sleepless little girl

«Όχι ακόμα! Σε λίγο θα κοιμηθώ! Σε λίγο!». Μια φράση πολύ γνώριμη στους περισσότερους γονείς. Τι γίνεται όμως όταν το «σε λίγο» διαρκεί ώρες ολόκληρες; Ακολουθούν χρήσιμες ιδέες για το πώς βάζουμε τα αγγελούδια μας για ύπνο το βράδυ στην ώρα τους, χωρίς διαπραγματεύσεις και γκρίνιες.

Καθαρός αέρας, ήλιος, άσκηση και… ύπνος χωρίς «επανάσταση»

Όσο πιο γεμάτη είναι η μέρα των παιδιών με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση και ευχάριστο παιχνίδι, ειδικά στην ύπαιθρο τόσο πιο πολύ θα γεμίσουν οι μπαταρίες τους τη μέρα και θα είναι πιο έτοιμα να ρίξουν μπαταρίες τη νύχτα. Αρκεί όλες αυτές οι δραστηριότητες να μη γίνουν μία ώρα πριν τον ύπνο! Το γέλιο παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο, καθώς εκτονώνει το άγχος των παιδιών και τα βοηθά στη βραδινή χαλάρωση.

Κουβέντα πάνω απ’ όλα

Οι γονείς συνήθως υποθέτουν πως ο λόγος που τα παιδιά αρνούνται να πάνε για ύπνο νωρίς είναι γιατί θέλουν να συνεχίσουν το παιχνίδι τους. Συνήθως ισχύει αλλά μπορεί να είναι και άλλη η αιτία. Ρωτήστε ευθέως το παιδί και κάντε τα ερωτήματα που θα «ξεκλειδώσουν» τον λόγο της άρνησής του: «Γιατί δεν θέλεις να κοιμηθείς νωρίς; Μήπως φοβάσαι; Πες μου τι φοβάσαι! Το σκοτάδι; Μήπως βλέπεις κακά όνειρα; Μήπως δεν θες να αποχωριστείς τη μαμά και τον μπαμπά; Μήπως θες απλώς να παίξεις λίγο παραπάνω;». Μέσα από τη συζήτηση θα βρείτε τις αιτίες που θα οδηγήσουν στη λύση. Κάντε όμως την κουβέντα έγκαιρα, πολύ πριν την ώρα του ύπνου, ώστε να έχετε όλοι την ενέργεια και την ψυχραιμία να εξετάσετε την κατάσταση αντικειμενικά.

Κλείνουμε διακόπτες αλλά όχι απότομα

Τα παιδιά συχνά αρνούνται να πάνε για ύπνο γιατί νιώθουν πως δεν έχουν  χαλαρώσει ακόμη αρκετά. Χρειάζονται ένα μεταβατικό στάδιο «αποσυμπίεσης» πριν κοιμηθούν, ειδικά αν το απόγευμά τους είναι γεμάτο έντονη δραστηριότητα. Γι’ αυτό, τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο, αντικαταστήστε τις ζωηρές δραστηριότητες με πιο χαλαρές: διαβάστε ένα παραμύθι, χαμηλώστε τα φώτα, κλείστε τις κουρτίνες, σβήστε την τηλεόραση και απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές (που διαταράσσουν τον ύπνο των παιδιών όταν χρησιμοποιούνται λίγο πριν τον ύπνο), μιλήστε χαμηλόφωνα… αυτή η επαναλαμβανομένη κάθε βράδυ ιεροτελεστία θα αρχίσει να βάζει το παιδί σε mood ύπνου.

Ζάχαρη; Ξανασκεφτείτε το

Η ζάχαρη προκαλεί υπερδιέγερση, ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι χρειάζεται το παιδί για να κοιμηθεί εύκολα. Ιδανικά, η κατανάλωση σακχαρωδών σνακ πρέπει να γίνεται έως νωρίς το απόγευμα, όχι το βράδυ.

Σειρά έχει…

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

mother and daughter

Επαναλαμβάνοντας στο παιδί κάθε βράδυ τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια ενόσω κάνει μία άλλη δραστηριότητα το βοηθάμε να έχει πιο ομαλή μετάβαση στον ύπνο. Όσο τρώει το βραδινό του, του λέμε πως σειρά έχει το μπάνιο. Όσο κάνει μπάνιο του λέμε πως σειρά έχουν οι πιτζάμες του που το περιμένουν στο κρεβάτι. Όσο βάζει τις πιτζάμες του, του λέμε πως ακολουθεί παραμυθάκι και όσο διαβάζουμε το παραμυθάκι εξηγούμε πως μετά είναι η ώρα ύπνου. Μπορεί αυτή η επανάληψη να σας ακούγεται κουραστική αλλά η αίσθηση προγράμματος είναι βασική για τη ρουτίνα ύπνου των παιδιών.

Νωρίτερα το δείπνο

Για να κοιμηθεί ένα παιδί νωρίς σημαίνει πως και οι δραστηριότητες της οικογένειας θα πρέπει να έχουν μετατεθεί για νωρίτερα. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να ζητάτε απ’ το παιδί να κοιμηθεί όταν είστε στη φάση που σερβίρετε το δείπνο! Θα μπορούσατε όμως να τρώτε οικογενειακώς λίγο νωρίτερα, ώστε να υπάρχει χρόνος να ετοιμαστείτε για τον ύπνο. Σίγουρα η αλλαγή της ώρας του βραδινού γεύματος και άλλων συνηθειών μπορεί να «ξεβολέψουν» τους γονείς και να απαιτήσουν κάποιες ακόμη «θυσίες» από μεριάς τους αλλά σίγουρα, αν πρόκειται να καθιερωθούν υγιείς συνήθειες ύπνου στο παιδί, μάλλον αξίζει τον κόπο.

Στο ίδιο «στρατόπεδο»

Πολύ συχνά ο ένας από τους δύο γονείς είναι πιο «ελαστικός» στο θέμα του ύπνου των παιδιών. Έτσι όμως ο γονιός που προσπαθεί να καθιερώσει το πρόγραμμα ύπνου, γίνεται ο «κακός» της υπόθεσης και το παιδί εκμεταλλεύεται τη διαφωνία των γονιών, για να μείνει ξύπνιο για περισσότερο. Είναι σημαντικό λοιπόν να παίρνει το παιδί ξεκάθαρα  μηνύματα. Ακόμη και αν οι δύο γονείς διαφωνούν στο θέμα ύπνου, θα πρέπει μπροστά του να παρουσιάζονται με ομόφωνη γνώμη.

Πάνω απ’ όλα, μην απογοητεύεστε και μην τα παρατάτε. Το ερώτημα «τι κάνω όταν το παιδί μου δεν κοιμάται νωρίς;» έχει και λύσεις και απαντήσεις. Μπορεί όχι πάντα με την εύκολη οδό αλλά με λίγο παραπάνω χρόνο και επιμονή, στο τέλος θα καταφέρετε να μάθετε στο παιδί να πέφτει για ύπνο στην ώρα του.