Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

couple holding hannds

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF: In vitro Fertilisation) ονομάζεται η τεχνική που μας επιτρέπει να γονιμοποιήσουμε τα ωάρια της γυναίκας με το σπέρμα του άντρα έξω από το σώμα  στο εργαστήριο και σε συνθήκες που μιμούνται το περιβάλλον της σάλπιγγας, εκεί όπου φυσιολογικά γίνεται η γονιμοποίηση.

Τα βήματα της εξωσωματικής διαδικασίας είναι:

α) η ωοθηκική διέγερση, όπου συνηθίζεται η χορήγηση φαρμάκων με σκοπό την παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωαρίων. Χορηγούνται κυρίως ενέσιμες γοναδοτροπίνες ( ανάλογα της ορμόνης FSH ή και LH) και σε αυτό το διάστημα γίνεται στενή υπερηχογραφική  παρακολούθηση και μέτρηση οιστραδιόλης, ώστε οι δόσεις των ορμονών να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Βάσει αυτών προσδιορίζεται και ο κατάλληλος χρόνος για την ωοληψία.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση τα τρία επικρατέστερα πρωτόκολλα διέγερσης είναι α) το μακρύ β) το βραχύ γ) των ανταγωνιστών. Το ποιο είναι κατάλληλο για κάθε γυναίκα και ποια είναι η ιδανική δοσολογία ορμονών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως, α) η ηλικία β) ανταπόκριση των ωοθηκών γ) τα αίτια υπογονιμότητας δ) η πορεία παλαιοτέρων προσπαθειών. Αναντίρρητα κάθε οργανισμός αντιδρά με τον δικό του τρόπο στα φάρμακα, οπότε είναι σημαντικό να γίνει επιλογή του κατάλληλου πρωτοκόλλου ανά περίπτωση.

β) η ωοληψία, όπου όταν ολοκληρωθεί η παρακολούθηση της ωρίμανσης των ωοθυλακίων, προγραμματίζεται και η ωοληψία, χρησιμοποιώντας τεχνική που βασίζεται στην κατεύθυνση μιας βελόνας μέσω υπερήχων διακολπικά μέχρι τις ωοθήκες και γίνεται αναρρόφηση των ωοθυλακίων. Οι εμβρυολόγοι συλλέγουν τα ωάρια από το ωοθυλακικό υγρό και εν συνεχεία γονιμοποιούν τα ωάρια με το ήδη επεξεργασμένο σπέρμα  του συζύγου. Η γονιμοποίηση μπορεί να γίνει μέσα σε καλλιεργητικό υγρό (κλασική μέθοδος IVF) ή με μικρογονιμοποίηση των ωαρίων ( ICSI)

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

PREGNANT WOMAN

γ) η εμβρυομεταφορά όπου μετά από αξιολόγηση των εμβρύων  από τον εμβρυολόγο με βάση τον αριθμό των κυττάρων και  την ομαλότητα της ανάπτυξης τους, πραγματοποιείται 2 με 6 ημέρες μετά την ωοληψία.

Κατά την εμβρυομεταφορά, τα έμβρυα μεταφέρονται στην κοιλότητα της μήτρας μέσω ενός καθετήρα μέσα στον οποίο τα έχει τοποθετήσει ο εμβρυολόγος. Από το σημείο αυτό και μετά ο συντονισμός του ενδομητρίου και των εμβρύων επιτρέπει την εμφύτευση τους ή όχι. Η εμφύτευση επαληθεύεται 15 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά με μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Η κλινική κύηση επιβεβαιώνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα 35 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Φυσικός κύκλος : Ο φυσικός κύκλος προτείνεται σε γυναίκες με πτωχή απόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, σε γυναίκες με πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες ή σε γυναίκες που λόγω ιατρικού ιστορικού δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα διέγερσης. Το μειονέκτημα του φυσικού κύκλου είναι ότι υπάρχει ένα ώριμο ωοθυλάκιο ανά κύκλο. Αυτό συνεπάγεται τη λήψη ενός ωαρίου για γονιμοποίηση και τη μεταφορά ενός εμβρύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις εάν κριθεί απαραίτητο προστίθεται φαρμακευτική αγωγή (τροποποιημένος φυσικός κύκλος).

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να καταφύγει στη βοήθεια ειδικού γυναικολόγου;

Το ζευγάρι απευθύνεται στον ειδικό γυναικολόγο που ασχολείται με την υπογονιμότητα όταν διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον για ένα έτος με ελεύθερες επαφές στις γόνιμες μέρες του κύκλου δεν υπάρχει σύλληψη.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Fauser BC, Nargund G, Andersen AN, Norman R, Tarlatzis B, Boivin J, Ledger W (November 2010). “Mild ovarian stimulation for IVF: 10 years later”. Human Reproduction. 25(11): 2678–
  2. https://www.verywellfamily.com/understanding-ivf-treatment-step-by-step-1960200. Infertility.about.com. Retrieved 22 May 2012.
  3. https://www.medscape.com/viewarticle/473515 at Medscape. By Peter Kovacs. Posted: 23 April 2004
  4. Humaidan P, Kol S, Papanikolaou EG (2011). “GnRH agonist for triggering of final oocyte maturation: time for a change of practice?”. Human Reproduction Update. 17(4): 510–24.
  5. Zhang XD, Liu JX, Liu WW, Gao Y, Han W, Xiong S, Wu LH, Huang GN (2013). “Time of insemination culture and outcomes of in vitro fertilization: a systematic review and meta-analysis”. Human Reproduction Update. 19(6): 685–95.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Ευτυχως υπαρχει και αυτη η μεθοδος!!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!