kids handcafts

Η αυτοπεποίθηση των παιδιών είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουν, για να πετύχουν σε αυτό τον κόσμο, για να καταφέρουν να θέσουν στόχους αλλά και για να προσπαθήσουν γι’ αυτούς. Το «χτίσιμο» της αυτοπεποίθησης ενός παιδιού δεν έρχεται ξαφνικά, αλλά ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, μέσα στην οικογένεια στην οποία μεγαλώνει. Η αλληλεπίδραση με τον κύριο φροντιστή αρχικά αλλά και με όσους ακόμα συναναστρέφεται στενά στην πορεία της ζωής του, παίζει σημαντικό ρόλο στο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση αλλά ακόμα περισσότερο στο να μάθει πώς θα ενισχύει και θα προστατεύει την αυτοπεποίθηση του.

Αρχική βάση, η προϋπόθεση για την αυτοπεποίθηση είναι η καλή επικοινωνία, τα όρια και η συναισθηματική και σωματική επαφή (αγκαλιές, χάδια κ.λπ.) μεταξύ γονέων και παιδιών.

Από ποια ηλικία; Φυσικά από την γέννηση του παιδιού, καθώς η συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι πολλοί «κρίκοι» που σχηματίζονται ήδη από την εγκυμοσύνη. Αν η αυτοπεποίθηση που δείχνουν οι γονείς έχει επιρροή στην αυτοπεποίθηση του παιδιού,  όσο αυτό μεγαλώνει, οι γονείς μπορούν να το υποστηρίξουν και μέσω παιχνιδιών, ασκήσεων και δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής του. Μεγάλη βοήθεια σε όλο αυτό είναι τα βιβλία και τα επιτραπέζια, που έχουν τον ίδιο στόχο.

Στην καθημερινότητα, οι γονείς μπορούν να βάζουν μικρούς στόχους στα παιδιά, να τα υποστηρίζουν ώστε να βρίσκουν λύσεις μόνα τους και φυσικά να τα επιβραβεύουν θετικά. Οι μικροί στόχοι βοηθούν τα παιδιά στο να πετυχαίνουν σιγά-σιγά όλο και περισσότερα και έτσι να χτίζουν βήμα-βήμα την αυτοπεποίθηση τους. Αυτό ενισχύεται όταν τις αποφάσεις τις παίρνουν μόνα τους (εννοείται πως ο γονιός είναι μαζί με το παιδί, το βοηθάει, το υποστηρίζει). Η επιβράβευση είναι ξεκάθαρη, στοχευμένη και αφορά όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και την προσπάθεια. Οι στόχοι πρέπει να τίθενται με βάση τα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, ώστε να υπάρχει κίνητρο για να τους πετύχει. Ένα σημαντικό «εργαλείο» που έχουν στην διάθεση τους οι γονείς είναι το παιχνίδι το οποίο αποτελεί φυσική έκφραση των παιδιών. Μέσα από το παιχνίδι (ιδιαίτερα αποτελεσματικά τα παιχνίδια ρόλων και τα παιχνίδια με puppets) το παιδί μπορεί να αποκτήσει μια θετική εικόνα του εαυτού του, να επεξεργαστεί συναισθήματα και έτσι να μπορέσει να χτίσει καλύτερα την αυτοπεποίθηση του.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

DAUGHTER WITH MOM PLAYING

Το σημαντικότερο όλων για να μπορέσει ένα παιδί να έχει αυτοπεποίθηση, είναι να έχει μαζί του τους γονείς του. Η υποστήριξη, η αγάπη, η σωστή επικοινωνία, η ενασχόληση, είναι η εγγύηση για ένα παιδί πιο σίγουρο για τον εαυτό του, κάτι που θα του επιτρέψει να νιώσει πιο ικανό να πετύχει, όχι μόνο ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά, αλλά συνολικά ως άνθρωπος.

Άσκηση αυτοπεποίθησης με κάρτες

Δημιουργούμε στοχευμένες αλλά έμμεσες κάρτες με εικόνες ή φράσεις (αναλόγως την ηλικία του παιδιού) που αφορούν συναισθήματα, δραστηριότητες, στοιχεία του χαρακτήρα (για παράδειγμα μια εικόνα ενός παιδιού που διαβάζει, ενός παιδιού με ένα σκύλο, δύο παιδιών που κάθονται δίπλα δίπλα κλπ). Βάζουμε τις κάρτες ανάποδα στο τραπέζι και διαλέγουμε εναλλάξ. Σε κάθε κάρτα που σηκώνει ο καθένας πρέπει να πει μια δικιά του μικρή ιστορία με βάση την εικόνα που τράβηξε. Αυτή η άσκηση ενισχύει το παιδί ώστε να μιλάει για διάφορα θέματα, να εκφράσει συναισθήματα μέσα από τις ιστορίες με στόχο να νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Σημαντικό να μην κρίνουμε την ιστορία του παιδιού, το αφήνουμε να πει ότι θέλει ακόμα και αν δεν μας αρέσει εμάς και του δίνουμε απλή ανατροφοδότηση καθρεφτίζοντας το συναίσθημα του.

Άσκηση αυτοπεποίθησης με χαρτόνι
Δημιουργούμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι το περίβλημα που (υποθετικά) αντιστοιχεί στο παιδί μας. Αν θέλει το ίδιο μπορεί να ζωγραφίσει και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. μύτη, μάτια κλπ). Έπειτα και οι δυο μαζί σημειώνουμε σε αυτοκόλλητα χαρτάκια διάφορα θετικά χαρακτηριστικά του εαυτού του και τα κολλάει σε διάφορα μέρη του περιβλήματος. Ο στόχος είναι να αναπτύξει το παιδί μια θετική εσωτερική αυτοεικόνα, έχοντας την ίδια του την εικόνα μπροστά του.