Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Παιδιά & Social Media: Οι αναγκαίοι περιορισμοί

Παιδιά & Social Media: Οι αναγκαίοι περιορισμοί

Αλλάζουν οι κανόνες, αλλάζει το παιχνίδι. Το θέμα «καυτή πατάτα» που απασχολούσε και απασχολεί εκατομμύρια γονείς σε όλο τον κόσμο, δηλαδή των παιδιών που έχουν προφίλ στα social media φαίνεται πως βρίσκει τη λύση του.

Ο νομοθέτης μίλησε

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 679/ 2016 που είναι σε ισχύ από τις 25 Μαΐου 2018, απαγορεύεται η χρήση των κοινωνικών δικτύων, από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Αυτό ίσχυε ως νόμος στις ΗΠΑ από το 1998, η είσοδος όμως ή μη των παιδιών αποτελούσε ευθύνη των γονέων. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, την ευθύνη έχουν πλέον αρχικά τα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον νόμο, για να έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα παιδί από την ηλικία των 13 μέχρι και την ηλικία των 16 ετών, χρειάζεται η γονική συγκατάθεση. Την ευθύνη της πιστοποίησης της συγκατάθεσης αυτής αναλαμβάνουν με δική τους ευθύνη τα κοινωνικά δίκτυα.

Εσείς έχετε το καρπούζι, εσείς και το μαχαίρι

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids handcafts

Εάν το παιδί σας είναι σε ηλικία άνω των 13 ετών και έχετε συναινέσει ως γονείς στο να έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι απολύτως αναγκαίο να κατανοήσετε και να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι εσείς βάζετε τους κανόνες και «έχετε το πάνω χέρι» στη διαδικτυακή του κοινωνικοποίηση. Αυτό σημαίνει πως θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας κατά τη δημιουργία του λογαριασμού, θα απαιτήσετε από το παιδί να τηρήσει τους κανόνες διαδικτυακής προστασίας και θα έχετε το δικαίωμα να ελέγχετε, ανά πάσα στιγμή, αν τηρούνται.

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ:

  • Να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, ώστε να μπορείτε να βλέπετε το περιεχόμενο της οθόνης.
  • Να φτιάξετε τον λογαριασμό μαζί με το παιδί επιλέγοντας κωδικούς username και password που θα γνωρίζετε απαραιτήτως εσείς, ως γονείς. Εξηγήστε στο παιδί πως αυτοί οι κωδικοί φτιάχτηκαν για να προστατεύσουν το προφίλ του και δεν πρέπει να τους μοιράζεται με κανέναν άλλο, πλην της μαμάς και του μπαμπά.
  • Να επιλέξετε τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου και να εξηγήσετε στο παιδί τη σπουδαιότητά τους για την προστασία του λογαριασμού του.
  • Να χρησιμοποιήσετε φίλτρα που θα αποκλείσουν συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου ή που θα καθορίζουν συγκεκριμένο χρόνο περιήγησης.
  • Να βάλετε συγκεκριμένο όριο χρόνου στην ημερήσια χρήση των social media

ΝΑ ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ 10 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ:

  1. Δεν κάνουμε ποτέ μα ποτέ φίλους, ούτε δεχόμαστε αιτήματα φιλίας, ούτε απαντάμε σε μηνύματα που προέρχονται από αγνώστους, δηλαδή άτομα που δεν γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή.
  2. Ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς αν κάποιος αρχίσει να κάνει ερωτήσεις ενοχλητικές, πολύ προσωπικές ή με σεξουαλικό υπονοούμενο.
  3. Δεν δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές ή οικογενειακές πληροφορίες όπως την τοποθεσία του σπιτιού μας, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό μας.
  4. Τηρούμε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που τηρούμε στο σπίτι και στο σχολείο, δηλαδή αντιμετωπίζουμε τους άλλους χρήστες με σεβασμό, δεν βρίζουμε και δεν κάνουμε υποτιμητικά ή σχόλια που μπορεί να πληγώσουν κάποιον.
  5. Ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς, αν διαπιστώσουμε πως κάποιος φίλος μας στα social media δεν τηρεί αυτούς τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.
  6. Σκεφτόμαστε διπλά πριν δημοσιοποιήσουμε κάτι γιατί από τη στιγμή που θα ανέβει, θα παραμείνει για πάντα στο ίντερνετ. Αν δούμε την ανάρτηση μετά από καιρό, θα νιώθουμε περήφανοι ή θα ντρεπόμαστε;
  7. Αφήνουμε τους γονείς να ελέγξουν τις φωτογραφίες που θα ποστάρουμε στα social media πριν τις ποστάρουμε.
  8. Δεν ανεβάζουμε ποτέ φωτογραφία μας στην οποία δεν φοράμε όλα τα ρούχα μας.
  9. Δεν μπαίνουμε ποτέ σε διαφημιστικά banner που μας προτρέπουν να αγοράσουμε κάτι, όταν είμαστε ανήλικοι.
  10. Δεν απαντάμε ποτέ σε ερωτηματολόγια, ειδικά σε όσα πρέπει να συμπληρώσουμε προσωπικά στοιχεία, ή να λάβουμε μέρος σε διαγωνισμούς, αν είμαστε ανήλικοι.

Τέλος, μη φοβάστε να μιλήσετε ανοιχτά στο παιδί και για τους κινδύνους που παραμονεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν δεν γνωρίζει το παιδί από τι να προφυλαχθεί πώς θα μπορεί να αναγνωρίσει τις κακοτοπιές και να τις αποφύγει; Και τελευταίο αλλά σημαντικό: δώστε και εσείς το καλό παράδειγμα στη σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην ηλεκτρονική σελίδα της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα βρείτε και τη φιλική σύμβαση που προτείνεται να συνάψουν οι γονείς με το παιδί, ανάλογα με τη ηλικία του.

Καλή καθοδήγηση και καλή πλοήγηση!

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

ιντερενετ και παιδια…. οχι και πολυ καλος συνδυασμός!!!

Πρόβλημα μεγάλο!!

Πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να είναι μελετημένο σε κάθε σπίτι!!

Είναι η μόδα της εποχής μας.Αλλα δεν κάνει για τα ματάκια τους και για να μην παθαίνουν εξάρτηση.να παίζουν κ με τις κούκλες τους και με τα αυτοκινητάκια τους να διαβάζουν βιβλια.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!