hummus

Με βάση τα ρεβίθια και το ταχίνι, το χούμους αποτελεί μια τρομερά πλούσια πηγή σιδήρου και φυτικών ινών. Η διαδικασία παρασκευής είναι πανεύκολη και μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας σε ένα αεροστεγές τάπερ για 5 μέρες, έχοντας μια φανταστική λύση για σνακ για όλες τις ώρες. Συνοδεύστε το με κομμένα λαχανικά ή κριτσινάκια ολικής άλεσης.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κούπες ρεβίθια (βρασμένα)

2 κουτ. σούπας ταχίνι

½ λεμόνι (το χυμό του)

1 σκελίδα σκόρδο

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

6 κουτ. σούπας νερό

½ κουτ. γλυκού κύμινο

½ κουτ. γλυκού κουρκουμά

½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα

Αλάτι – πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε νερό με 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα.

Βράζουμε πολύ καλά τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν τελείως.

Στο μπλέντερ χτυπάμε τα ρεβίθια μέχρι να γίνουν πουρές.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα νόστιμο και κρεμώδες χούμους.

Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.

• Εάν θέλετε να πειραματιστείτε με διαφορετικά χρώματα και γεύσεις, δοκιμάστε να προσθέσετε ψητές πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, βρασμένο παντζάρι, αβοκάντο κ.α.
• Για ευκολία φυλάξτε τα πλυμένα και κομμένα σε στικς λαχανικά σας (καρότο, αγγούρι, σέλερι, πιπεριές) στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο το οποίο έχετε γεμίσει με κρύο νερό. Έτσι έχετε πάντα κομμένα λαχανικά που διατηρούν τη φρεσκάδα τους για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έχοντας έτοιμες, υγιεινές λύσεις για σνακ ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες στην κουζίνα σας, σίγουρα είναι πιθανότερο να επιλέξετε αυτές αποφεύγοντας την εύκολη λύση ενός επεξεργασμένου τροφίμου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΑΞΙΑ 
3 κουταλιές της σούπας45γραμμάρια
Ποσότηταανάμερίδα
Θερμίδες100
 %ΠΠΑ*
Λιπαρά 7g11%
Κορεσμένα1g5%
Χοληστερίνη 0mg0%
Νάτριο 0mg0%
Υδατάνθρακες 9g3%
Φυτικές Ίνες 2g8%
Σάκχαρα
Πρωτεΐνη 3g6%
Βιταμίνη C4%
Ασβέστιο2%
Φώσφορος6%
Σίδηρος4%
*Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς με βάση δίαιτα 2000 θερμίδων