες μαθαίνουν να μην «κόβουν» δρόμο στα δύσκολα κάνοντας κινήσεις που είναι λάθος είτε βάσει των κανόνων της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης ή βάσει της οικουμενικής ηθικής. Πολλοί αθλητές καράτε μάλιστα μαθαίνουν να κάνουν το σωστό, ακόμα και όταν εξασκούνται μόνοι τους και ξέρουν ότι  δεν τους βλέπει κανείς, ούτε καν ο προπονητής τους. Γιατί γνωρίζουν ότι μόνο έτσι θα φτάσουν στον επιθυμητό στόχο. Έτσι, εκπαιδεύονται να γίνουν ενήλικες που θα επιλέγουν στη ζωή τους την ηθική έναντι της αδικίας και της εξαπάτησης.

 

  • Επίγνωση

Θα ακούσετε συχνά τους ειδικούς να αναφέρουν αυτήν την ικανότητα με τον αγγλικό όρο awareness. Είναι αλήθεια πως τα παιδιά που εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες ξέρουν πώς να έχουν awareness, δηλαδή πώς είναι «πνευματικά παρόντα» σε κάθε στιγμή, όπου και αν βρίσκονται, με όσους ανθρώπους και αν έχουν γύρω τους. Έχουν πάντα ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει γύρω τους, ξέρουν τι να κάνουν και τι να πουν τη δεδομένη στιγμή και έχουν μία συνεχή «σύνδεση με τον εαυτό τους», κάτι που θα τους χρειαστεί σίγουρα στο μέλλον, για να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση στις διαπροσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.

 

Αν σκέφτεστε να γράψετε το παιδί σας σε μαθήματα καράτε ή κάποιας άλλης πολεμικής τέχνης, ίσως τα παραπάνω οφέλη των πολεμικών τεχνών για παιδιά να σας έχουν ήδη πείσει. Συζητήστε φυσικά με το παιδί για το πώς του φαίνεται η ιδέα να ασχοληθεί με κάτι σχετικό και αποφασίστε μαζί, αν ο δρόμος των πολεμικών τεχνών του ταιριάζει και το ενδιαφέρει.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα κορίτσι τις πολεμικές τέχνες;;

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!