ready to give birth

Από τη στιγμή που μία επίτοκος μπαίνει στο μήνα της, κάθε μέρα είναι υποψήφια για την έναρξη του αυτόματου τοκετού. Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τους μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα της γυναίκας «εκκινεί» τον τοκετό, υπάρχουν κάποιες κλινικές εκδηλώσεις τις οποίες όταν αναγνωρίσει η γυναίκα, θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό της και να ξεκινήσει για το μαιευτήριο.

Αυτές είναι οι εξής:

1.Αίμα από τον κόλπο.

Καλείται και «σημάδι της επιτόκου» και χαρακτηρίζεται από μικρή ποσότητα φρέσκου κόκκινου αίματος από τον κόλπο. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του σχήματος του τραχήλου, όμως μπορεί να συμβεί έως και αρκετά 24ωρα πριν την έναρξη του τοκετού. Οι κολπικές καφεοειδείς ή άλλες εκκρίσεις  δεν θα πρέπει να συγχέονται με το παραπάνω εύρημα.

2. Το «σπάσιμο των νερών»

ή αλλιώς η ρήξη των υμένων της κύησης, η οποία εκδηλώνεται με ακούσια αποβολή υγρών από τον κόλπο. Η αίσθηση που θα έχει η γυναίκα είναι παρόμοια με την  ακούσια αποβολή ούρων η οποία επίσης συμβαίνει συχνά στις τελειόμηνες, κυρίως από τη συμπίεση της ουροδόχου κύστης από την κεφαλή του εμβρύου. Προκειμένου να διαφοροδιαγνωστεί η απώλεια ούρων από το σπάσιμο των νερών, συστήνουμε στην επίτοκο να ουρήσει και να φορέσει στεγνά ρούχα και εσώρουχα. Αν αισθανθεί ξανά υγρασία στη περιοχή, τότε αυτή προέρχεται από τον κόλπο και όχι από την κύστη.

3. Έναρξη των συστολών (ωδίνων)

της μήτρας. Αυτές, η γυναίκα τις αισθάνεται στη κοιλιά της ενώ ταυτόχρονα μπορεί να τις ψηλαφήσει με το χέρι της στον πυθμένα της μήτρας, κάτω από το στέρνο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ούτε η ένταση, ούτε η θέση αλλά ούτε η διάρκεια των ωδινών είναι σημαντικές για τη διάγνωση της έναρξης του τοκετού. Ο σημαντικότερος δείκτης είναι η συχνότητα των συστολών. Αν οι συστολές είναι τακτικές, τότε θα πρέπει να χρονομετρούνται, και εφόσον συμβαίνουν σε διαστήματα μικρότερα των 15-30 λεπτών, η επίτοκος καλύτερα να πάει στο μαιευτήριο.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

tired pregnant

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος δείκτης της έναρξης τοκετού. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό συμπτώματα παρόμοια με τα παραπάνω, να «δραστηριοποιήσουν» το ζευγάρι, χωρίς να είναι η πραγματική ώρα του τοκετού (false alarm). Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό τα συμπτώματα να αξιολογούνται από τον μαιευτήρα.

Τέλος, η εμφάνιση των παραπάνω σημείων, δεν θα πρέπει να προκαλεί πανικό. Αντίθετα, με ήρεμο τρόπο, θα πρέπει να ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς της επιτόκου προς το μαιευτήριο.

 

Χρήσιμα links

  1. WebMD: https://www.webmd.com/baby/labor-signs#1
  2. Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/signs-of-labor/art-20046184
  3. NHS (National Health System): https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/signs-that-labour-has-begun/
  4. NHS inform: https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/labour-and-birth/labour/early-signs-of-labour
  5. ACOG (American College of Obstetrics and Gynecology): https://www.acog.org/womens-health/faqs/how-to-tell-when-labor-begins

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.