Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Δεν θέλω να κάνω εμβόλια στο παιδί μου

little girl getting vaccinated

Τι είναι τα εμβόλια; Τα εμβόλια είναι ειδικές ουσίες (αντιγόνα) που διεγείρουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού έτσι ώστε αυτός να αναπτύσσει αντισώματα και να προφυλάσσεται από τη νόσηση που προκαλούν οι λοιμογόνοι παράγοντες που αντιστοιχούν στα αντιγόνα αυτά. Η προφύλαξη από τη νόσηση μπορεί να είναι μόνιμη (για ολόκληρη τη ζωή) ή παροδική και ολική ή μερική. Οι επιστήμονες εργάζονται αδιάκοπα για την εξέλιξη των εμβολίων ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αντισωματική απάντηση με τις λιγότερες παρενέργειες.

Είναι σημαντικά τα εμβόλια; Η επινόηση και η ευρεία εφαρμογή των εμβολίων αποτέλεσαν ισχυρότατο όπλο κατά πολλών λοιμωδών νοσημάτων. Ο χρόνος έδειξε ότι η εφαρμογή μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού αποτελεί την πιο πετυχημένη, ασφαλή και αποδοτική μέθοδο πρόληψης σοβαρών ασθενειών. Λόγω του γενικευμένου εμβολιασμού στην Ευρώπη τα περιστατικά πολιομυελίτιδας, νεογνικού τετάνου και διφθερίτιδας έχουν μειωθεί δραματικά. Τα αποτελέσματα μιας διαχρονικής μελέτης που έγινε στις Η.Π.Α. για την επίδραση των εμβολίων στη δημόσια υγεία την εικοσαετία 1993- 2013 ήταν εντυπωσιακά: 322.000.000 νοσήματα και 732.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν χάρη στον μαζικό εμβολιασμό.

Είναι απαραίτητα τα εμβόλια για τα παιδιά μας; Ο εμβολιασμός αποτελεί βασική παράμετρο για την προστασία των παιδιών από σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα μεταδοτικά νοσήματα και εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα για τη ζωή τους. Συνεπώς, κάθε γονιός που ενδιαφέρεται για την καλή υγεία του παιδιού του αλλά και κάθε κοινωνικά υπεύθυνος πολίτης θα πρέπει να φροντίζει για τη διενέργεια των εμβολίων σύμφωνα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας στην οποία ζει και το οποίο καταρτίζεται με βάση τη συχνότητα εμφάνισης των λοιμωδών νοσημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντιεμβολιαστικό κίνημα: μόδα των καιρών ή επικίνδυνη παράδοση; Όταν πρόκειται κάποιος να αποφασίσει αν θα θέσει το παιδί του σε μια επίπονη (τα περισσότερα εμβόλια είναι ενέσιμα), επαναλαμβανόμενη και κοστοβόρα διαδικασία που μπορεί να του προκαλέσει και ανεπιθύμητες ενέργειες για να αποφύγει ένα νόσημα που δεν το γνωρίζει καν ή που είναι εξαιρετικά σπάνιο, τότε προβληματίζεται και συχνά αναζητά πληροφορίες, οι οποίες αν προέρχονται από αναρμόδιους και ημιμαθείς, ενδέχεται να είναι παραπλανητικές , ακόμα και επικίνδυνες. Η δεισιδαιμονική στάση απέναντι στους εμβολιασμούς δεν είναι κάτι νέο. Από την εποχή του πρώτου εμβολίου κατά της ευλογιάς, πριν 200 χρόνια, υπήρχαν πολλοί που εξέφραζαν τους φόβους τους για το εμβόλιο με δραματικό τρόπο. Έκτοτε η δυσφήμιση των εμβολίων με αβάσιμα στοιχεία ή ακόμη και απάτη αυξάνεται κατά περιόδους οδηγώντας στην εμφάνιση επιδημιών με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Οι αντιεμβολιαστές υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια προκαλούν σοβαρές αρρώστιες και περιέχουν συστατικά βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στις μέρες μας η παραπληροφόρηση διαδίδεται ραγδαία μέσω του διαδικτύου όπου εύκολα και γρήγορα μια ανυπόστατη πληροφορία μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

foods

Σύμφωνα με μια εκτεταμένη μετανάλυση 67 μελετών σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων είναι σπάνιες και δεν αφορούν συστηματικά νοσήματα (αυτοάνοσα ή νευρολογικά). Αντίθετα, αρκεί ένας και μόνος ανεμβολίαστος για να μεταφέρει και να μεταδώσει ένα μεταδοτικό νόσημα όπως η ιλαρά σε εκατοντάδες άλλους και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο ειδικά τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους)

Εν κατακλείδι, ο εμβολιασμός αποτελεί βασική ευθύνη των γονιών αλλά κυρίως αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών να προστατευτούν από πολύ σοβαρά νοσήματα. Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους με τους γιατρούς οι οποίοι γνωρίζουν τόσο τις παρενέργειες όσο και την ευεργετική επίδραση των εμβολίων σε κάθε παιδί ξεχωριστά αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού.

 

Βιβλιογραφία:

  1. ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ Ν.Σ.ΜΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ, Θ.Ε.ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ και συνεργάτες, Τόμος Πρώτος Κεφ.2 Εμβόλια Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα 1995
  2. Medscape Vaccinations – Infants and Children Updated: Apr 13, 2018 Author: Abimbola Farinde, PharmD, PhD; Chief Editor: Mary L Windle, PharmD
  3. Safety of vaccines used for routine immunizations of US children: A systematic review (Margaret Maglione et al, Pediatrics, 2014
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Sensitive Kids

H υπεροχή είναι στην απλότητα!

Γνωρίστε την ολοκληρωμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση της παιδικής επιδερμίδας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Γειά σας θα ήθελα να μάθω 11 ετών να κάνουν το εμβόλιο κατά του covid 19

Γειά σας θα ήθελα να μάθω 11 ετών θα έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο κατά του covid 19

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!