confindent kid

Η αυτοεκτίμηση είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ευτυχία, υγεία και επιτυχία ενός παιδιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση κινδυνεύουν να αναπτύξουν ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα τόσο στην ανήλικη όσο και στην ενήλικη ζωή τα οποία με την σειρά τους εμποδίζουν την ανάκαμψη από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν την πίεση του σχολείου, τις ευθύνες, τις απογοητεύσεις, τις προκλήσεις και τα αρνητικά συναισθήματα.

Και ποιος είναι ο βασικός παράγοντας για την διαμόρφωσή της αυτοεκτίμησης σ’ ένα παιδί;

Εσείς, οι γονείς τους! Μην ανησυχείτε – η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού δεν αποτελεί περίπλοκη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να το κάνετε διασκεδαστικό!

Εφαρμόστε αυτές τις δέκα αποτελεσματικές στρατηγικές που βασίζονται στην έρευνα, για να τους χαρίσετε το ομορφότερο δώρο, την εμπιστοσύνη και την αγάπη στον εαυτό τους.

1. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι η αγάπη σας είναι άνευ όρων.

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τα παιδιά σας (ή ο τρόπος με τον οποίο πιστεύουν ότι τα βλέπετε) έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς βλέπουν τα παιδιά τον εαυτό τους. Καταστήστε τους σαφές ότι τα αγαπάτε και νοιάζεστε ακόμα και όταν κάνουν λάθη ή έχουν αποτυχίες και αποφύγετε την επικριτική στάση. Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας είναι να του εκφράζετε λεκτικά ότι το αγαπάτε. Πείτε το συχνά και ας μην υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Ο τρόπος που μιλάτε στα παιδιά σας γίνεται η δική τους εσωτερικευμένη φωνή.

2. Δώστε τους κατάλληλες για την ηλικία τους «ειδικές εργασίες», για να σας βοηθήσουν.

Δώστε στα παιδιά «ειδικές εργασίες», για να τα βοηθήσουν να αισθάνονται χρήσιμα, υπεύθυνα και ικανά. Η χρήση της λέξης “ειδική” δίνει στα παιδιά μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση εμπιστοσύνης. Στο σπίτι, αυτά τα ειδικά καθήκοντα μπορεί να περιλαμβάνουν βοήθεια για το κατοικίδιο ζώο ή το μικρότερο αδερφάκι, «βοηθός» μαγειρικής ή, για ένα πολύ μικρό παιδί, απλά το να ενθαρρύνετε το παιδί να ντυθεί μόνο του.

3. Παίξτε μαζί τους.

Η συμμετοχή σας στο παιδικό παιχνίδι στέλνει το μήνυμα ότι είναι σημαντικά και άξια του χρόνου σας. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενθαρρύνετέ τα να ξεκινήσουν ή να επιλέξουν τη δραστηριότητα, καθώς και να σας καθοδηγήσουν. Όταν οι γονείς συμμετέχουν και φαίνεται να απολαμβάνουν μια δραστηριότητα υπό την καθοδήγηση του παιδιού, το παιδί αισθάνεται πολύτιμο και ικανοποιημένο.

4. Ζητήστε τους τη συμβουλή ή τη γνώμη τους.

Ζητήστε τους τις συμβουλές ή τις απόψεις τους για θέματα που αντιστοιχούν στο γνωστικό επίπεδο της ηλικίας τους για να τους δείξετε ότι εκτιμάτε τόσο τα ίδια όσο και τις ιδέες τους. Κάτι τέτοιο τα βοηθά όχι μόνο να ‘’χτίσουν’’ αυτοπεποίθηση αλλά και να καταλάβουν ότι ακόμη και οι ενήλικες χρειάζονται βοήθεια μερικές φορές και είναι εντάξει να τη ζητούν.

5. Περάστε ξεχωριστό χρόνο μαζί.

Η αγάπη και η αποδοχή είναι βασικά συστατικά της εμπιστοσύνης και της αυτοεκτίμησης, γι’ αυτό επιδιώξτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, για να τους αποδεικνύετε εμπράκτως ότι είναι πολύτιμα. Πηγαίνετε εκδρομές, φάτε μαζί, παίξτε παιχνίδια, βγείτε έξω ή κάντε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που επιτρέπει σε εσάς και το παιδί σας να απολαύσετε χρόνο μαζί.

