ultrasound

Ο φυσιολογικός ρυθμός ανάπτυξης ορίζεται ως ο ρυθμός ανάπτυξης που βρίσκεται μεταξύ της 10ης και 90ης  εκατοστιαίας ανάπτυξης, σύμφωνα με το αποδεκτό νομόγραμμα ανάπτυξης για τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Σε κάθε πληθυσμό υπάρχει μια φυσιολογική κατανομή εμβρυϊκού βάρους αντιστοιχιζόμενου στην ηλικία κύησης. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι για κάθε εβδομάδα κύησης υπάρχει ένα φυσιολογικό βάρος εμβρύου. Βέβαια μερικά έμβρυα θα είναι λίγο βαρύτερα ενώ άλλα λίγο ελαφρύτερα.

Τις περισσότερες φορές τα υπερηχογραφήματα ανάπτυξης του εμβρύου αποτελούν μία ευχάριστη εμπειρία. Μπορεί όμως να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα με πιο συνηθισμένα τα παρακάτω:

Α) Το έμβρυο μπορεί να αναπτύσσεται σωστά και να είναι πολύ μικρό για την εβδομάδα κύησης. Γενικότερα υπάρχουν πολλαπλές αιτιολογίες για μία υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη, όπως αμιγώς πλακουντιακές αιτιολογίες (ανεπάρκεια πλακούντα, προδρομικός πλακούντας, αποκόλληση πλακούντα, στιφρός πλακούντας ), αιτίες που οφείλονται στη μητέρα (υποσιτισμός, αναιμία, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρόνια νοσήματα), αιτίες που οφείλονται στο έμβρυο (λοιμώξεις, χρωμοσωμικές ανωμαλίες). Τα μωρά με ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, κατά τον τοκετό αλλά και μετά τη γέννησή  τους, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Β)  Όταν το έμβρυο είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμένεται μπορεί να συνυπάρχει διαβήτης της κύησης. Γι’ αυτό, όλες οι έγκυες γυναίκες μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας κύησης πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη  

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

tired pregnant

Η έγκυος υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα κάθε 2 με 3 εβδομάδες προκειμένου να ελέγχεται το μέγεθος του εμβρύου και ο ρυθμός ανάπτυξής του και να υπολογίζεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Παρ’ όλο που μερικά έμβρυα είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα, υπάρχει το συγκεκριμένο εύρος φυσιολογικών τιμών βάρους, το οποίο εξαρτάται φυσικά από το γενετικό υλικό, δηλαδή το DNA του κάθε εμβρύου. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, όπως και οι ενήλικες έτσι και τα έμβρυα, μπορούν να εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία στο βάρος και στο μέγεθος.

Σε κάθε περίπτωση, ο μαιευτήρας σας θα εκτιμήσει τον ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου μέσα στη μήτρα και θα σας καθοδηγήσει αναλόγως.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. wallace G.M (2000). Nutrient partitioning during pregnancy: adverse gestational outcome in overnounished adolescent dams.Nutr Soc 59 (1):107-117.
  2. Wallace G.M Reagnault T.R.H. Limesand S.W. (2005) Investiqation the causes of low birth weiqhts in contrasting ovine paradigms 565
  3. Morris ST, Kenyon PR, West DM (2010) Effect of hogget nutricion in pregnancy on jamb birthweight and survival to weaning. 48 (2) 165-175