Στο νέο μας webinar, "Θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο στο σπίτι: Έκφραση & Αποδοχή", o σύμβουλος γονέων-παιδοψυχολόγος-εμψυχωτής Ιωάννης Γλωσσόπουλος θα είναι μαζί μας για να μας μιλήσει για το πως η  έκφραση και η αποδοχή είναι δύο έννοιες που αποτελούν τον βασικό πυλώνα για την υγιή ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για το αδερφάκι του;

Πως να προετοιμάσω το παιδί μου για το αδερφάκι του;

Είστε ξανά έγκυος και θέλετε να το βροντοφωνάξετε σε γονείς, φίλους, συγγενείς.. όπως στην πρώτη εγκυμοσύνη σας! Μόνο που τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κι αν η ανακοίνωση στους αγαπημένους σας γίνει με ένα «έκτακτο δελτίο ενημέρωσης» υπάρχει και κάποιος που θα χρειαστεί αναλυτικό ρεπορτάζ: το πρωτότοκο αγγελούδι σας.  Τα ταν!

Κατ΄ αρχάς ξεφουρνίστε το μεγάλο νέo!

ΠΟΤΕ;

Μπορείτε να μοιραστείτε την είδηση από το πρώτο κιόλας τρίμηνο για να έχει το παιδί χρόνο να προσαρμοστεί ή να το αφήσετε για αργότερα. Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν να μην κάνετε την αποκάλυψη πριν βεβαιωθείτε ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Γύρω στον 4ο ή στον 5ο μήνα, δηλαδή περίπου στη μέση της εγκυμοσύνης είναι μία καλή στιγμή για να μιλήσετε για τον ερχομό του δεύτερου μωρού.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ;

Πριν ξεφύγει κάτι από τη γιαγιά, τη θεία ή την οικογενειακή φίλη, καλύτερα να γίνετε εσείς, οι γονείς ο αγγελιαφόρος. Αν μιλήσετε στο παιδί πολύ αργότερα και ο περίγυρος είναι ήδη ενήμερος, θα είναι πιο δύσκολο να κρατηθεί το μυστικό.

ΠΩΣ;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant lady with friend

Σε ένα πολύ μικρό παιδί που δεν έχει πραγματική αίσθηση του χρόνου ή των καταστάσεων μπορείτε να δώσετε γενικές απαντήσεις, όπως «το μωρό βγαίνει απ’ την κοιλιά της μαμάς» ή «το μωρό θα έρθει όταν η κοιλίτσα της μαμάς γίνει πολύ μεγάλη». Τα μεγαλύτερα παιδιά όμως χρειάζεται να έχουν τη συνολική εικόνα γιατί όσο πιο ξεκάθαρο είναι το «πριν» τόσο πιο ενθουσιώδες θα γίνει το «μετά». Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κάνετε το άκουσμα του νέου «junior επισκέπτη» πιο εύκολο στα αυτιά του πρωτότοκου:

  • Φέρ’τε το γλυκά 
    Ανακοινώστε τα νέα στο πρώτο παιδί παρέα με μία τούρτα. Έτσι, θα συνδυάσει την είδηση με κάτι θετικό, αφού τούρτες κόβουμε μόνο στις γιορτές και στις χαρές!.
  • Μια εικόνα χίλιες λέξεις!
    Πάρ’ τε μαζί σας το μεγαλύτερο παιδί στον γιατρό για να δείτε παρέα το υπερηχογράφημα, λέγοντάς του πως όταν ήταν κι εκείνο τόσο δα στην κοιλιά σας και το βλέπατε στην οθόνη, είχατε την ίδια χαρά. Μερικά μαιευτήρια μάλιστα έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου τα μεγαλύτερα αδερφάκια μαθαίνουν με και πειραματικό παιχνίδι πώς γεννιέται ένα μωρό.
  • Κουβέντα να γίνεται
    Μιλήστε αναλυτικά στο παιδί για όλα τα καλά που θα ’ρθουν με τον ερχομό του μωρού αλλά να είστε ειλικρινείς και για το πρώτο διάστημα του «μαμ-κακά και νάνι» που το μωρό δεν θα είναι ακόμα φιλαράκι στο παιχνίδι.

Ουφ, τα δύσκολα πέρασαν. Τουλάχιστον, το παιδί τώρα ξέρει! Όταν όμως «χωνέψει» την είδηση και κυρίως, όταν μετά τον τοκετό η ιδέα του μικρού «εισβολέα» γίνει ορατή πραγματικότητα, θα περάσετε αναγκαστικά στην επόμενη πίστα: της προετοιμασίας του παιδιού για να συμβιώσει αρμονικά με το αδελφάκι του. Και θα τα καταφέρετε. Το «αδελφάκι εξολόθρευσε αδελφάκι» δεν θα γίνει ποτέ πρωτοσέλιδο στα Οικογενειακά σας Νέα.

Pregnancy

Μια μοναδική διαδρομή ξεκινάει!

Γνωρίστε τη σειρά καθημερινής φροντίδας και περιποίησης σχεδιασμένη για τις ανάγκες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πατώντας εδώ

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια

Ο δεσμός τους θα είναι μοναδικός.. σίγουρα στην αρχή υπάρχει αναστάτωση αλλά με το καιρό όλα αλλάζουν..

Πόσο πολύ φοβάμαι την αντίδραση της μικρής μας. Θα είναι μόλις 2 όταν θα γεννηθεί το αδερφάκι της. Πολύ όμορφο άρθρο.


Συνολικός αριθμών σχολίων:8

Πολυ σωστα

Ειναι μικρουλης ακομη εμας κ δεν καταλαβαινει κ πολυ. Συνεχεια του μιλαμε βεβαια. Περιμενω την στθγμη που θα δει το αδερφακι του!!!

Να δουμε τι μας περιμενει!

πολύ χρήσιμο άρθρο… βοηθάει πολύ!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!