woman gets tested thyroid

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού, που παράγει τις θυρεοειδείς ορμόνες. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί ενέργεια, επομένως επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας σχεδόν κάθε οργάνου – ακόμα και τον τρόπο που η καρδιά μας χτυπά.

Τι είναι η νόσος του θυρεοειδούς;

Η νόσος του θυρεοειδούς είναι μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες φορές ο θυρεοειδής μπορεί παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγο από τις θυρεοειδείς ορμόνες. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερθυρεοειδισμό ο οποίος προκαλεί επιτάχυνση πολλών από τις λειτουργίες του σώματός (τυπικά συμπτώματα είναι ο γρήγορος καρδιακός παλμός, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η αϋπνία κ.λπ.) Στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε για υποθυρεοειδισμό, ο οποίος συνδέεται με επιβράδυνση πολλών από τις λειτουργίες του σώματος  (ο ασθενής συνήθως παραπονιέται για κούραση, μυϊκές κράμπες, δυσκοιλιότητα, προβλήματα στη μνήμη ή τη συγκέντρωση). Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να έχει διαταραχή στις ορμόνες του θυρεοειδούς, χωρίς εκδήλωση συμπτωμάτων. Η συχνότερη διαταραχή του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ο υποθυρεοειδισμός και αφορά το 3-4% των εγκύων. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του θυρεοειδούς γίνεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή.

Ίσως φταίει η νόσος του θυρεοειδούς που δεν μένω έγκυος;

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μη διαγνωσμένη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να δυσκολέψει μία γυναίκα να επιτύχει σύλληψη και εγκυμοσύνη. Ωστόσο, τα ευχάριστα νέα είναι ότι όταν ο υπερ- ή ο υπό- θυρεοειδισμός είναι υπό έλεγχο και οι ορμόνες εντός φυσιολογικών ορίων, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει η μέλλουσα μητέρα να ανησυχεί.

Διαταραχές του θυροειδούς κατά την εγκυμοσύνη

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman holding her belly

Ο θυρεοειδής διευρύνεται ελαφρώς σε υγιείς γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δύο ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη – η ανθρώπινη χορειακή γοναδοτροπίνη (hCG) και τα οιστρογόνα – προκαλούν υψηλότερα (του φυσιολογικού) επίπεδα θυρεοειδών ορμονών, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει τη διάγνωση προβλημάτων του θυρεοειδούς πιο δύσκολη ή να προκαλέσει διαταραχή στα επίπεδα θυρεοειδών ορμονών ατόμων με υφιστάμενο πρόβλημα του θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό, εάν μια γυναίκα έχει ήδη προβλήματα με τον θυρεοειδή, πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας του αδένα κατά την εγκυμοσύνη. Η σωστή ρύθμιση του θυρεοειδή αποτρέπει επιπλοκές που σχετίζονται με υπο- ή υπερ- θυρεοειδισμό, όπως αποβολές, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, προεκλαμψία (αυξημένη πίεση κατά την κύηση) κ.α

Ποιος ο ρόλος του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του εμβρύου;

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά από την παροχή αυτών των ορμονών από τη μητέρα μέσω του πλακούντα, ενώ μετά το πρώτο τρίμηνο ο θυρεοειδής του μωρού αρχίζει να λειτουργεί μόνος του. Συνεπώς, η επάρκεια των ορμονών του θυρεοειδή, τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο είναι απαραίτητη και προστατεύει το νεογέννητο.

Συμπερασματικά,  ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που βοηθούν το σώμα μας να λειτουργεί. Εάν παράγει πολύ λίγες ή πάρα πολλές από τις θυρεοειδείς ορμόνες και δεν υπάρχει αντίστοιχη θεραπεία, μπορεί να εμποδίσει μία γυναίκα να μείνει έγκυος, όπως επίσης και να συμβάλει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η  έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι κομβικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Βιβλιογραφία

  1. Unuane D, Velkeniers B, Bravenboer B, Drakopoulos P, Tournaye H, Parra J, De Brucker M. Impact of thyroid autoimmunity in euthyroid women on live birth rate after IUI. Hum Reprod. 2017 Apr 1;32(4):915-922
  2. Pluchino N, Drakopoulos P, Wenger JM, Petignat P, Streuli I, Genazzani AR. Hormonal causes of recurrent pregnancy loss (RPL). Hormones (Athens). 2014 Jul-Sep;13(3):314-22.
  3. Dosiou C. Thyroid and Fertility: Recent Advances. Thyroid. 2020 Apr;30(4):479-486
  4. Unuane D, Velkeniers B. Impact of thyroid disease on fertility and assisted conception. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2020 Jul;34(4):101378.
  5. Alexander EK, et al. 2017 Guidelines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and the Postpartum. Thyroid.2017 Mar;27(3):315-389