Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Μαθαίνοντας στα παιδιά την αποταμίευση λίγο διαφορετικά

savemoney

«Μαμά, μπαμπά, τι είναι τα λεφτά;». Μια λογική απορία σχεδόν όλων των μικρών παιδιών που τώρα ανακαλύπτουν τον κόσμο του χρήματος και είναι σημαντικό αφενός να μάθουν την αξία του αφετέρου να εκπαιδευτούν στο να χειρίζονται σωστά τα χρήματα τώρα αλλά και αργότερα ως ενήλικες. Για να βάλετε τις σωστές βάσεις στην οικονομική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας, ακολουθούν μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Μάθημα 1ο Ξεκινήστε από τα βασικά: πώς βγαίνουν τα χρήματα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι φυσικά «προέρχονται από το πορτοφόλι της μαμάς ή/και του μπαμπά». Χρειάζεται να πείτε στα παιδιά ότι τα χρήματα προέρχονται από την εργασία μας. Όταν δουλεύουμε κερδίζουμε χρήματα. Όταν δεν δουλεύουμε, δεν κερδίζουμε χρήματα. Τόσο απλά και τόσο κατανοητά. Δεν αρκεί όμως να το εξηγήσετε μόνο μία φορά σε ένα μικρό παιδί, για να το αντιληφθεί. Χρειάζεται να επαναλαμβάνετε συχνά την αλληλένδετη σχέση μεταξύ εργασίας και χρημάτων.

Μάθημα 2ο Οι τρεις αρχές των χρημάτων: δίνω, ξοδεύω, αποταμιεύω

Μόλις γίνει κατανοητό το «από πού προέρχονται τα χρήματα», σειρά έχει το να μάθετε στα παιδιά το «για πού προορίζονται». Οι κατηγορίες είναι τρεις:

  • Τα χρήματα δίνονται: ίσως το σημαντικότερο οικονομικό μάθημα που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά εμφυσώντας τους την πολύτιμη αξία της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της βοήθειας σε όποιον τη χρειάζεται. Μην ξεχάσετε να τους τονίσετε ότι αυτός που προσφέρει τα χρήματα δεν ωφελεί μόνο αυτόν που τα δέχεται αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό του γιατί η ηθική ικανοποίηση του να δίνεις χαρά είναι ανεκτίμητης αξίας.
  • Τα χρήματα ξοδεύονται: εξηγήστε στα παιδιά ότι ένα μέρος των χρημάτων που κερδίζει κανείς προορίζονται στο να αγοράσει κάποια αγαθά ή υπηρεσίες που χρειάζεται στην καθημερινότητά του: π.χ. να αγοράσει ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, φρούτα, λαχανικά, να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και του τηλεφώνου κ.λπ.
  • Τα χρήματα αποταμιεύονται: δεν είναι όμως όλα τα χρήματα για ξόδεμα. Είναι σημαντικό να φυλάμε στην άκρη κάποιο ποσό γιατί έτσι:
  • Προνοούμε και προετοιμαζόμαστε για μία ανάγκη που θα μας παρουσιαστεί στο μέλλον (χρήματα για σπουδές, αγορά σπιτιού, ένα πρόβλημα υγείας κ.λπ.)
  • Νιώθουμε πιο ασφαλείς και ανεξάρτητοι
  • Μαθαίνουμε να θέτουμε στόχους στη ζωή μας
  • Μαθαίνουμε να είμαστε πειθαρχημένοι και εγκρατείς

Μάθημα 3ο Τα τρία γουρουνάκια: κουμπαράς Χ 3 για σωστή οικονομική διαχείριση

Μέχρι τώρα, όλοι μας συμβούλευαν να έχουμε έναν κουμπαρά μόνο για αποταμίευση. Έτσι όμως, πώς θα κατανοήσει το παιδί και τους άλλους δύο ρόλους των χρημάτων; Ο γνωστός σύμβουλος οικονομικής διαχείρισης Logan Allec, προτείνει στους γονείς να επιλέξουν για τα παιδιά τους αντί για έναν, τρεις κουμπαράδες με τα αυτοκόλλητα «ΓΙΑ ΞΟΔΕΜΑ» «ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» «ΓΙΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ» κολλημένα στον καθένα και να τα ενθαρρύνουν κάθε φορά που μαζεύουν χρήματα (από χαρτζιλίκι, από γενέθλια κ.λπ.) να μοιράζουν τα χρήματα στους 3 κουμπαράδες. Όχι ισομερώς αλλά ανάλογα με το πώς κρίνουν εκείνα πώς πρέπει να κατανεμηθούν, βάσει των αναγκών τους. Έτσι, τα παιδιά αποκτούν κριτική ικανότητα και γίνονται πιο υπεύθυνα στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης.

Μάθημα 4ο Συζητάμε τα οικονομικά μπροστά στα παιδιά

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family having fun

Οι οικογενειακές κουβέντες περί οικονομικών μπροστά στα παιδιά (π.χ. το πότε λήγει ο τάδε λογαριασμός και πρέπει να πληρωθεί, η υπενθύμιση της πληρωμής του φροντιστηρίου στο τέλος του μήνα κ.λπ.)

δεν είναι ταμπού. Ούτε κάτι που πρέπει να προκαλεί άγχος στους γονείς. Αντίθετα, είναι ένας καλός τρόπος να δουν τα παιδιά στην πράξη πώς αντιμετωπίζετε εσείς, ως γονείς, τα θέματα των χρημάτων που τους διδάσκετε. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά είναι μιμητικά πλάσματα και λειτουργούν καλύτερα με την πράξη παρά με τη θεωρία. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε ήρεμο τόνο, χωρίς εντάσεις (και από τους δύο γονείς), ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες, ώστε να μην ταυτίσει το παιδί τα χρήματα με τσακωμούς και αρνητικές καταστάσεις.

Μέσα από τη συζήτηση για τα οικονομικά και την αποταμίευση και μέσα από τη δική σας συνετή διαχείριση των χρημάτων, οι junior εκκολαπτόμενοι οικονομολόγοι θα κατανοήσουν την αξία των χρημάτων υιοθετώντας μια υγιή συνήθεια για την υπόλοιπη ζωή τους.

Sensitive Kids

H υπεροχή είναι στην απλότητα!

Γνωρίστε την ολοκληρωμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση της παιδικής επιδερμίδας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΩ Κ στα 5 παιδια μου!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!