Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Τι δουλειές μπορεί να κάνει ένα παιδί στο σπίτι;

κοριτσάκι βάζει ρούχα στο πλυντήριο

Υπάρχει ένα μικρό ρητό στα Aγγλικά που λέει: “Αυτό που αγαπώ είναι η αγκαλιές και τα φιλάκια, Αλλά πιο πολύ λατρεύω να πλένω τα πιάτα.”

Η αλήθεια είναι ότι τα ελληνόπουλα δεν… ενστερνίζονται τα παραπάνω λόγια, καθώς δεν βοηθούν ιδιαίτερα στις δουλειές του σπιτιού, είτε γιατί δεν θέλουν, είτε γιατί εμείς οι γονείς νομίζουμε ότι κάποιες από αυτές τις δουλειές δεν αντιστοιχούν στην ηλικία τους και δεν έχουν κάτι να τους προσφέρουν. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε πως το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα των επίπλων, το άπλωμα των ρούχων, είναι για τα παιδιά μας ένα… αληθινό πανεπιστήμιο;

Διαβάστε για τις δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά κάνοντας δουλειές και… δώστε τους σκούπα και σφουγγάρι!

ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Όταν εμείς οι ίδιοι δείχνουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά μας, αναθέτοντάς τους
“ενήλικες¨ αρμοδιότητες, τότε εκείνα μαθαίνουν την αξία του να καταφέρνουν πράγματα μόνα τους. Φυσικά, στην αρχή τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και βοήθεια, αλλά σταδιακά παίρνουν πρωτοβουλίες και βοηθούν στην καλή λειτουργία του σπιτιού. Αυτή η δεξιότητα θα τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους και θα κάνει την συγκατοίκησή τους με φίλους και συντρόφους πιο εύκολη!

ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που συμμαζεύουν το δωμάτιό τους και φροντίζουν τα παιχνίδια, τα βιβλία και τα υπάρχοντά τους μαθαίνουν να εκτιμούν τα πράγματα που τους προσφέρονται και αναγνωρίζουν την αξία όσων έχουν. Ξεκινήστε με το να τους κάνετε ξεκάθαρο ότι κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούν, πρέπει να τακτοποιούν το δωμάτιό τους και να μαζεύουν τα παιχνίδια τους.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

messy play

Πρόσθεση, αφαίρεση, ορθογραφία, φυσική, χημεία, ασκήσεις λεπτής κινητικότητας, αισθητηριακή ολοκλήρωση. Όοοολα αυτά κατακτώνται και με τις δουλειές του σπιτιού. Η εκτέλεση μιας συνταγής, το γράψιμο της λίστας για τα ψώνια της εβδομάδας, ο χωρισμός των ρούχων, το ξεσκόνισμα, αποτελούν τέλειες αφορμές για τελειοποιήσουν τα παιδιά σας τις μαθησιακές τους δεξιότητες.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Αναθέστε συγκεκριμένες δουλειές στα παιδιά σας και αφήστε τα να διαχειριστούν τον χρόνο τους για να τις ολοκληρώσουν. Όταν ζητάμε από τα παιδιά μας να κάνουν πράγματα που κάνουν και οι μεγάλοι, τους δίνουμε την εντύπωση πως τα θεωρούμε ικανά. Παράλληλα, εκείνα αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του να κρατάς ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο και μαθαίνουν να σέβονται τη δουλειά των γονιών τους μέσα στο σπίτι.

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ TIPS:

  • Μπαμπάδες, δώστε το καλό παράδειγμα. Μην περιμένετε από τα αγόρια σας να ενθουσιαστούν με την ιδέα της συμμετοχής στο νοικοκυριό, αν εσείς δεν βοηθάτε καθόλου. Οι δουλειές πρέπει να μοιράζονται δίκαια και όλη η οικογένεια πρέπει να συμμετέχει εξίσου!
  • Φτιάξτε λίστα με τις δουλειές που μπορεί να αναλάβει ο καθένας. Μπορείτε να πάρετε εδώ μια ιδέα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κάθε παιδί σε διαφορετική ηλικία. Ιδανικά, αφήστε τα παιδιά σας να διαλέξουν αυτό που νομίζουν ότι μπορούν να καταφέρουν καλύτερα.
  • Μην κρίνετε το αποτέλεσμα. Σημασία έχει η προσπάθειά τους να συμμετέχουν στην καλή λειτουργία του σπιτιού. Να ευχαριστείτε και να εμψυχώνετε τα παιδιά σας για ό,τι προσφέρουν στην καθημερινότητα της οικογένειας.
  • Σκεφτείτε πως, όταν ζητάμε από τα παιδιά μας να κάνουν πράγματα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από αυτόν που έχουν συνηθίσει, τα κάνουμε να αισθάνονται πως πιστεύουμε στις δυνάμεις τους και αυτό τα κάνει να αισθάνονται πιο δυνατά

 

 

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

ολα μαζι τα κανουμε απο τωρα που εναι μικρη

Έτσι πρέπει! Όλοι συμμετέχουν και βοηθάνε!

Κάποιος είχε πει εφόσον είναι ικανά να χειρίζονται άψογα ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή τότε σίγουρα μπορούν και μια σκούπα με φαράσι..

?????


Συνολικός αριθμών σχολίων:7

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καυαφερουμε! Ο καθένας μόνος του ποτε!

Όλοι μαζί μπορούμε!! Πρέπει όλοι μαζί γιατί ο καθένας μόνος του δεν έχει αποτέλεσμα…

Ο γιος μου που είναι 8 χρονών χαίρεται να με βοηθάει στην εκτέλεση συνταγών, να ξεσκονίζει και να βάζει ηλεκτρική σκούπα. Παίρνει τόση χαρά με την αίσθηση ότι συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού άρα είναι ισότιμο μέλος της οικογένειας!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!