dad and daughter at the museum

Όταν μιλάμε για επισκέψεις σε παιδικά μουσεία, συνήθως οι συμβουλές στρέφονται γύρω από τα παιδιά ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται συχνά και οι γονείς «οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Ειδικά όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το να επισκέπτονται μουσεία ή απλώς επιθυμούν να είναι όσο πιο «εκπαιδευμένοι» γίνεται, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να απολαύσουν τη βόλτα τους και, βέβαια, να αντλήσουν παράλληλα γνώση.

  1. Μην αγγίζετε ή αγγίξτε ελεύθερα; Είθισται να συμβουλεύουμε τους επισκέπτες των μουσείων (ενηλίκων ή παιδικών) να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τα εκθέματα και να μην τα αγγίζουν, για να μην τους προκαλέσουν φθορά ή ζημιά. Όμως υπάρχουν και μουσεία όπου η διάδραση με τα εκθέματα όχι απλώς δεν απαγορεύεται αλλά επιβάλλεται, κιόλας! Για παράδειγμα, σε ένα μουσείο με θέμα τα πειράματα, ένα παιδί καλείται να γίνει μέρος της ξενάγησης και με το σώμα του: να αγγίξει δοκιμαστικούς σωλήνες, να δει μέσα από μικροσκόπια, να περιστρέψει υδρογείους… κάνουμε λοιπόν από πριν την έρευνά μας για τη θεματολογία και την πολιτική του μουσείου, και δίνουμε στο παιδί τις κατάλληλες οδηγίες για την περιήγησή του στους χώρους του.
  2. Δεν χρειάζεται να δείτε μεμιάς όλο το μουσείο. Ειδικά αν έχετε πληρώσει εισιτήριο για την είσοδό σας στον χώρο, είναι λογικό νιώθετε πως πρέπει να περιηγηθείτε σε κάθε γωνιά του, όμως αυτό που μετράει στο τέλος της μέρας τι είναι; Το να περάσετε ώρες ολόκληρες βλέποντας όλα μα όλα τα εκθέματα, κάνοντας το παιδί να χαθεί στην υπερπληροφόρηση, να κουραστεί και να βαρεθεί, χωρίς να του «έχει μείνει κάτι» ή το να δείτε στοχευμένα «λίγα και καλά;», δηλαδή να εστιάσετε μόνο στις αίθουσες με τα πιο ενδιαφέροντα για το παιδί έργα κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον του όλη την ώρα παραμονής σας στο μουσείο; Αν βέβαια, έχετε αποφασίσει εκ των προτέρων πως θα περιηγηθείτε παντού, υπάρχει πάντα και η επιλογή της fast-forward ξενάγησης που δεν θα επιτρέψει μεν να εμβαθύνετε αλλά δώσει στο παιδί έστω λίγη «τροφή» για σκέψη.
  3. Η πολλή ανάλυση βλάπτει σοβαρά την έμπνευση. Πολύ συχνά, την ώρα της ξενάγησης, οι γονείς έχουν την τάση να εξηγούν στα παιδιά τα πάντα και να τους κάνουν ερωτήσεις, για να καταλάβουν αν αντιλαμβάνονται τα έργα. Όμως έτσι, δεν τα βοηθούν να συγκεντρωθούν και να αφομοιώσουν την πληροφορία που λαμβάνουν. Είναι ίσως προτιμότερο, μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, να δείτε τις φωτογραφίες που τραβήξατε από τα εκθέματα (αν το επιτρέπει η πολιτική του μουσείου και με τον τρόπο που το επιτρέπει, π.χ. χωρίς φλας) και να κάνετε εκείνη την ώρα μία συζήτηση γύρω από αυτά. Πείτε, για παράδειγμα στο παιδί: «είδα πως στάθηκες αρκετή ώρα μπροστά σε αυτόν τον πίνακα. Πώς σου φάνηκε;». Ακούστε πρώτα τι θα σας πει και στη συνέχεια μοιραστείτε και τις δικές σας σκέψεις.
  4. Μία «κακή επίσκεψη» είναι απλώς μία «κακή επίσκεψη». Είτε γιατί κάνατε λάθος επιλογή μουσείου για παιδιά (δεν είχε τελικά ενδιαφέροντα εκθέματα ή δεν συμβάδιζαν με την ηλικία του παιδιού) είτε γιατί το παιδί ήταν κουρασμένο ή πεινούσε ή νύσταζε ή βαριόταν ή απλώς δεν είχε όρεξη να πάει στο μουσείο εκείνη τη μέρα είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, η πρώτη ή (ή κάποια από τις εξορμήσεις σας στο μουσείο) μπορεί να στεφθεί με απόλυτη… αποτυχία. Όμως αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Η επόμενη φορά μπορεί να κρύβει συναρπαστικές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους και να «σβήσει» την κακή εμπειρία της προηγούμενης.

Κρατήστε τα παραπάνω ως ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για την οικογένεια που επισκέπτεται μουσεία για παιδιά -προσαρμόζοντάς τα στα δικά σας στάνταρ- και χαρείτε κάθε στιγμή του museum tour σας, καλά προετοιμασμένοι και φουλ ενθουσιασμένοι!

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Family having good time together