Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Τα τρομερά δύο: Η συμπεριφορά του παιδιού 2 ετών

Τα τρομερά δύο: Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιου 2

Τα «τρομερά δύο» αφορούν την ηλικία των 1-3 ετών, όπου η ανάπτυξη στα παιδιά είναι ταχεία και με πολλές αλλαγές, τόσο στον ψυχισμό τους όσο και σωματικά. Αυτή η έκφραση περιγράφει αυτή την αναπτυξιακή φάση που χαρακτηρίζεται από προκλητική συμπεριφορά, χτυπήματα, κλωτσιές, δαγκώματα, αγνόηση κανόνων ή τη λέξη «όχι» που τη λέει πολλές φορές.

Στην ηλικία αυτή, τα μικρά παιδιά αρχίζουν να κατακτούν βασικά αναπτυξιακά ορόσημα, όπως να γίνονται καλύτερα στο βάδισμα, στο άλμα, στη χρήση της γλώσσας για να επικοινωνούν, και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τον κόσμο γύρω τους. Αυτά τα ορόσημα είναι σημαντικά για την ανάπτυξή τους, εγκαθιστώντας μία αίσθηση του εαυτού τους και του κόσμου, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι τα παιδιά αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους.

Τα παιδιά γεμάτα επιθυμία να ανήκουν στον κόσμο των μεγάλων δημιουργούν τεράστιες φιλοδοξίες για τον εαυτό τους και συχνά μπορεί να δείξουν την πολυπλοκότητα της σκέψης του στην κατανόηση διαφόρων θεμάτων. Ωστόσο, αυτή η πολυπλοκότητα είναι ακόμα εύθραυστη λόγω της μεταβατικής περιόδου, από την βρεφική στη νηπιακή ηλικία, όταν υπάρχουν στιγμές άγχους. Γενικά σε περιόδους άγχους το παιδί σας μπορεί να καταρρεύσει εύκολα συναισθηματικά και να παρουσιάσει εκρήξεις θυμού, παρουσιάζοντας μία πιο βρεφική συμπεριφορά , η οποία χρειάζεται προσοχή, προστασία και καθοδήγηση γιατί το παιδί είναι ακόμα νήπιο, εξαρτώμενο από τους γονείς του για επιβίωση. Το άγχος επίσης επηρεάζει αρκετά και τη χρήση της γλώσσας, που δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί, οπότε το παιδί δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να εκφραστεί. Λόγω αυτών των εκρήξεων θυμού, ως γονείς μπορεί να προβληματίζεστε για το στάδιο αυτό, αλλά αυτή η συμπεριφορά θα χαλαρώσει μόλις το παιδί σας καταφέρει να κατανοήσει καλύτερα τους κανόνες και να επικοινωνήσει αυτό που θέλει. Αυτό θα έρθει με τον καιρό και θα βοηθηθεί από το πώς εσείς αντιμετωπίζετε τις απογοητεύσεις του παιδιού σας ως γονείς.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby playing

Πολλοί γονείς μπορεί να αισθάνεστε ανήσυχοι, για παράδειγμα, να βγείτε δημόσια με το δύο-χρονών παιδί σας, το οποίο έχει έντονες εκρήξεις θυμού. Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι τα παιδιά, σε αυτό το στάδιο που αναπτύσσουν τη γλώσσα τους, πολλές φορές μπορεί να νιώσουν απογοητευμένα και να θυμώσουν, που θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις και τις επιθυμίες τους αλλά δεν έχουν τις ακριβείς λέξεις για να το κάνουν. Είναι σημαντικό, ως γονείς να είστε σε θέση να βάλετε σε λέξεις τα συναιθήματα του παιδιού σας όταν είναι θυμωμένο ή στεναχωρημένο. Να το παράδειγμα ενός παιδιού, με το όνομα Κώστας. ‘Είναι έξω με τους γονείς του και θέλει να ζωγραφίσει. Έχει βρει το χαρτί αλλά δεν μπορεί να βρει ένα στυλό. Ωστόσο, όταν ζητά ένα στυλό, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή δεν υπάρχει γύρω του αυτό που ζήτησε. Εκείνη την στιγμή, ο Κώστας αρχίζει να κλωτσάει και να έχει μια έκρηξη θυμού.’ Εσείς ως γονείς μπορείτε να βάλετε σε λόγια τι μπορεί να νιώθει το παιδί σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε: «Κώστα είσαι θυμωμένος που δεν υπάρχει στυλό!». Με αυτήν σας την αντίδραση μπορεί να μην υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα αλλά αυτό σιγά σιγά θα βοηθήσει το παιδί σας την ικανότητα να αναπτύξει την γλώσσα του για να εκφράσει τα συναισθήματα του και να μπορεί αργότερα να επικοινωνήσει με λόγια τις δυσκολίες του προς εσάς.

Λόγω όλων αυτών των περίπλοκων συναισθημάτων που βιώνουν τα παιδιά σας σε αυτή την ηλικία, εσείς ως γονείς έχετε μια πολύ απαιτητική δουλειά να μεγαλώσετε το δύο-ετών παιδί σας. Θα υπάρξουν στιγμές τεράστιας ανησυχίας και αγώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν στιγμές μεγάλης ευχαρίστησης, βλέποντας το παιδί σας να προχωράει και να αναπτύσσει τον δικό του χαρακτήρα και επίσης να απολαμβάνει τον χρόνο του μαζί σας μέσα από το παιχνίδι. Σιγά σιγά θα νιώθει πιο σταθερό στην χρήση των καινούργιων δεξιοτήτων που θα έχει επιτύχει, και όπως τονίζει η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια παιδιών Lisa Miller (1992) «χάνετε ένα βρέφος αλλά κερδίζετε ένα νήπιο».

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Miller, L. (1992) Understanding your baby (Understanding your Child, the Tavistock Clinic Series), Jessica Kingsley Publishers: London.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Έτσι ακριβώς!!!

Τρομερα και τα 2 και τα 3 και τα 4.. μέχρι τα 18 έχουμε! !

ωραιο άρθρο! ειμαι μαμά 2χρονου αγοριου και αυτα τα αρθρα πιστευω οτι βοηθανε πολυ στο να κατανοήσουμε την ψυχολογια τους, γιατι η διαχειρηση των εκρήξεων πολλες φορες ειναι δυσκολη ειδικα αν εισαι πρωτη φορα γονιος.

“Εσείς ως γονείς μπορείτε να βάλετε σε λόγια τι μπορεί να νιώθει το παιδί σας”, από τις πιο χρήσιμες συμβουλές! Πολύ καλό άρθρο!


Συνολικός αριθμών σχολίων:17

Τα περνάμε όλα τα στάδια έτσι ακριβώς…

Αυτά τα 2!!!

Πολυ σωστα!!!

Ακριβώς πόσο σωστά τα λέτε η καλύτερη ηλικία

Παρα πολύ σωστά τα λέτε.

μαρ. παυλ.
Πραγματικά πολύ καλό άρθρο!!

Πραγματικά πολύ καλό άρθρο!!

είναι πολυ ζωηρα τα παιδάκια μου αλλα νομιζω οτι τους λειπεο χρονος μαζί μου και παίζει ρολο η ψυχολογια μου

Έτσι ακριβώς είναι. Είμαι μαμά ενός 2χρονου κοριτσιού και είναι ακριβώς έτσι. Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας και οι συμβουλές σας

Με την κουβέντα και το χάδι λολα λύνονται

?????

Τέλειο άρθρο♥️

Όπως τα γράφετε είναι!!! Αλλά είναι μοναδικά!!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!