pregnancy tests

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι μια σειρά από εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιούνται πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθεια τεκνοποίησης, ή στην αρχή της εγκυμοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία της μητέρας, του εμβρύου και η ασφαλής πορεία του τοκετού.

Σε πολλές περιπτώσεις, εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορεί να κάνει και ο υποψήφιος πατέρας, ιδιαίτερα όταν εμφανιστεί παθολογικό αποτέλεσμα στις εξετάσεις της συντρόφου του , αν υπάρχει ιστορικό γενετικών νοσημάτων ή σε περιπτώσεις σοβαρής ολιγο-ασθενο-τερατοζωοσπερμίας, ή αζωοσπερμίας.

Το πρώτο βήμα είναι να σας δει γυναικολόγος για να διαπιστωθούν τυχόν ιατρικά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και να παρακολουθούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

unhappy pregnant

Οι βασικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι :

 • Διακολπικό υπερηχογράφημα (καλύτερα τρισδιάστατο) για να ελεγχθούν η μήτρα το ενδομήτριο και οι ωοθήκες
 • Γενική αίματος όπου ελέγχουμε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, τα λευκά αιμοσφαίρια, τον αιματοκρίτη, τα αιμοπετάλια.
 • Γενική ούρων για την καλή λειτουργία των νεφρών καθώς και την ύπαρξη κάποιας μόλυνσης, όπως η ουρολοίμωξη.
 • Σάκχαρο που δείχνει την ύπαρξη ή την προδιάθεση για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη.
 • Ουρία όπου διαπιστώνεται η καλή νεφρική λειτουργία, καθώς οι νεφροί είναι όργανα που υπερλειτουργούν κατά την εγκυμοσύνη .
 • Σίδηρος ορού και φερριτίνη, βασικά συστατικά για την δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και την μεταφορά του οξυγόνου
 • Ομάδα αίματος και Rhesus σε περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση ή ασυμβατότητα στο αίμα της μητέρας και του εμβρύου
 • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και Τεστ Δρεπάνωσης, έλεγχος δηλαδή για στίγμα μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας αντίστοιχα. Σε περίπτωση που η εξέταση είναι θετική πρέπει να γίνει έλεγχος του πατέρα ώστε να διαπιστωθεί αν και ο ίδιος έχει στίγμα.
 • Αντισώματα CMV (Κυτταρομεγαλοιού) IgG και IgM, ένας ιός πού επικίνδυνος για το έμβρυο αν μολυνθεί, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ, στο αγγειακό σύστημα, στο νευρικό σύστημα, στους νεφρούς, στο μυελό των οστών και στα επινεφρίδια.
 • Αντισώματα Ερυθράς IgG και IgM, με την οποία διαπιστώνεται η ανοσία της μητέρας, ώστε  αν βρεθεί ότι δεν υπάρχει να γίνει εμβολιασμός και να αποφεύγεται η επαφή με πάσχοντες. Η μόλυνση της εγκύου από τον ιό στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκαλεί πολύ σοβαρές βλάβες στο έμβρυο, όπως κώφωση, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές βλάβες και νοητική καθυστέρηση.
 • Αντισώματα Τοξοπλάσματος IgG και IgM, όπου ελέγχεται η ανοσία της μητέρας στο τοξόπλασμα. Πρόκειται για ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο, μέχρι και αποβολή.
 • Κυστική ίνωση που είναι μία από τις συχνότερες κληρονομικές και θανατηφόρες ασθένειες, η οποία οφείλεται σε μετάλλαξη ενός γονιδίου του CFTR 7Ο χρωμόσωματος, που προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
 • HBsAg (Αυστραλιανό Αντιγόνο) για τον έλεγχο της Ηπατίτιδας Β όπου εάν είναι θετικό, επιβάλλεται η άμεση ανοσοποίηση του παιδιού αμέσως μετά τον τοκετό
 • AntiHCV για πιθανή μόλυνση από τον ιό της Ηπατίτιδας C.
 • HIV I και II, πρόκειται για τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).
 • VDRL έλεγχος, για τυχόν λοίμωξη από το βακτήριο της σύφιλης ώστε να δοθεί έγκαιρα κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
 • Έλεγχος Θυρεοειδή Αδένα –TSH, η έλλειψη καλής ρύθμισης της θυρεοειδής λειτουργίας πριν και κατά την διάρκεια της κύησης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για αποβολές στο 1ο τρίμηνο, πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία και υπέρταση, αυξημένο ενδομήτριο θάνατο και χαμηλό βάρος νεογνού.
 • Έλεγχος Θρομβοφιλίας  μια διαταραχή της πήξης του αίματος όπου  αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, δηλαδή του σχηματισμού θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία.
 • Καλλιέργεια κολπικού υγρού γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια μόλυνση που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στη εγκυμοσύνη. Η καλλιέργεια γίνεται για κοινά μικρόβια, όπως Gardnerella vaginalis, στρεπτόκοκκος κ.α, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως  βλεννόρροια,  χλαμύδια,  ουρεόπλασμα.

Η γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευάλωτη για αυτό και η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο θεραπείας, όπου με γνώμονα τον σωστό προγεννητικό έλεγχο μπορεί να αποφύγει προβλήματα που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου και της ίδιας.

 

 1. Royal  Australian  and New Zealand College of Obstetricians and Gynaecologists. Hepatitis C. 2007. [cited 2009, August 24],
 2. Royal   Australian  and New Zealand College of Obstetricians and Gynaecologists. Antenatal screening tests. 2008. [cited 2009, August 24],
 3. Australian  Government  Department of Health and Ageing and National Health and Medical Research Council. The Australian Immunisation Handbook. 9th ed. Updated July 2009. [cited 2009, September 1].
 4. Royal  Women’s  Hospital. HIV and Pregnancy. 2006. [cited 2010, July 30]