Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Κόκκινο κρέας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

steak

Το κόκκινο κρέας, γνωστό κυρίως για την πλούσια περιεκτικότητα του σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β12, Β3, Α, D, K2 και πρωτεΐνες, αποτελεί αδυναμία για τους περισσότερους από τους μικρούς μας φίλους οι οποίοι λατρεύουν τα ζυμαρικά με κιμά, τα μπιφτέκια, τα γιουβαρλάκια, το παστίτσιο και το γύρο στο σουβλάκι! Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην παιδική υγεία, αξίζει να γνωρίζουμε ότι το κρέας περιέχει μια πληθώρα βιο-ενεργών συστατικών με πιο χαρακτηριστικά τη γλουταθιόνη, την καρνιτίνη, τη χολίνη και την ουμπεκουινόνη (συνένζυμο Q10) τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών του παιδιού.

Σε έλλειψη του κόκκινου κρέατος και την πλημμελή αντικατάσταση του από άλλα τρόφιμα υπάρχει η πιθανότητα σοβαρών θρεπτικών ελλείψεων όπως της Β12 η οποία θα οδηγήσει τόσο σε νευρολογικές διαταραχές αλλά και σε αναιμία ή του σιδήρου ο οποίος κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία πρωταγωνιστεί ισάξια τόσο στην αιμοποίηση όσο και στη νευρολογική εξέλιξη. Η πυκνή του σύσταση, ιδιαιτέρως λόγω των πρωτεϊνών του, το καθιστά έναν καλό σύμμαχο στον κορεσμό και ιδανικά μια τροφή η οποία θα μπορούσε εν δυνάμει να συμβάλλει στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Αν και διάσημο για την πυκνή θρεπτική του αξία, το κόκκινο κρέας έχει αποτελέσει μήλο της έριδος στην προσπάθεια διερεύνησης της έξαρσης της παιδικής παχυσαρκίας και των κάρδιο-μεταβολικών επιπλοκών της στην παιδική, εφηβική και την ενήλικη ζωή. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, έχει υπάρξει επιστημονικός σκεπτικισμός σχετικά με το ρόλο του στην ανθρώπινη υγεία μέσα από διαφορετικά μονοπάτια.

Πιο συγκεκριμένα, μια από τις πλέον έγκριτες επιστημονικές ομάδες γνωμοδότησης η EAT-Lancet το 2019 πήρε θέση σε σχέση με την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και συνέστησε μια μεγάλη τροφική αλλαγή προς την κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών για τη διάσωση του πλανήτη παρουσιάζοντας την κατανάλωση του ως μια από τις αιτίες της παγκόσμιας συνδημίας (Syndemic) παχυσαρκίας, υποσιτισμού και κλιματικής αλλαγής.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid writting

Φυσικά, μια τόσο ακραία επιστημονική θέση από ένα έγκριτο και καθολικής αποδοχής επιστημονικό περιοδικό έχει δεχτεί έντονη κριτική από ομότιμες επιστημονικές ομάδες. Κύριο αίτιο πίσω από αυτό φαίνεται να είναι το γεγονός ότι, αν και θρεπτικά ισχυρό, το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα τα τελευταία 30 χρόνια. Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έχει αυξηθεί από 71 εκατομμύρια τόνους το 1960 σε 318 εκατομμύρια τόνους το 2014 και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 450 εκατομμύρια τόνους το 2050. Αυτό αντανακλάται στα μοτίβα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος αν αναλογιστούμε ότι η ανά κεφαλή κατανάλωση του έχει αυξηθεί από 20kg σε 43Kg ετησίως την τελευταία τριακονταετία.

Η αλήθεια είναι ότι η συνιστώμενη πρόσληψη του κόκκινου κρέατος στα παιδιά είναι μια με δύο μερίδες την εβδομάδα και ως μερίδα ορίζουμε τα 60 έως και 150 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος  από την ηλικία των 2 έως και 17 ετών αντίστοιχα. Αυτό όμως που συνήθως μας διαφεύγει είναι ότι ως κόκκινο κρέας ξεχνάμε να μετρήσουμε το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δηλαδή τα αλλαντικά, το  γύρο στο σουβλάκι και τα λουκάνικα ή burger τα οποία καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Ένα απλό παράδειγμα μπορεί είναι τα τοστ και τα σάντουιτς όπου καθημερινά καταναλώνουν τα παιδιά για πρωινό, κολατσιό στο σχολείο ή και για γρήγορο βραδινό. Με ένα γρήγορο υπολογισμό ένας γονιός μπορεί να μετρήσει συντηρητικά έως και 4-5 φέτες αλλαντικού την ημέρα το οποίο ισοδυναμεί με δύο σχεδόν μερίδες κόκκινου κρέατος σε μία ημέρα.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι το κόκκινο κρέας αλλά η ποιότητα και η ποσότητα στην οποία καταναλώνεται. Με άλλα λόγια, η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μορφή αλλαντικών φορτώνει το παιδί με νιτρώδη άλατα, τα οποία είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία,  κακό λίπος και μπόλικο αλάτι που βλάπτουν καρδιά και αγγεία.  Φυσικά τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμούν με τη λέξη «κόψτε το κρέας» ή «το κόκκινο κρέας είναι κακό». Αντιθέτως, το κόκκινο κρέας είναι απαραίτητο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία μία με δύο φορές την εβδομάδα και κατά προτίμηση σπιτικά μαγειρεμένο! Ενώ, για όσους γονείς ανησυχούν ή δυσκολεύονται να βρουν εναλλακτικές του κόκκινου κρέατος σε εβδομαδιαία βάση ώστε να το περιορίσουν, υπάρχουν υπέροχες επιλογές εξίσου πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά και σε καλά λιπαρά, βιταμίνες Α, D, E, K και μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο και σίδηρο αποτελούν τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια!

  1. Swinburn BA, Kraak VI, Allender S, Atkins VJ, Baker PI, Bogard JR, Brinsden H, Calvillo A, De Schutter O, Devarajan R, Ezzati M, Friel S. et al. The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. Lancet. 2019 23;393(10173):791-846. doi: 10.1016/S0140-6736(18)32822-8.
  2. Leroy F, Cofnas N. Should dietary guidelines recommend low red meat intake? Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(16):2763-2772. doi: 10.1080/10408398.2019.1657063
  3. Kastorini CM, Critselis E, et al. Greek National Dietary Guidelines Scientific Team. National Dietary Guidelines of Greece for children and adolescents: a tool for promoting healthy eating habits. Public Health Nutr. 2019;22(14):2688-2699. doi: 10.1017/S1368980019001034
SensiTeeth Kids

Στοματική Υγιεινή για τα πιο όμορφα δοντάκια!

Γνωρίστε τη σειρά παιδικής στοματικής υγιεινής που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη φροντίδα των παιδιών για να έχουν τα πιο καθαρά δοντάκια, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

με μέτρο ολα .τα παιδια μου τρωνε 1 στις 15 ,η μια φορα την εβδομάδα…

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!