Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

pregnant woman diagnosed by doctor

Τι είναι η β-χοριακή και πού παράγεται;

Λίγες μόνο μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ο ζυγώτης (γονιμοποιημένο ωάριο) φτάνει στο εσωτερικό της μήτρας και προσκολλάται στο τοίχωμα όπου και εμφυτεύεται. Στο σημείο της εμφύτευσης δημιουργείται η τροφοβλάστη, η οποία μόλις ωριμάσει θα σχηματίσει τον πλακούντα. Ο πλακούντας είναι το όργανο που θα οξυγονώνει και θα  τρέφει την κύηση μέχρι τον τοκετό. Επίσης παράγει μια σειρά από ορμόνες, ανάμεσα στις οποίες κυρίαρχη θέση κατέχει η β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG).

reproductive system

H β-χοριακή γοναδοτροπίνη είναι ορμόνη που παράγεται μόνο από τον πλακούντα, συνεπώς η ανίχνευση της στο αίμα ή στα ούρα μιας γυναίκας αποτελεί ευαίσθητη και έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης.

Αμέσως μετά την εμφύτευση, τα επίπεδα της β-hCG αυξάνονται ραγδαία και σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 3η μέρα στην αρχή, και κάθε 2η μέρα έπειτα. Τα επίπεδα της ορμόνης μεγιστοποιούνται την  8η – 9η εβδομάδα της κύησης και έπειτα προοδευτικά ελαττώνονται για τις επόμενες 10 εβδομάδες. Η ορμόνη παραμένει ανιχνεύσιμη για ένα ή δύο μήνες μετά τον τοκετό.

Ηλικία κύησης (από ΤΕΡ)β-hCG UI/Lt
1η εβδομάδα15 -1,000
2η εβδομάδα45 -1,600
3η εβδομάδα400-15,000
4η -5η εβδομάδα1,500 - 23,000
2ος μήνας κύησης (5η - 8η εβδομάδα)34,000 - 210,000
2ος – 3ος μήνας κύησης20,000 - 200,000
2ο τρίμηνο10,000 - 30,000
3ο τρίμηνο5,000-14,000

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Pregnant belly

Πού χρησιμεύει η β-χοριακή;

Το συμβατικό τεστ κύησης ούρων του φαρμακείου μπορεί να ανιχνεύσει (δηλαδή να γίνει θετικό) με 50 IU (διεθνείς μονάδες) της ορμόνης στα ούρα. Εντούτοις το τεστ δεν δίνει πληροφορίες για τη κατάσταση της κύησης. Κάθε γυναίκα με θετικό τεστ εγκυμοσύνης πρέπει να επικοινωνεί με τον ιατρό της και να λαμβάνει οδηγίες για τις εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

Η μέτρηση της β-χοριακής στο αίμα της γυναίκας είναι πιο ευαίσθητη, ενώ μπορεί να δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, δηλαδή για το αν αυτή αναπτύσσεται μέσα ή έξω από τη μήτρα (εξωμήτριος κύηση), αν είναι δίδυμη,  ή για το αν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται (παλίνδρομος κύηση).

Οι φυσιολογικές τιμές ανά εβδομάδα δίνονται από τα εργαστήρια και τους διεθνείς οργανισμούς μαιευτικής, εντούτοις το εύρος είναι πολύ μεγάλο, ώστε να μπορεί κάποιος να προσδιορίσει την ηλικία κύησης μόνο από μία μέτρηση. Συνεπώς η μέτρηση της β-χοριακής είναι ενδεικτική και υποβοηθά στη διάγνωση, μόνο ένα υπάρχουν περισσότερες από μία μετρήσεις. 

Το υπερηχογράφημα είναι η μόνη αξιόπιστη μέθοδος η οποία δίνει διάγνωση για τη κατάσταση και τη θέση της κύησης, καθώς και για τον αριθμό των εμβρύων. Εντούτοις προκειμένου μία εγκυμοσύνη να ανιχνευτεί με τον υπέρηχο, η β-hCG υπολογίζεται μεταξύ 1500-2000 IU (δηλαδή 5η – 6η εβδομάδα από την τελευταία εμμηνορρυσία).

Με άλλα λόγια, η β-χοριακή είναι χρήσιμη στην αρχόμενη κύηση, όταν αυτή δεν ελέγχεται με τον υπέρηχο. Ο άσκοπος προσδιορισμός της στο αίμα, σε μία φυσιολογική κύηση, δε συστήνεται, διότι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

 

Βιβλιογραφία

  1. Tim I. M. Korevaar, et al. Reference ranges and determinants of total hCG levels during pregnancy: the Generation R Study. Eur J Epidemiol. 2015; 30(9): 1057–1066. doi: 10.1007/s10654-015-0039-0
  2. Mayo clinic: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/basics/healthy-pregnancy/hlv-20049471
  3. WebMD: https://blogs.webmd.com/from-our-archives/20051130/hcg-levels-and-ultrasounds-in-early-pregnancy
  4. UpToDate : https://www.uptodate.com/contents/human-chorionic-gonadotropin-testing-in-pregnancy-and-gestational-trophoblastic-disease-and-causes-of-low-persistent-levels
  5. American Pregnancy Association : http://americanpregnancy.org/while-pregnant/hcg-levels/
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Καλησπέρα είχαμε ένα ατύχημα πριν 1 εβδομάδα και έσπασε το προφυλακτικό. Έχω ήδη 2 παιδιά. Μόλις το είδαμε πήγα και πλύθηκα. Τώρα 1 εβδομάδα μετά όταν σηκώνω βάρος κουράζομαι και με πονάει η κοιλιά σαν κράμπα ή πόνοι περιόδου. Στις 14 Δεκεμβρίου περιμένω περίοδο. Μου φαίνεται δύσκολο να μείνω τόσο εύκολα έγκυος με αυτή την ηλικία. Λέτε να είμαι;

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!