Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

girl reads book outside

Ένα σημαντικό εφόδιο που πρέπει να πάρει κάποιος από την παιδική του ηλικία είναι το να μάθει να αγαπά τα βιβλία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η επαφή του παιδιού με το βιβλίο καλό είναι να ξεκινά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Εκτός των άλλων, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανάγνωση είναι μια συνήθεια που καλλιεργείται. Αποτελεί διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να γίνει συνήθεια και έπειτα ανάγκη για το παιδί. Πώς όμως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει τα βιβλία;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να το φέρετε σε επαφή με το κατάλληλο βιβλίο για την ηλικία και την προσωπικότητά του. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες έξυπνες ιδέες που θα σας βοηθήσουν.

 • Ρωτήστε τους φίλους των παιδιών σας τι τους αρέσει να διαβάζουν ή ρωτήστε άλλους γονείς τι διαβάζουν τα παιδιά τους αυτή τη στιγμή.
 • Ελάτε σε επαφή με τις τοπικές βιβλιοθήκες ή τα βιβλιοπωλεία και ρωτήστε για τους συγγραφείς που επιλέγουν τα παιδιά σε κάθε ηλικία.
 • Επικοινωνήστε με άλλους γονείς και ενθαρρύνετε τα παιδιά να ανταλλάξουν βιβλία μεταξύ τους. Να θυμάστε ότι τα γούστα των παιδιών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι καλύτερο να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία βιβλίων. Η συχνή επίσκεψη στη βιβλιοθήκη βοηθάει σε αυτό.
 • Να επισκέπτεστε τακτικά, μαζί με τα παιδιά σας βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες, ώστε να μπορούν να επιλέξουν μέσα από μεγάλη ποικιλία βιβλίων.
 • Αναζητήστε στο διαδίκτυο ή στη βιβλιοθήκη βραβευμένα παιδικά βιβλία.

boy reads book outsideΣυμβουλές για την επιλογή βιβλίων ανά ηλικία:

 • Τα μωρά απολαμβάνουν τα βιβλία από σκληρό χαρτί και από υφάσματα. Μπορείτε να επιλέξετε βιβλία με έντονα χρώματα, μεγάλες εικόνες, βιβλία που προκαλούν την αλληλεπίδραση και βιβλία με μουσική.
 • Τα βιβλία χωρίς λέξεις είναι μια πολύ καλή επιλογή. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, για να πείτε μια ιστορία στο μικρό παιδί σας ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες.
 • Τα μικρά παιδιά και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απολαμβάνουν βιβλία με αριθμούς, γράμματα ή μικρά ποιήματα. Απολαμβάνουν επίσης βιβλία στα οποία το κείμενο έχει έντονο ρυθμό ή στα οποία επαναλαμβάνονται φράσεις. Επίσης τα αναδυόμενα βιβλία (pop up) και τα βιβλία με διαφορετικές υφές είναι σταθερά αγαπημένα στα μικρά παιδιά καθώς τους δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να καλλιεργήσουν τις αισθήσεις τους.
 • Για τους νεότερους αναγνώστες, αναζητήστε βιβλία με απλές-ελκυστικές εικόνες και μικρό κείμενο ανά σελίδα. Καθώς διαβάζετε περισσότερο με τα παιδιά σας, θα αρχίσουν να απολαμβάνουν βιβλία που έχουν πιο περίπλοκες ιστορίες και περισσότερο κείμενο σε αυτά.
 • Επιλέξτε μερικά βιβλία που αναφέρονται σε πράγματα που είναι οικεία στα παιδιά σας. Για παράδειγμα, βιβλία στα οποία τα σπίτια ή τα παιχνίδια και οι περιπέτειες των ηρώων μοιάζουν με των παιδιών σας. Επιλέξτε άλλα βιβλία που παρέχουν νέες εμπειρίες, όπως παραμύθια ή ιστορίες σε διαφορετικά μέρη και πολιτισμούς.
 • Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη βιβλίων, όπως για παράδειγμα τις σχολικές ιστορίες, τις ιστορίες διαστήματος, τις οικογενειακές ιστορίες και τις ιστορίες φιλίας, τις ιστορίες φύσης, περιπέτειας, φαντασίας και μυστηρίου.
 • Οι ιστορίες μυστηρίου, οι μυθοπλασίες και γενικότερα οι σειρές δημοφιλών βιβλίων είναι μια πολύ καλή επιλογή που θα κρατήσει τα παιδιά «κολλημένα» στο βιβλίο.
 • Αρκετά μεγάλα αλλά και μικρότερα παιδιά, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για κάτι που τους αρέσει (π.χ. δεινόσαυροι, διάστημα, αθλήματα, ζώα κ.α.). Τα βιβλία με αντίστοιχες πληροφορίες είναι μια καλή επιλογή για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το θέμα που τους ενδιαφέρει μια συγκεκριμένη περίοδο.
 • Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, βιβλία εικόνων και μυθιστορήματα σχετικά με πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους, όπως η άφιξη ενός νέου αδελφού, το διαζύγιο των γονιών ή τα ζητήματα φιλίας, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να τους διδάξουν συμπεριφορές.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids eating

Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό ξεκίνημα για να μάθει το παιδί να αγαπά το βιβλίο. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και δώστε στα παιδιά σας το εφόδιο της φιλαναγνωσίας.

Να θυμάστε ότι το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι και η γυμναστική για το σώμα. Καλή επιτυχία!

Kids Sun Care

Ασφαλή παιχνίδια κάτω από τον ήλιο!

Ανακαλύψτε την ειδικά μελετημένη σειρά για τη μέγιστη αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας του παιδιού σας, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

εμεις διαβαζουμε πολυ!ειμαστε βιβλιοφαγοι!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!