little girl headache

Σίγουρα ο ίλιγγος είναι συχνότερος στους ενήλικες, αλλά τον συναντούμε πολλές φορές και στα παιδιά.

Τι είναι ο ίλιγγος

Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση ότι το σώμα του ατόμου ή το περιβάλλον κινούνται ή περιστρέφονται.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Τα βασικά συμπτώματα είναι η αστάθεια, δηλαδή η τάση του παιδιού να πέσει προς μια πλευρά όταν στέκεται ή όταν βαδίζει, που γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν κινείται πάνω σε κρεβάτι ή σε μαξιλάρια. Πολύ συχνό σύμπτωμα είναι επίσης ο εμετός ή η ναυτία και ο πόνος στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να διαπιστώσουν οι γονείς ότι το παιδί έχει διαταραχές στην όραση.

Από τι προκαλείται;

Η πιο συχνή αιτία του παιδιατρικού ιλίγγου είναι η ημικρανία που είναι πολύ συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας και συχνά συνοδεύεται από ίλιγγο.

Η δεύτερη κατά σειρά συχνότητας αιτία είναι ο ιδιοπαθής καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως της παιδικής ηλικίας. Πρόκειται για μια άγνωστης αιτιολογίας πάθηση που χαρακτηρίζεται από ίλιγγο μικρής διάρκειας ≤10 λεπτών, ο οποίος μετά την κρίση υποχωρεί εντελώς. Οι κρίσεις ιλίγγου συνήθως έρχονται με μια απρόβλεπτη συχνότητα και περνούν από μόνες τους μετά από 6-12 μήνες.

Επίσης, τα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι υπεύθυνα για το 15-20% των επεισοδίων παιδιατρικού ιλίγγου. Τα πιο συχνά είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός και μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση ιλίγγου, ναυτία, εμετό. Χαρακτηριστικά παρατηρούνται κατά το τέλος της ημέρας, μετά από ανάγνωση, παρακολούθηση τηλεόρασης ή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πιο συχνά τη μορφή αυτή ιλίγγου τη βρίσκουμε σε παιδιά ηλικίας 4-5 ετών που κάθονται πολλές ώρες μπροστά σε οθόνη.

Μια σχετικά σπάνια περίπτωση είναι οι βλάβες του λαβυρίνθου. Η πιο συχνή είναι η αιθουσαία νευρωνίτιδα που στην ουσία είναι μια απώλεια της λειτουργίας ενός από τους δύο λαβυρίνθους, συνήθως μετά από κάποια ίωση του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού. Τα συμπτώματα διαρκούν από 2 μέρες ως και 2 εβδομάδες και τη διάγνωση την κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος.

Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην προεφηβική ηλικία μπορεί να παρατηρηθούν κάποια επεισόδια ορθοστατικής υπότασης που να φέρουν ζάλη.

Διάγνωση

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids eating

Μια γενική κλινική εξέταση από τον παιδίατρο μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση. Όμως, η συμβολή του έμπειρου Ωτορινολαρυγγολόγου είναι καθοριστική.

Η εξέταση με τους τονοδότες επίσης, όπως και η λήψη ακουστικών αντανακλαστικών, μπορεί να αποδειχθούν, επίσης, βοηθητικά.

Ακουομετρία και τυμπανομετρική εκτίμηση είναι ουσιώδεις σε όλα τα παιδιά. Σε περιπτώσεις όπου η συνήθης ακουομετρία δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες, μπορούν να διενεργηθούν προκλητά ακουστικά δυναμικά (BERA) ή ωτοακουστικές εκπομπές (OAE).

Απαραίτητη είναι η νευρολογική εξέταση, καθώς και η οφθαλμολογική.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο ίλιγγος δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες και να ταλαιπωρήσει πάρα πολύ τον μικρό ασθενή, γεγονός που προκαλεί εξαιρετικό άγχος στους γονείς.  Η θεραπεία είναι ανάλογη με το αίτιο που προκαλεί τον ίλιγγο. Συγκεκριμένα για τον ίλιγγο θέσεως, υπάρχουν ειδικοί χειρισμοί ανάταξης με άμεση υποχώρηση του ιλίγγου. Για τη θεραπεία του ιλίγγου και των συνοδών εμέτων χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση, ο  παιδίατρος σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο θα προτείνουν εξατομικευμένα την κατάλληλη αντιμετώπιση για κάθε περιστατικό.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.