pregnant woman with little shoes

Μια μοναδική στιγμή που θα θυμάστε για πάντα στην φάση της εγκυμοσύνης είναι όταν θα αντιληφθείτε την πρώτη κίνηση του μωρού σας. Αυτή η πρώτη αμυδρή κίνηση του μωρού μέσα στον ενδομήτριο περιβάλλον σας κάνει να νιώθετε χαρά και ανακούφιση. Αυτή η κινητικότητα είναι η αρχή μιας καθημερινής επικοινωνίας με το μωρό που σας κάνει να νιώθετε την ασφάλεια ότι όλα θα είναι καλά. Οι κινήσεις του μωρού συνδέονται με το «καλώς έχειν» και για αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του.

 

Πότε θα νιώσω το μωρό μου να κινείται;

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται ανάμεσα στις 16 και 24 εβδομάδες της κύησης. Πιο απλά στις αρχές του 5ο μήνα θα έχετε αντιληφθεί ήδη τις πρώτες κινήσεις του μωρού.  Η θέση του πλακούντα μπορεί να επηρεάσει το πότε ακριβώς θα «νιώσετε» το μωρό μιλώντας όμως για τις πρώτες εβδομάδες του πέμπτου μήνα. Σκεφτείτε ότι ο πλακούντας  είναι ένα μεγάλο μαξιλάρι που απορροφά τους κραδασμούς. Επίσης  είναι πιο συνηθισμένο για τις γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη για  δεύτερη φορά ή για περισσότερες φορές να αισθάνονται το μωρό τους να κινείται νωρίτερα και πιο έντονα.

 

Πώς θα νιώσω την κίνηση του μωρού;

Το είδος της κίνησης που θα νιώσετε στο σώμα σας θα εξαρτηθεί από το στάδιο ανάπτυξης το μωρού σας. Η πρώτη αίσθηση που νιώσετε μπορεί να είναι ένα μικρό φτερούγισμα (όπως οι «πεταλούδες στο στομάχι»), που θα διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και θα επαναλαμβάνεται τακτικά. Καθώς η εγκυμοσύνη σας μεγαλώνει, οι κινήσεις θα γίνονται πιο ευδιάκριτες και θα αισθάνεστε πιο εύκολα τις «κλωτσιές», κινήσεις από τα ποδαράκια του μωρού. Σε αυτή την φάση θα είναι εύκολο να αντιληφθείτε ακόμα και οπτικά τις κινήσεις.

 

Πόσο συχνά πρέπει να νιώθω το μωρό μου να κινείται;

Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός κινήσεων που πρέπει να αισθάνεστε. Καθώς θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας πιο σταθερά, συνήθως από την 24η έως την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, θα μάθετε ποιο είναι ένα φυσιολογικό μοτίβο κίνησης για εσάς και το μωρό σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αισθάνεστε συνεχώς τις κινήσεις του μωρού σας μέχρι και το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα μωρά τείνουν να κινούνται περισσότερο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας – μπορεί να είναι πιο δραστήρια ενώ κοιμάστε και να κοιμούνται ενώ είστε ξύπνιοι. Συνήθως, κοιμούνται για 20-40 λεπτά  (περιστασιακά έως και 90 λεπτά) και δεν κινούνται όταν βρίσκονται σε αυτήν την φάση ηρεμίας.

 

Πρέπει να παρακολουθώ την κίνηση του μωρού μου;

Είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο τακτικά μέσα στην ημέρα, για να παρατηρείτε τις κινήσεις του μωρού σας. Εάν είστε απασχολημένοι ή εργάζεστε, μπορεί να είναι χρήσιμο να ορίσετε υπενθυμίσεις στον εαυτό σας για να κάνετε ένα διάλλειμα και να παρατηρείτε τις κινήσεις  του μωρό σας. Πάντα όμως η μαία ή ο μαιευτήρας σας είναι δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι στη σύγχρονη μαιευτική για να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις του μωρού μας όπως το καρδιοτοκογράφημα, ο υπέρηχος και το βιοφυσικό προφίλ.

 

Δεν νιώθω έντονα το μωρό μου, γιατί συμβαίνει αυτό;

Φυσιολογικές αιτίες για μειωμένη εμβρυική κίνηση

Η εμβρυϊκή κίνηση θα διαφοροποιείται  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Παρακάτω θα δούμε τους πιο κοινούς λόγους αυτής της αλλαγής. Να θυμάστε όμως ότι για οποιαδήποτε έντονη μείωση της εμβρυϊκής κίνησης απαιτείται  άμεση επαφή με την μαία και τον γιατρό σας.