6. Διδάξτε τους πώς να θέτουν και να επιτυγχάνουν στόχους.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth

Ο καθορισμός και η επίτευξη ρεαλιστικών στόχων βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται πιο ικανά. Βοηθήστε τα να ορίσουν και να επιμείνουν σε συγκεκριμένους στόχους ακολουθώντας μικρά βήματα κάθε φορά και υπενθυμίζοντάς τους ότι ακόμη και να αποτύχουν δεν έχει τόση σημασία όσο το γεγονός ότι προσπάθησαν.

7. Μην τα συγκρίνετε με τα αδέρφια τους ή άλλα παιδιά.

Αποφύγετε τη σύγκριση με εκφράσεις όπως, «Γιατί δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι και εσύ σαν αυτόν;» ή, «Κοίτα πόσο καλά τα πηγαίνει η αδερφή σου στο σχολείο! Γιατί δεν μπορείς να το κάνεις αυτό;» Αυτές οι συγκρίσεις τα αναγκάζουν να αμφιβάλλουν, να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να σας ικανοποιήσουν ή να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας και τελικά να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές τους. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του επίσης.

8. Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν νέα πράγματα, για να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Τα παιδιά που δεν έχουν αυτοπεποίθηση συχνά αποφεύγουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα ή να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις. Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν νέες δραστηριότητες και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Αυτό δίνει στα παιδιά την πεποίθηση ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε έρχεται στον δρόμο τους.

9. Βοηθήστε τα να ξεπεράσουν τον φόβο της αποτυχίας.

Ο φόβος της αποτυχίας συχνά εμποδίζει τα παιδιά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, κάτι που φυσικά μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή τους. Βοηθήστε τα να ξεπεράσουν τον φόβο της αποτυχίας, διδάσκοντάς τους ότι τα λάθη είναι ένα απόλυτα αποδεκτό κομμάτι της ζωής και ότι οι άνθρωποι σπάνια επιτυγχάνουν χωρίς προκλήσεις και αποτυχίες.

10. Ενθαρρύνετέ τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Όταν επικρίνετε ή παραβλέπετε τα συναισθήματα ενός παιδιού, μπορεί να αισθανθεί ότι τα συναισθήματά του δεν έχουν σημασία και έτσι να συμπεράνει ότι ούτε το ίδιο έχει σημασία για εσάς. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράσουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα και βοηθήστε τα να μιλήσουν κάνοντας και εσείς το ίδιο.

 

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, επιλέξτε μερικές στρατηγικές από αυτήν τη λίστα για να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε αυτήν την εβδομάδα. Μόλις τα καταφέρετε, δοκιμάστε και τις υπόλοιπες. Δώστε στα παιδιά ευκαιρίες να αισθανθούν ικανά και εκφράστε την άνευ όρων αγάπη σας και εκτίμηση.

Ο τρόπος που τους μιλάτε θα γίνει η δική τους εσωτερικευμένη φωνή που θα τα προσδιορίζει και στην ενήλικη ζωή.

Με την υποστήριξή σας θα εξελιχθούν σε άτομα με αυτοπεποίθηση, χαρούμενα και επιτυχημένα.

 

Βιβλιογραφία:

  • Hosogi, M., Okada, A., Fujii, C. et al. Importance and usefulness of evaluating self-esteem in children. BioPsychoSocial Med 6, 9 (2012).
  • Glenn A. Growe. Parental Behavior and Self-Esteem in Children. Journal of Health Psychology. Vol 47, Issue 2, 1980
  • Mahboubeh Firouzkouhi Moghaddam et al. Child self-esteem and different parenting styles of mothers: a cross-sectional study Archives of Psychiatry and Psychotherapy, 2017; 1: 37–42
  • Krauss et al., Family environment and self-esteem development: A longitudinal study from age 10 to 16. Journal of Personality and Social Psychology, Vol 119(2), Aug 2020, 457-478
  • Orth, U. (2018). The family environment in early childhood has a long-term effect on self-esteem: A longitudinal study from birth to age 27 years. Journal of Personality and Social Psychology, 114(4), 637–655.
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.