Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Εγκυμοσύνη: Τι να Προσέχω αν Υπάρξουν Δυσκολίες

unhappy pregnant

Κάθε γυναίκα επιθυμεί να έχει μία εύκολη εγκυμοσύνη, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να υπάρξουν μικρές δυσκολίες που απαιτούν μία στενότερη ιατρική παρακολούθηση ή κάποια έξτρα βήματα προσοχής, μέχρι να έρθει η ώρα του τοκετού. Αν διανύετε και εσείς μία κύηση με ιδιαιτερότητες, θυμηθείτε πως το να διατηρήσετε το ηθικό σας ακμαίο και, κυρίως το να μην επιβαρύνετε τον εαυτό σας με άγχος την περίοδο αυτή είναι πρωτεύον. Σε μελέτη* που δημοσιεύτηκε στο Ακαδημαϊκό Περιοδικό Psychology of Women Quarterly, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι, αναφέρουν πως είναι γενικά σημαντικό στην εγκυμοσύνη να παραμένουν τα επίπεδα άγχους και έντονου στρες στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο αλλά είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούνται χαμηλά, ειδικά στις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου, όπου το στρες θεωρείται παράγοντας που σχετίζεται με πρόωρους τοκετούς,

 

Θα βοηθήσει να δώσετε προσοχή στα παρακάτω:  

 

Ακούστε μόνο τον γιατρό σας. Είναι ο μόνος αρμόδιος να λύσει κάθε σας απορία στο κεφαλαίο «εγκυμοσύνη: τι να προσέχω;» και να καθησυχάσει κάθε σας αγωνία δίνοντας έγκυρες επιστημονικές απαντήσεις που αφορούν αποκλειστικά τη δική σας περίπτωση. Μη διστάσετε να τον ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί χωρίς ντροπή και αμηχανία (έστω και αν έχετε ρωτήσει τα ίδια ξανά και ξανά!), για να νιώσετε καλύτερα και να μειώσετε το άγχος σας.

 

Μην ψάχνετε πληροφορίες γενικά στο διαδίκτυο. Κατ’ αρχάς γιατί δεν είναι όλες οι πηγές στο ίντερνετ έγκυρες και αξιόπιστες και επιπλέον γιατί κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Καθώς μάλιστα είστε σε ευαίσθητη περίοδο ζωής, οποιαδήποτε αφιλτράριστη πληροφορία, μπορεί να σας επηρεάσει εντείνοντας τα επίπεδα του στρες σας. Ο γυναικολόγος σας πρέπει να είναι η αποκλειστική πηγή ενημέρωσης και καθοδήγησής σας και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αντλείτε από αλλού, θα πρέπει να τη μοιράζεστε μαζί του, για να σας επιβεβαιώσει αν είναι ορθή και αν σχετίζεται με τη δική σας περίπτωση εγκυμοσύνης.

 

Μη συγκρίνετε εγκυμοσύνες. Οι γυναίκες την περίοδο αυτή συχνά μοιράζονται τη δική τους εμπειρία κυοφορίας. Όμως το ότι συνέβη το Χ στη γυναίκα Ψ δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και στη δική σας περίπτωση. Το να προσπαθείτε να βρείτε κοινά ή διαφορές ανάμεσα στις εγκυμοσύνες σας όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά μπορεί να αυξήσει το άγχος σας.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first day in the kindergarden

 

Δώστε χώρο σε carefree ασχολίες. Πάντα βοηθά να «ξεχνιέται το μυαλό». Πολλώ δε μάλλον την περίοδο που επιβάλλεται να είστε σε μία κατάσταση ηρεμίας. Πείτε ναι  σε ευχάριστες, ανάλαφρες ασχολίες, ακόμα και αν φαίνονται ανούσιες, απλώς και μόνο για να αποσπάσετε τη σκέψη σας από φόβο και αγωνία. Δείτε εκείνη την γλυκανάλατη κωμωδία που όμως έχει γέλιο ή ασχοληθείτε με πράγματα που σας ηρεμούν, π.χ. φυτέψτε γλαστράκια, ζωγραφίστε, οτιδήποτε σας χαλαρώσει, βοηθά.

 

Μη διστάσετε να ζητήσετε έξτρα αγκαλιές. Από τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους ανθρώπους που σας αγαπούν και είναι πάντα εκεί και στα εύκολα και στα δύσκολα, για να σας ανακουφίσουν και να σας ηρεμήσουν. Το να δείξετε την ευάλωτη πλευρά του χαρακτήρα σας δεν είναι ντροπή ή δειλία. Αντίθετα, αποφεύγοντας να ζητήσετε λίγη παραπάνω θαλπωρή για να δείξετε ένα προφίλ γενναιότητας και κρατώντας έτσι έτσι μέσα σας άγχη και αγωνίες, μπορεί να επιβαρύνει την εγκυμοσύνη σας.

 

Το τελευταίο (αλλά όχι αμελητέο) που χρειάζεται να προσέχετε είναι … ο εαυτός σας!  Φροντίστε το σώμα σας, ξεκουραστείτε, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας για την υγεία και τη διατροφή σας και κρατήστε τη θετική και αισιόδοξη σκέψη σας.

 

 

*McCoyd JLM, Curran L, Munch S. They say, “If you don’t relax…you’re going to make something bad happen”: women’s emotion management during medically high-risk pregnancy. Psychol Women Q. 2020;44:117–129. doi: 10.1177/0361684319883199.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Μη συγκρίνετε εγκυμοσύνες… Πόσο σημαντικό!!! Ακόμα κ όταν έρχονται και σου λένε άσχημες εμπειρίες στον αντίστοιχο μήνα που διανύεις..Πόσο σημαντικό είναι να ΜΗΝ το κάνεις δικό σου.!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!