Στο άρθρο αυτό θα απαντήσουμε σε μια σημαντική ερώτηση μελλουσών μαμάδων που την ακούμε συχνά καθώς μπαίνουμε στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αφορά τη θέση του μωρού στην κοιλιά της μαμάς και το  αν αυτή είναι σωστή για το φυσιολογικό τοκετό.

Τι σημαίνει το μωρό «παίρνει» θέση;

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,  το έμβρυο κινείται στη μήτρα σας. Είναι φυσιολογικό για το έμβρυο να βρίσκεται σε διάφορες στάσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος της εγκυμοσύνης, καθώς είναι αρκετά μικρό ώστε να κινείται ελεύθερα. Όσο όμως μεγαλύτερο γίνεται το έμβρυο τόσο πιο περιορισμένη γίνεται η κίνησή του. Καθώς πλησιάζει το τέλος της εγκυμοσύνης (από τις 30-32 περίπου βδομάδες), το έμβρυο θα αρχίσει να κινείται στην κατάλληλη «θέση» για γέννηση. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τον αναποδογυρισμό. έτσι ώστε να είναι το κεφάλι προς τα κάτω. Στη συνέχεια, αρχίζει να κινείται προς τα κάτω στη μήτρα σας, προετοιμάζοντας να περάσει από το κανάλι γέννησης κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι με τον όρο κανάλι γέννησης εννοούμε το γενετικό σύστημα που αποτελείται από τον τράχηλο (αμέσως έξω από τη μήτρα σας), τον κόλπο και το αιδοίο. Σκεφτείτε το κανάλι γέννησης ως μια επεκτεινόμενη σήραγγα. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι συσπάσεις της μήτρας λειτουργούν για να «τεντώσουν» αυτόν τον χώρο, έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να περάσει μέσα από αυτόν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ποια είναι η πιο κοινή θέση του μωρού για τον τοκετό;

Ιδανικά για τον τοκετό, το μωρό είναι τοποθετημένο με το κεφάλι προς τα κάτω, στραμμένο προς την πλάτη της μητέρας με το πηγούνι σφιγμένο στο στήθος και το πίσω μέρος του κεφαλιού έτοιμο να εισέλθει στη λεκάνη. Αυτή η θέση ονομάζεται κεφαλική παρουσίαση. Τα περισσότερα μωρά εγκαθίστανται σε αυτή τη θέση μέσα στην 32η με 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Σε ποιες άλλες θέσεις μπορεί να βρίσκεται το μωρό για τον τοκετό;

Μερικές φορές το μωρό δεν μπαίνει στην τέλεια θέση πριν τη γέννηση. Υπάρχουν πολλές θέσεις στις οποίες μπορεί να βρίσκεται το μωρό και κάθε μία από αυτές τις θέσεις μπορεί να έχει επιπλοκές κατά τον τοκετό. Οι πιο συχνές παραλλαγές είναι:

Ινιακή ή κεφαλική οπίσθια θέση: Μερικές φορές το μωρό είναι τοποθετημένο με το κεφάλι προς τα κάτω όπως θα έπρεπε, αλλά αυτό είναι  στραμμένο προς την κοιλιά (αντί για την πλάτη) σας. Με το κεφάλι σε αυτή τη θέση, το μωρό κοιτάζει το ταβάνι. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα επώδυνου και παρατεταμένου τοκετού.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman sleeping

Ισχιακή προβολή: Σε αυτή τη θέση, το μωρό έρχεται με τον «πωπό». Τα περισσότερα μωρά σε αυτή τη θέση γεννιούνται με καισαρική τομή.

Γιατί έχει σημασία η θέση του μωρού κατά τη γέννηση;

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο στόχος του γιατρού σας είναι να γεννήσει με ασφάλεια το μωρό, χωρίς να πάρει κανένα ρίσκο για την υγεία σας. Εάν το μωρό βρίσκεται σε διαφορετική θέση (όχι κεφαλική), αυτό γίνεται πιο δύσκολο. Οι διαφορετικές θέσεις του εμβρύου μπορεί να ελλοχεύουν κινδύνους που μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του μωρού.

Μπορεί ο γιατρός να γυρίσει ή να επανατοποθετήσει το μωρό μου πριν τη γέννηση;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο γυναικολόγος μπορεί να δοκιμάσει να γυρίσει το έμβρυο πριν ξεκινήσετε τον τοκετό. Αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν πάντα και μερικές φορές το έμβρυο μπορεί να γυρίσει ξανά σε λάθος θέση. Υπάρχουν επίσης τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι και δεν θα βλάψουν εσάς ή το έμβρυο. Μπορεί να ενθαρρύνουν το έμβρυο να γυρίσει μόνο του, αλλά υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να μην συμβεί τίποτα. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει εγγυημένο ποσοστό επιτυχίας, αυτές οι μέθοδοι εξακολουθούν να συνιστώνται επειδή συνήθως αξίζουν να τις δοκιμάσετε και μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον τοκετό με καισαρική τομή. Αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ασκήσεις με μπάλα, χρήση διεγερτικών ήχων για την ενθάρρυνση της κίνησης κ.λπ.. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι  είναι πάντα πιθανό το μωρό να πάρει τη σωστή θέση μόνο του. Τις εβδομάδες πριν από τη γέννηση, το μωρό έχει ακόμα χρόνο να κάνει προσαρμογές και να αλλάξει θέση. Τα περισσότερα  μάλιστα βρίσκουν τον δικό τους τρόπο στη σωστή θέση πριν από τη γέννηση.

Τα νέα ότι το έμβρυο δεν βρίσκεται στη σωστή θέση πριν από τη γέννηση μπορούν  να ενισχύσουν το άγχος που συχνά περιβάλλει τον τοκετό. Είναι λογικό να έχετε ανησυχίες και ερωτήσεις σχετικά με το τι σημαίνει αυτό. Πρέπει να συζητήσετε λεπτομερώς με τον γιατρό για το πλάνο του τοκετού, θυμούμενη όμως ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα κατά τη διάρκειά του. Η καισαρική τομή μπορεί να μην είναι μέρος του αρχικού πλάνου, ωστόσο, ο στόχος είναι πάντα να γεννήσετε με ασφάλεια το παιδί σας και να προστατευθεί παράλληλα η υγεία σας.

  • Ferreira JC, et al. “The evolution of fetal presentation during pregnancy: a retrospective, descriptive cross-sectional study”. Acta Obstet Gynecol Scand. 2015 Jun;94(6):660-3
  • Ghosh MK. “Breech presentation: evolution of management”. J Reprod Med. 2005 Feb;50(2):108-16.
  • Stitely ML et al. “Labor with abnormal presentation and position” Obstet Gynecol Clin North Am . 2005 Jun;32(2):165-79.