Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

mom hugging newborn

Το Rooming-in είναι ένας από τους συντελεστές του “Babyfriendly Hospital”, δηλαδή μιας νέας πρακτικής των μαιευτηρίων, την οποία ηγήθηκε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) μαζί με τη UNICEF το 2009 [1].

Η αιτία αυτής της πρωτοβουλίας δεν ήταν άλλη, από την πικρή διαπίστωση το 2007, ότι παρόλο που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP)  συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες, αυτό συμβαίνει μόλις στο 25% των νεογνών στις ΗΠΑ [2].

Ο απώτερος στόχος αυτής της νέας τακτικής, ήταν να ενδυναμωθεί η σχέση μεταξύ μητέρας-νεογνού και να αυξηθεί το ποσοστό του επιτυχημένου θηλασμού. Έτσι, το 2007, η WHO εκδίδει δέκα κατευθυντήριες οδηγίες για τον επιτυχή θηλασμό, από τις οποίες η έβδομη είναι το “rooming-in”.

Roomingin, σημαίνει ότι μετά τη γέννηση, και εφόσον δεν υπάρχουν ζητήματα υγείας στο τελειόμηνο νεογνό, αυτό παραμένει στο δωμάτιο μαζί με τη μητέρα του όλο το 24ωρο [3].

Τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, άρχισαν να «συμμορφώνονται» με τις νέες οδηγίες. Από το 2007 μέχρι το 2015, ο αριθμός των κλινικών που παρέχει rooming-in διπλασιάζεται από 27.8% σε 51.4% [4]. Σε αυτές τις κλινικές το μωρό μένει δίπλα στη μητέρα για περισσότερες από 23 ώρες την ημέρα, επειδή όλες οι εξετάσεις και η παρακολούθηση του νεογνού, λαμβάνουν χώρα δίπλα στο κρεβάτι της μητέρας [4].

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

PREGNANT WOMAN

Στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερα από τα σύγχρονα μαιευτήρια έχουν υιοθετήσει τις οδηγίες της WHO για την τακτική rooming-in. Εντούτοις, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η «ελληνική» εκδοχή του rooming-in σημαίνει ότι το μωράκι μεταφέρεται αρκετά συχνά στο βρεφοθάλαμο για παιδιατρική εξέταση, παρακολούθηση του νεογνικού ίκτερου, ακουόγραμμα ή λοιπές εξετάσεις και  μπάνιο.  Σε αρκετές περιπτώσεις, συνώνυμο του rooming-in, είναι το να μένει μόνο τη νύχτα δίπλα στη μητέρα του, ή ακόμα και να μεταφέρεται στη μαμά του μόνο για να θηλάσει. Σε κάθε περίπτωση, η ευρύτερη έννοια του «rooming-in» στη χώρα μας, σημαίνει ότι το μαιευτήριο εφαρμόζει τακτικές υπέρ του αποκλειστικού θηλασμού, ενώ κανείς δεν μετράει πόση ώρα το μωράκι είναι μακριά από τη μαμά του.

Έχοντας συμπληρώσει πλέον 10 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, ένα εύλογο ερώτημα είναι: «Υπάρχει όφελος από τη τακτική  roomingin στο μαιευτήριο;». Πρόσφατη αναθεωρητική μελέτη του 2016 από την Cochrane Database [5], βρήκε λίγα αποδεικτικά στοιχεία ώστε να υποστηρίξει ή να αντικρούσει την πρακτική του rooming-in σε σύγκριση με τη φύλαξη του νεογνού σε βρεφοθάλαμο, συνεπώς η αποτελεσματικότητα του, παραμένει αμφισβητούμενη.

Φαίνεται λοιπόν ότι η επιτυχία του θηλασμού είναι πολυσύνθετη. Στη μελέτη του Pascoe [6], η σύνδεση της πρωτοτόκου μητέρας με το βρέφος συνέβη στο 1/3 κατά τη διάρκεια της κύησης και στα 2/3 μετά τη γέννα. Συγκεκριμένα, στο 42% τη πρώτη μέρα μετά τον τοκετό και σε επιπλέον 19% τη 2η – 3η   ημέρα μετά τον τοκετό. Αναμφίβολα το rooming-in μπορεί να αλλάξει αυτό το ποσοστό, εντούτοις δεν επαρκεί από μόνο του.

Τεράστια επίδραση φαίνεται ότι παίζει ο μαιευτήρας. Έχει δειχθεί ότι ο ενθουσιώδης επαγγελματίας υγείας, με τις ιατρικές οδηγίες και με ψυχολογική υποστήριξη, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ποσοστό θηλασμού [7].  Ανάλογο ρόλο φαίνεται να έχει και η οικογένεια. Είναι γεγονός ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ίδια «άνεση» με το μαστό τους, ούτε «βλέπουν» τον εαυτό τους το ίδιο, αναφορικά με την υποχρέωση να θρέψουν το νεογνό τους. Εντούτοις, σε κάθε νεογνό θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα, να ανακαλύψει το στήθος της μητέρας και αυτό διότι ΟΛΑ τα νεογνά είναι προγραμματισμένα από τη φύση να θηλάσουν.

 

Βιβλιογραφία

  1. WHO and UNICEF. Baby-Friendly Hopsital Initative. Revised, updated, and expanded for intergrated care. http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241594967_eng.pdf
  2. Ip S, Chung M, Raman G, et al. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evidence Reports/Technology Assessments. 2007 Apr.(153):1–186.
  3. Uptodate 2019. Overview of the postpartum period: Physiology, complications, and maternal care. Pamela Berens, MD.
  4. Barrera CM, Nelson JM, Boundy EO, Perrine CG.Trends in rooming-in practices among hospitals in the United States, 2007-2015. 2018 Dec;45(4):432-439. doi: 10.1111/birt.12359. Epub 2018 May 27.
  5. Jaafar SH, Ho JJ, Lee KS. Rooming-in for new mother and infant versus separate care for increasing the duration of breastfeeding. Cochrane Database Syst Rev 2016; :CD006641.
  6. Pascoe JM, French J: The development of positive feelings in primiparous mothers toward their normal newborns: a descriptive study, Am J Dis Child 142:382, 1988
  7. Lawrence RA: Practices and attitudes toward breast-feeding among medical professionals, Pediatrics 70:912, 1982
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Baby Line

Αγνή βρεφική φροντίδα!

Γνωρίστε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση του μωρού σας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Ωραίο άρθρο….Όλες οι νέες μανούλες σε όποιο μαιευτήριο κ να γεννήσουν θα πρέπει να απαιτήσουν να έχουν το μωράκι τους δίπλα και με το που γεννηθεί αμέσως στο στήθος…..Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα…Ότι πιο ωραίο μας έχει δώσει η φύση πιστεύω…

Θα ήθελα να το έχω συνέχεια δίπλα μου αλλά φοβάμαι στις επισκέψεις.. Δε θέλω να το παίρνουν αγκαλιά όλοι. Ωραίο άρθρο και αναλυτικό

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!