4 year old kids

Πόσα μπορούν να αλλάξουν από πέρσι που το αγγελούδι σας ήταν τριών μέχρι φέτος που έγινε ή θα γίνει τεσσάρων; Τόσα πολλά που θα σας εκπλήξουν! Μάθετε παρακάτω όλα όσα θα συμβούν στο κομβικό αυτό ηλιακό κατώφλι, για να μην πιαστείτε απροετοίμαστοι.

Λέω και δείχνω ό,τι νιώθω

Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά μαθαίνουν να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους με διάφορους τρόπους: με την ομιλία, με χειρονομίες, με εκφράσεις και μέσα από το παιχνίδι. Μπορεί για παράδειγμα να ακούσετε το αγγελούδι σας να λέει εύκολα «συγγνώμη» για κάτι που έκανε και μετάνιωσε ή να εκφράζει τη χαρά του όταν συμβαίνει κάτι καλό σε κάποιον φίλο του, συγγενή ή αγαπημένο του πρόσωπο.

Δοκιμάζω τα όρια των άλλων

Το να ακολουθήσει οδηγίες ένα τετράχρονο αγόρι ή κορίτσι είναι πρόκληση γιατί σ’ αυτήν την ηλικία τα παιδιά διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Από την άλλη, είναι σημαντικό να θέτετε με σταθερότητα τα όρια, ως γονείς. Βεβαιωθείτε πως καταλαβαίνετε πώς νιώθει το παιδί και μέσα από τον διάλογο εξηγήστε του ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι.  Δώστε του το δικαίωμα της επιλογής αλλά όχι της ανοικτής επιλογής. Αντί δηλαδή να του πείτε

«τι θέλεις, αγάπη μου;» πείτε του «θέλεις αυτό ή το άλλο;». Επίσης, θα βοηθούσε να του δώσετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις για κάτι που θέλει να κάνει και το απαγορεύετε.

 

Ναι η μαμά, όχι εγώ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

MOM COKING FOOD WITH HER CHILDREN

Στην ηλικία των 4 ετών που το παιδί αντιλαμβάνεται καλύτερα τον εαυτό του, συχνά αμφισβητεί τους γονείς και τον περίγυρο πιστεύοντας ότι τα ξέρει όλα εκείνο καλύτερα και όλοι μα όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος. Δείξτε κατανόηση απέναντι στους μικρούς σας αμφισβητίες και προσπαθήστε, στα ζητήματα ελάσσονος σημασίας, να μην «τραβάτε το σχοινί» επιμένοντας στην άποψή σας γιατί στις έντονες αντιπαραθέσεις δεν θα υπάρξει νικητής. Σε σημαντικά βέβαια θέματα, είναι σημαντικό να εξηγήσετε με σαφήνεια το «όχι» και να εμμείνετε στη στάση σας.

Ποιος σπρώχνει;

Ένα τετράχρονο παιδί μπορεί να εμφανίσει υγιή επιθετικότητα απέναντι σε άλλα παιδιά ως τρόπο εκτόνωσης της αστείρευτης ενέργειάς του. Επιπλέον, όντας πια πιο ανεξάρτητο, το παιδί δοκιμάζει περισσότερα πράγματα και αν δεν καταφέρει να τα επιτύχει, μπορεί να ξεσπάσει τον θυμό και την απογοήτευσή του στον περίγυρο. Εσείς, ως γονείς, χρειάζεται να του μιλήσετε για τη σημασία του να μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς να χρησιμοποιεί ποτέ βία γιατί αυτή δεν είναι αποδεκτή. Το ίδιο σημαντικό είναι να του δώσετε τη ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με άλλα παιδιά, ώστε να υιοθετήσει υγιείς κοινωνικές συμπεριφορές. Προσοχή! Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί για την καλή συμπεριφορά του, κάθε φορά που «παίζει όμορφα» με τα άλλα παιδιά και είναι ευγενικό και καλοσυνάτο.

Μπορώ και μόνος/η μου, μαμά

Στα 4 του χρόνια, το παιδί πια είναι αυτόνομο και δραστήριο, του αρέσει να παίρνει πρωτοβουλίες και να διεκπεραιώνει πράγματα ολομόναχο. Είναι επίσης πιο δεκτικό στο να προσφέρει τη βοήθεια του. Μην  εκπλαγείτε αν προθυμοποιηθεί να μαζέψει τα απλωμένα ρούχα ή να μαγειρέψει μαζί σας. Δώστε του λοιπόν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει αυτό του το δραστήριο πνεύμα, αφήνοντάς το να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες, π.χ. στρώσιμο τραπεζιού.

Με υπομονή, επιμονή, διάλογο και ψυχραιμία, θα καταφέρετε να κατανοήσετε την συμπεριφορά του παιδιού 4 ετών και να πορευτείτε παρέα στο νέο ηλικιακό στάδιο της ζωής του με τις ανατροπές αλλά και τις ευχάριστες εκπλήξεις που το συνοδεύουν. Μην ξεχνάτε: το αγγελούδι σας δεν θα ξαναγίνει ποτέ τεσσάρων. Απολαύστε το!