mom holding daughter by hand to school

Ελάτε, παραδεχτείτε το. Ούτε για εσάς, τους μεγάλους, είναι εύκολο να «βάλετε τα κεφάλια μέσα» τώρα που τέλειωσαν οι διακοπές. Πόσο μάλλον για τα παιδιά σας που απ’ τα βραχάκια και τα φουσκωτά, θα βουτήξουν απότομα στα… βαθιά της σχολικής ύλης. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να κάνετε τη μετάβασή τους όσο πιο ομαλή γίνεται, για να γλιτώσετε οικογενειακώς την κλασική μετα-καλοκαιρινή κατσουφιά.

Με το που μπάρκαρε το πλοίο, πάμε σχολείο;

Καλύτερα όχι. Τα παιδιά χρειάζονται πάντα κάποιο χρόνο προσαρμογής μετά την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών, ώστε να ανασυγκροτηθούν και να μπουν λιγάκι στο κλίμα της καθημερινότητας, του σχολείου και του διαβάσματος. Διαφορετικά, το σοκ από την απότομη διακοπή της ξεγνοιασιάς τους μπορεί να τους δημιουργήσει από μικρό έως μεγάλο άγχος. Όσο δελεαστικά κι αν είναι λοιπόν αυτά τα «δύο μπανάκια ακόμα», σκεφτείτε ότι αν υποκύψετε στη μικρή επιμήκυνση του προγράμματος, έχετε να χάσετε πολλά περισσότερα από δύο μακροβούτια και πέντε απλωτές.

Πάρτι για το καλωσήρθαμε.

Γιορτάσατε την αρχή του καλοκαιριού, γιατί να μην γιορτάσετε και την αρχή του σχολείου; Οργανώστε ένα back to school πάρτι και αφήστε τα παιδιά να μοιραστούν τις καλοκαιρινές εμπειρίες τους, να αποκαλύψουν στους φίλους τους πόσα παγωτά έφαγαν αυτό το καλοκαίρι και ποια όμορφα μέρη επισκέφθηκαν με τα ανάλογα βέβαια…φωτογραφικά ντοκουμέντα. Αυτή η μικρή συγκέντρωση και θα χαλαρώσει λιγάκι τα παιδιά απ’ το στρες του «πίσω στα θρανία» και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δεθούν με τους φίλους τους και εκτός τάξης ώστε να αποκτήσουν ένα δυνατό αλληλο-στήριγμα για τις πιο απαιτητικές μαθητικές μέρες.

Λίγο καλοκαίρι ακόμα.

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει Σεπτέμβριο αλλά η διάθεση είναι ακόμα αυγουστιάτικη. Και έτσι, η μετάβαση στις σχολικές αίθουσες γίνεται λίγο πιο υποφερτή. Πώς όμως θα παρατείνετε το καλοκαίρι όταν είστε μακριά απ’ την παραλία; Εύκολα. Το σαββατοκύριακο, γεμίζετε με νερό μία φουσκωτή πισίνα, τη στήνετε στο μπαλκόνι ή στον κήπο με το ανάλογο ντεκόρ (κοχύλια, βότσαλα, φουσκωτές μπάλες) και αφήνετε το πλατσούρισμα να σπάσει ρεκόρ χαλαρότητας.

Στόχους, παιδί μου, στόχους!

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

messy play

Λίγες μέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι, ζητήστε απ’ το παιδί σας να καταγράψει τους στόχους που θα ήθελε να πετύχει τη νέα σχολική σεζόν. Δεν είναι απαραίτητο να είναι στόχοι που σχετίζονται αποκλειστικά με το σχολείο, π.χ. θέλω να πάρω καλύτερους βαθμούς. Μπορεί, για παράδειγμα, το παιδί να θέλει να κάνει νέους φίλους ή να μη βαριέται πια τη γυμναστική ή να γραφτεί σε ένα αγαπημένο άθλημα. Οι ειδικοί λένε πως καταγράφοντας τα «θέλω» μας, αυτόματα αποκτάμε ένα κίνητρο για να δουλέψουμε προς την επίτευξή τους. Και αυτή η χαρά της προσδοκίας του καινούργιου μειώνει πολύ το άγχος της επανεκκίνησης που κρύβει για κάθε παιδί η νέα σχολική χρονιά.

Ο ενθουσιασμός είναι κολλητικός.

Όσο τα παιδιά ακούνε τους γονείς τους να μιλούν με συναρπαστικά λόγια για τη νέα σεζόν στο σχολείο και όλα τα υπέροχα που θα φέρει στη διάρκειά της, αρχίζουν κι εκείνα να βλέπουν την επιστροφή στα θρανία με «καλό μάτι». Τονίστε τα νέα ενδιαφέροντα μαθήματα που θα διδαχθούν, εστιάστε στους φίλους τους που θα ξαναβρεθούν κοντά τους, κολακέψτε τα με το «τώρα ανέβηκες μία τάξη και είσαι πιο μεγάλο και ώριμο παιδί» και γενικά εμπνεύστε τους ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Προσοχή όμως! Δεν είναι σημαντικό μόνο το τι θα πείτε αλλά και το πώς θα το πείτε. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να εξυψώσετε τον/την καινούργιο δάσκαλο/δασκάλα, μη ρωτήσετε: «σου άρεσε ο νέος δάσκαλος;» γιατί έτσι μπορεί να έρθει και μία αρνητική απάντηση. Ρωτήστε καλύτερα «τι σου άρεσε πιο πολύ στον νέο σου δάσκαλο;». Θυμηθείτε! Όσο πιο θετική στάση κρατήσει το παιδί από τώρα απέναντι στο σχολείο, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει για μία επιτυχημένη χρονιά.

 

Ό,τι και αν κάνετε πάντως, μη χάσετε την ψυχραιμία σας, αν τα αγγελούδια σας δυσανασχετούν να γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες. Εξάλλου, η γκρίνια τους δεν θα κρατήσει για πολύ. Θα φιλιώσουν με τον Σεπτέμβρη, πριν καν μας αποχαιρετήσει. Και δεν το λέμε εμείς, η σχολική ιστορία το λέει!