pregnant woman with a young girl touching her belly and a man smiling at her

Καλωσορίσατε το δεύτερο παιδί σας και έχετε ήδη ένα μωρό ή νήπιο στο σπίτι; Μαζί με το υπέροχο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στη ζωή σας, μεγαλώνοντας δύο παιδιά σε κοντινή ηλικιακή απόσταση, πιθανότατα θα έχετε να αντιμετωπίσετε και κάποιες πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητα. Οι πιο συνήθεις που καλούνται να χειριστούν οι γονείς είναι οι εξής:

 

 Παράλληλες ανάγκες φροντίδας

Έχοντας δύο παιδιά που χρειάζονται απόλυτα τη βοήθειά σας για όλα τα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας (τάισμα, αλλαγή πάνας-τουαλέτα, ντύσιμο, ώρα ύπνου κ.λπ.) θα υπάρξουν πολλές στιγμές που θα κληθείτε να καλύψετε ταυτόχρονα τις ανάγκες τους. Αν υπάρχει παράλληλα η βοήθεια του συντρόφου σας ή κάποιου μέλους της οικογένειας, τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα, εφαρμόζοντας το σύστημα «ένας ενήλικας για κάθε παιδί». Όμως, μην ξεχνάτε ότι παράλληλα θα έχετε και εσείς τις δικές σας προσωπικές ανάγκες που συχνά θα συμπίπτουν με αυτές των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, η πολυπραγμοσύνη θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας σας ζωής και όσο πιο αποτελεσματικά εξασκηθείτε στο multitasking τόσο πιο ομαλά θα κυλήσει το πρώτο διάστημα με τα δύο παιδιά στο σπίτι.

 

Εξουθένωση Χ 2

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth

Είναι απολύτως λογικό να νιώθετε έντονα πως η κούραση σάς καταβάλλει τον πρώτο καιρό με το μωρό στο σπίτι. Συνδυαστικά με την έλλειψη ύπνου και τις απαιτητικές ανάγκες φροντίδας του βρέφους και παράλληλα του πρώτου μικρού παιδιού, οι δυνάμεις σας μπορεί να σας εγκαταλείπουν εύκολα και συχνά έχοντας αντίκτυπο και στη διάθεση ή την ψυχολογία σας. Είναι όμως πολύ σημαντικό είναι να χαρίσετε στον εαυτό σας έστω μικρές στιγμές ανάπαυλας. Θα το καταφέρετε, αξιοποιώντας οποιοδήποτε βοήθεια σάς προσφέρεται ή ζητώντας εσείς βοήθεια χωρίς δισταγμό από τον σύντροφό σας, τις γιαγιάδες-τους παππούδες ή κάποιον άλλο συγγενή ή φίλο. Τις ώρες, για παράδειγμα, που κοιμάται το μωρό, επωφεληθείτε από λίγες ώρες ξεκούρασης και για εσάς, εφόσον   υπάρχει η δυνατότητα να ασχοληθεί κάποιος με το πρώτο παιδάκι. Η συμβουλή προς νέες μαμάδες «κοιμηθείτε κι εσείς όταν κοιμάται το μωρό» δεν βγήκε τυχαία. Φυσικά, είναι πολύ πιο δύσκολα εφαρμόσιμη όταν υπάρχει και ένα ακόμα παιδί στο σπίτι, όμως με το κατάλληλο δίκτυο στήριξης από τους αγαπημένους σας, μπορείτε να ξεκουραστείτε έστω και λίγο, ώστε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας, σωματικά, πνευματικά, ψυχολογικά.

 

Τήρηση ισορροπιών

«Αφιερώνω ισόποσα τον χρόνο μου στα δύο παιδιά;», «μήπως νιώθει το μεγαλύτερο παιδί ότι δεν περνάω αρκετό χρόνο μαζί του;»: ερωτήματα συνήθη για τη νέα μαμά που τον πρώτο καιρό, με την αλλαγή της δυναμικής στην οικογένεια, προσπαθεί να βρει τις σωστές ισορροπίες κάνοντας το καλύτερο δυνατό για τη φροντίδα τόσο των δύο παιδιών όσο και όλης της οικογένειας και του σπιτιού. Να θυμάστε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό -το πρώτο τουλάχιστον διάστημα που το νεογέννητο παιδί έχει διαρκή ανάγκη τη μητέρα- να είναι δύσκολο να διατηρηθεί στο ακέραιο η ίση κατανομή του χρόνου σας απέναντι στα δύο παιδιά. Εντάσσοντας όμως και το μεγαλύτερο παιδί στο «παιχνίδι» του νέου σχήματος της οικογένειας -ενδεχομένως με την καθοδήγηση ενός παιδοψυχολόγου- αφενός θα του δώσετε την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στη φροντίδα του νεότερου μέλους, αφετέρου θα νιώσετε και εσείς την ικανοποίηση πως παρευρίσκεστε ταυτόχρονα στις ανάγκες των δύο παιδιών, άρα κανείς δεν μένει «παραπονεμένος».

Καλωσορίστε τη νέα εποχή της δίτεκνης πια οικογένειάς σας με όλα τα υπέροχα που έχει να σας προσφέρει, «αγκαλιάστε» τις ενδεχόμενες δυσκολίες που έχει ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού ως αναπόφευκτο κομμάτι κάθε αλλαγής, επιστρατεύστε κάθε διαθέσιμη βοήθεια και οργανώστε την καθημερινότητά σας με όσο πιο ξεκούραστο, ωφέλιμο και απολαυστικό τρόπο στο ταξίδι της γονεϊκότητας που ξεκινάτε για δεύτερη φορά.