Έντονος ρυθμός

Εάν είστε υπερβολικά δραστήρια, έχοντας στο πρόγραμμα σας πολλές δραστηριότητες είναι πολύ λογικό να μην παρατηρήσετε όλες τις κινήσεις του μωρού σας. Αυτό μπορεί να συμβεί   κυρίως κατά την διάρκεια της εργασίας σας. Ένα χρήσιμο tip, είναι να κάνετε τακτικά μικρά διαλείμματα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant with salad

 

Το μωρό σας είναι ακόμα πολύ μικρό

Καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ίσως να είναι πιο δύσκολο να νιώσετε μερικές από τις κινήσεις του μωρού σας. Το μωρό σας μπορεί να είναι δραστήριο για μια στιγμή και  μετά να το «νιώσετε» ξανά μετά από πολλές ώρες. Δεδομένου αυτού, είναι εύκολο να μην παρατηρήσετε όλες τις κινήσεις του. Τέλος πολλά μωρά είναι συχνά πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας στην αρχή της εγκυμοσύνης, ώρες που εσείς κοιμάστε και έτσι δεν καταλαβαίνετε την δραστηριότητα του τόσο έντονα.

 

Το μωρό σας κοιμάται

Τα μωρά μέσα στο ενδομήτριο περιβάλλον, έχουν φάσεις ηρεμίας που μοιάζουν αρκετά με τον βαθύ ύπνο. Αυτοί είναι οι κύκλοι ηρεμίας των μωρών , απαραίτητοι για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού τους συστήματος. Στη μήτρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα μωρά συνήθως κοιμούνται για 20-45 λεπτά τη φορά, πολλές φορές την ημέρα. Μέχρι να φτάσουν την 38η εβδομάδα κύησης, τα μωρά κοιμούνται έως και το 95% της ημέρας.

 

Σεξουαλική επαφή

Οι ρυθμικές συσπάσεις της μήτρας που συνοδεύουν τον οργασμό μετά την σεξουαλική επαφή φαίνεται ότι χαλαρώνουν εσάς και το μωρό σας. Υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρούμε ότι για λίγη ώρα μετά τη σεξουαλική επαφή οι κινήσεις του μωρού δεν γίνονται αντιληπτές, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις μωρών τα οποία είναι αρκετά δραστήρια.

Παθολογικές αιτίες μειωμένης εμβρυϊκής κίνησης

Σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας, εάν ανησυχείτε για τις κινήσεις του μωρού σας, επικοινωνήστε αμέσως με τη μαία ή το γιατρό σας. Η αλλαγή στις εμβρυικές κινήσεις είναι κάτι που χρήζει άμεσης παρακολούθησης όταν συνυπάρχουν ειδικότερα παθολογικές καταστάσεις στην κύηση, όπως :

 

  • Χαμηλό αμνιακό υγρό
  • Υψηλή ποσότητα αμνιακού υγρού
  • ΙUGR ή SGA χαμηλό βάρος εμβρύου
  • Υπέρταση κύησης
  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης με ινσουλίνη
  • Παθολογία κύησης
  • Χρόνιο νόσημα μητέρας

 

Η πιο ανησυχητική αιτία της μειωμένης εμβρυϊκής κίνησης είναι η εμβρυϊκή δυσφορία, η οποία μπορεί να συμβεί εάν η παροχή οξυγόνου στο μωρό σας είναι μειωμένη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπάρχουν προβλήματα στην κύηση, έχουμε δηλαδή μια κύηση υψηλού κινδύνου. Μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη παρακολούθηση ή και πρόωρη γέννα σε κάποιες περιπτώσεις. Εάν παρατηρήσετε λιγότερες από 10 εμβρυϊκές κινήσεις σε δύο ώρες, παρά τις προσπάθειες να ενθαρρύνετε τη δραστηριότητα του μωρού σας (όπως χαλάρωση και κατανάλωση χυμού), τότε καλέστε  άμεσα την μαία και τον μαιευτήρα σας.

 

Τι πρέπει να κάνω, εάν δεν νιώθω το μωρό μου;

Αυτό που μπορείτε να κάνετε αρχικά είναι να ξαπλώσετε αριστερά στο πλάι. Να ηρεμήσετε να ξεκουραστείτε και να καταναλώσετε νερό και φαγητό. Μέσα στις επόμενες 1-2 ώρες θα νιώσετε την κίνηση του μωρού σας. Εάν αυτό δεν συμβεί καλέστε άμεσα τη μαία και τον γιατρό σας. Θυμηθείτε ότι είστε αυτή  που γνωρίζει καλύτερα τις κινήσεις του μωρού σας. Είναι σημαντικό κάθε φορά που ανησυχείτε για τις κινήσεις του μωρού σας να επικοινωνείτε με τη μαία και τον μαιευτήρα σας. Μην περιμένετε μέχρι την επόμενη μέρα. Η επιβράδυνση της κίνησης μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι έχει αλλάξει για το μωρό σας. Επισκεφτείτε την μαιευτική σας ομάδα όσες φορές χρειάζεστε για να νιώσετε ήρεμη και ασφαλής.

 

 

Το κάθε μωρό έχει το δικό του μοτίβο κίνησης, που σταδιακά στην πορεία της εγκυμοσύνης θα αναγνωρίσετε και θα παρατηρείται. Πάντα δίπλα σας θα έχετε τη μαιευτική σας ομάδα, για να λύνετε τυχόν αμφιβολίες για τις κινήσεις του μωρού σας.