family playing

Θέλουμε να παίξουμε αλλά τι να παίξουμε; Όταν έχετε εξαντλήσει παζλ, επιτραπέζια και σφηνοτουβλάκια ή απλώς έχετε όρεξη για κάτι διαφορετικό και ανέξοδο ή είστε εκτός σπιτιού και θέλετε μία λύση της στιγμής χωρίς εξοπλισμό, για να γελάσετε με την καρδιά σας μικροί και μεγάλοι, τότε τα αυτοσχέδια παιχνίδια είναι αυτό που ψάχνετε. Ιδού τα πιο διασκεδαστικά!

 

Ελάτε να γίνουμε ποπ κορν

Πώς χοροπηδά το καλαμπόκι στην κατσαρόλα; Έτσι χοροπηδούν και τα παιδιά -και οι γονείς, φυσικά- σ’ αυτό το απίθανο παιχνίδι. Πρώτα ξαπλώνουν στο πάτωμα ή στην άμμο ή στο γρασίδι -αν είστε στην παραλία ή στην ύπαιθρο- που αντιπροσωπεύουν τον πάτο της κατσαρόλας. Ένας παίκτης μένει όρθιος για να κάνει τον συντονιστή και να δίνει οδηγίες στην ομάδα των ποπ κορν, για να κινηθούν ανάλογα στην «κατσαρόλα».  Η λέξη- κλειδί του συντονιστή, για να κατευθύνει τους παίκτες είναι «ποπ». Στην αρχή, λέει «ποπ» αργά και ήρεμα, για να δώσει το σήμα στους ξαπλωμένους παίκτες να αρχίσουν να ανασηκώνονται με τη λεκάνη, σαν καλαμπόκια που μόλις άρχισαν τον «χορό» τους. Ο συντονιστής συνεχίζει να λέει «ποπ» ακόμα πιο γρήγορα, πιο δυνατά και πιο ξεσηκωτικά. Όσο δυναμώνει η φωτιά τόσο ζωηρεύει το χοροπηδητό. Στο πιο έντονο «ποπ ποπ ποπ», οι παίκτες τινάσσονται όρθιοι και χοροπηδούν πολύ γρήγορα πάνω-κάτω, όσο πιο ψηλά μπορούν, χτυπώντας τα χέρια τους σαν παλαμάκια, για να μιμηθούν τον ήχο των ποπ κορν. Όταν ο συντονιστής πει «έτοιμο», τα ποπ κορνάκια έρχονται κοντά και πέφτουν όλα μαζί υποτίθεται στο μπολ. Yummy yummy and funny!

 

Μετρημένες κουβέντες 

Κάθε παίκτης παίρνει με κλήρωση, έναν αριθμό απ’ το 1 ως το 10.  Αν είναι λιγότεροι οι παίκτες, τότε παίρνουν συνολικά τον αντίστοιχο αριθμό (π.χ. 5 παίκτες, 5 αριθμοί). Οι παίκτες μιλούν με τη σειρά και καθένας λέει κάτι με τόσες λέξεις όσες ο αριθμός που κατέχει. Αν πει περισσότερες ή λιγότερες λέξεις χάνει και βγαίνει. Κερδίζει όποιος τα καταφέρει μέχρι το τέλος. Γιατί οι λέξεις μετράνε καλύτερα όταν ξέρεις να τις μετράς σωστά!

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids eating

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, κάνε ό, τι κάνω

Ένα παιχνίδι που σας φέρνει κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο με το γέλιο. Παίζεται με δύο παίκτες που κάθονται αντικριστά σαν να είναι ένας καθρέπτης του άλλου. Ξεκινά ο ένας επιλέγοντας ποια έκφραση θέλει να πάρει -χαρά, λύπη, θυμό, έρωτα κ.λπ-  και αρχίζει να μιλά στον απέναντι συνομιλητή με αυτήν την έκφραση αλλά σε μία γλώσσα ακατανόητη, αλαμπουρνέζικα δηλαδή! Ο απέναντι πρέπει να αντιγράψει ακριβώς την έκφραση και να μιλήσει τα δικά του αλαμπουρνέζικα ταυτόχρονα με τον άλλο. Κάθε 20 δευτερόλεπτα ο παίκτης αλλάζει έκφραση και γλώσσα και ο άλλος τον ακολουθεί. Λέτε να επινοηθεί τελικά μια νέα γλώσσα; Ίσως τα Χαχανιστικά.

 

Σούπερ ήρωα, βοήθεια! (για λίγο μεγαλύτερα παιδιά)

Μπορεί στα κινούμενα σχέδια ο υπερ ήρωας να καταφέρνει πάντα να σώσει την κατάσταση, εδώ όμως τα πράγματα δεν θα ναι τόσο εύκολα! Η ομάδα των παικτών σκέφτεται μία υποθετική ιστορία έκτακτης ανάγκης: π.χ. ένας αστεροειδής ετοιμάζεται να πέσει στη γη και να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Κάθε παίκτης βγαίνει μπροστά και λέει τι θα έκανε αν ήταν σούπερ ήρωας, για να δώσει τη λύση. Δεν έχει όμως χρόνο να σκεφτεί το σχέδιο δράσης του! Λέει ό,τι μα ό,τι του έρχεται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό. Άραγε τι στρατηγικές θα σκαρφιστούν οι αυτοσχέδιοι ήρωες με τις κάπες;

Βασικοί κανόνες στα αυτοσχέδια παιχνίδια για παιδιά:

  • Εσείς φτιάχνετε τους κανόνες. Τους αλλάζετε, τους εμπλουτίζετε, τους ανανεώνετε… κάνετε ό, τι θέλετε για να περάσετε καλά.
  • Μη φοβάστε μην κάνετε κάτι λάθος ή μη χάσετε. Η μισή χαρά του παιχνιδιού είναι στα απρόοπτα και στις «γκάφες»!

Καλή διασκέδαση!