preteen

Ούτε ακόμη έφηβος ούτε πια μικρό παιδί. Είναι αυτή η μεταβατική περίοδος ανάμεσα στα 10 και 13 χρόνια του παιδιού με τις τόσες αλλαγές στο σώμα, την ψυχολογία και τη συμπεριφορά του που οι γονείς συχνά δεν ξέρουν πώς να τις διαχειριστούν. Αν έχετε και εσείς παιδιά στην προεφηβεία, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες στη νέα γεμάτη προκλήσεις περίοδο της οικογενειακής σας ζωής.

Επαναστάτες χωρίς αιτία αλλά στον γονιό έχουν πάντα λατρεία

Μην εκλαμβάνετε τις φωνές και τις αντιδράσεις τύπου « άσε με ήσυχο/η, δεν με καταλαβαίνεις» ως απόρριψη στο πρόσωπό σας και μην παίρνετε προσωπικά ό,τι σας λέει ένα παιδί αυτής της ηλικίας πάνω στον θυμό του. Είναι απλώς στην περίοδο που διεκδικεί την ανεξαρτησία του με κάθε τρόπο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπά ή ότι δεν σας υπολογίζει.

Αφήστε το να πέσει κάτω

Διαλέξτε τις μάχες σας και μην αφήνετε και τον δικό σας θυμό να πάρει τα ηνία. Αφήστε το παιδί να ξεσπάσει και όταν θα είστε και εσείς ήρεμοι και ψύχραιμοι, συζητήστε την κατάσταση. Σίγουρα θα χρειαστούν και υποχωρήσεις από τη δική σας πλευρά.

Από το «θέλω να ξέρω» στο «πες μου, σε ακούω»

Όσο πιο καλοί ακροατές γίνετε τόσο πιο πιθανό είναι να σας ανοιχτεί το παιδί και να σας εκμυστηρευτεί πράγματα που θέλετε να γνωρίζετε για τη σκέψη του, τους προβληματισμούς τους, τις παρέες του, την καθημερινότητά του στο σχολείο κ.λπ. Ένας καλός ακροατής ακούει χωρίς να παρεμβαίνει συνεχώς, δεν επικρίνει και ξέρει να μπαίνει στα «παπούτσια του άλλου». Μπορεί να διαφωνείτε με πολλά από όσα θα ακούσετε αλλά δώστε τουλάχιστον στο παιδί τη ευκαιρία να σας τα εξομολογηθεί επειδή το θέλει το ίδιο όχι επειδή απαιτείτε να μάθετε το ένα και το άλλο. Αν, από την άλλη, φανείτε παρεμβατικοί και αδιάκριτοι, το παιδί πιθανότητα θα δυσκολευτεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας και να «ανοιχτεί» οικειοθελώς.

Λίγο χιούμορ σπάει τον πάγο

Σε στιγμές που τα πνεύματα είναι τεταμένα, μπορείτε να αστειευτείτε, για να χαλαρώσετε όλοι. Θυμηθείτε πως το χιούμορ «σώζει» ακόμα και στις πιο σοβαρές καταστάσεις. Επίσης βρείτε ξανά τον fan εαυτό σας στην καθημερινότητα, όσο δύσκολο και αν είναι απέναντι σε έναν προέφηβο με νεύρα, εξάρσεις και συμπεριφορά εκτός ορίων.  Έτσι και θα

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids playing

νιώσετε εσείς πιο χαλαροί άρα πιο έτοιμοι να διαχειριστείτε τυχόν δύσκολες συμπεριφορές του παιδιού και εκείνο θα νιώσει ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση μαζί σας και διάθεση για «ειρηνική» επικοινωνία.

Θέλω να σου μιλήσω για κάποια πράγματα

Οι κουβέντες περί σεξ και χρήσης ουσιών δεν πρέπει να είναι ταμπού θέματα συζήτησης για μία οικογένεια.  Σκεφτείτε άλλωστε ότι το παιδί σας έχει ούτως ή άλλως ακούσει κάτι σχετικό γι’ αυτά τα θέματα στην τηλεόραση, στο σχολείο, στις παρέες κ.λπ. (άλλωστε, δεν ζει σε μια γυάλα!) και είναι ήδη στη φάση ανακάλυψης της σεξουαλικής του ταυτότητας, οπότε καλό είναι να ενημερωθεί σωστά από εσάς για τους κινδύνους και τα θέματα ασφάλειας που πρέπει να έχει κατά νου.

Δίκιο εσύ, δίκιο και εγώ

Ίσως ακούγεται παράλογο, όμως κάποιες φορές μπορεί να είναι σωστή και η άποψη του παιδιού αλλά και η δική σας. Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, δεν λένε; Η διαφορά είναι ότι καθένας απ’ τους δυο σας βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία και δυσκολεύεται να μπει στη θέση του άλλου. Εσείς, ως γονείς, μπορείτε απλώς να σεβαστείτε την άποψη του παιδιού (όσο και αν νιώθετε ότι σας πνίγει το δίκιο) και σε κάποια λιγότερο σημαντικά ζητήματα να συμφωνήσετε ότι… διαφωνείτε.

Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο: θυμηθείτε πως όλες αυτές οι αλλαγές του παιδιού σας στην προεφηβεία είναι απολύτως φυσιολογικές και πως ίσως είναι πρωτόγνωρες και παράξενες και για το ίδιο. Δεν υπήρξατε και εσείς, άλλωστε, κάποτε στο δύσκολο κατώφλι της εφηβείας; Όσο είστε πλάι στον προέφηβο γιο ή την κόρη σας σε όλο αυτό το ταξίδι προς την ενηλικίωση, να το ακούτε, να το καθοδηγείτε, να το στηρίζετε και να το αγαπάτε, όλα θα πάνε καλά. Ακόμα και με λίγα… μπαμ πόρτας παραπάνω.