baby girl playing with her toys

Θέτετε κάθε χρόνο νέους κανόνες τακτοποίησης για το παιδικό αλλά, με έναν μαγικό τρόπο, καταλήγετε διαρκώς με στοίβες-βουνό; Ίσως ήρθε η ώρα να «πιάσετε το κουβάρι» διαφορετικά. Συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε ιδέες που δεν σας έδωσε κανείς ως τώρα και που μπορεί να κάνουν όλη τη διαφορά, χαρίζοντάς σας ένα σταθερά τακτοποιημένο παιδικό δωμάτιο μέσα στη χρονιά (αυτή και τις επόμενες) χωρίς άγχος, γκρίνια και παράπονα.

 

Κρατάμε ό,τι μας δίνει χαρά

Μέχρι τώρα, κάθε φορά που «κάνατε εκκαθάριση» στο παιδικό δωμάτιο, η βασική ερώτηση ήταν «τι από αυτά χρειαζόμαστε;». Τη νέα χρονιά, προσθέστε μια ακόμα ερώτηση στα κριτήρια επιλογής του τι θα κρατήσετε: σύμφωνα με την ειδική στην τακτοποίηση Μαρί Κοντό, για να διατηρήσουμε κοντά μας ένα αντικείμενο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας προσφέρει ένα αίσθημα μεγάλης χαρά (ακόμα και αν δεν έχει χρησιμότητα). Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ζητήστε τους να πιάσουν και να περιεργαστούν τα παιχνίδια/αντικείμενα που δεν είστε σίγουροι αν θέλετε να κρατήσετε και ρωτήστε τα αν τους δίνουν χαρά. Αν η απάντηση είναι θετική, καλύτερα να δώσετε στα αντικείμενα μια δεύτερη ευκαιρία.

 

10 λεπτά break για συμμάζεμα

Όσο πιο πολλά μαζεύονται τόσο πιο δύσκολα τακτοποιούνται. Γι’ αυτό, το 2023 διδάσκουμε στα παιδιά (ηλικίας που μπορούν να αντιληφθούν και να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη) μία νέο μέθοδο οργάνωσης παιχνιδιών που θα κρατάει το παιδικό δωμάτιο επαρκώς συγυρισμένο: ο κανόνας λέει το εξής: μια φορά τη μέρα, σταματάμε ό, τι κάνουμε για 10-15 λεπτά, για να μαζέψουμε και να τακτοποιήσουμε τα παιχνίδια που δεν βρίσκονται στη θέση τους. Επιλέγουμε οποιαδήποτε ώρα μέσα στη μέρα, αρκεί να τηρήσουμε το δεκάλεπτο οργανωτικό πλάνο.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

teen with his mom and the principal

Το συγύρισμα δεν είναι αγγαρεία (ούτε τιμωρία)

Όσο ρομαντικό και αν ακούγεται, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πείσουμε ένα παιδί να συμμαζέψει το δωμάτιό του είναι να το κάνουμε να θέλει από μόνο του να το συμμαζέψει. Εμφυσούμε λοιπόν στο παιδί ότι το να τακτοποιήσει το δωμάτιό του δεν είναι ούτε καταναγκαστικό έργο ούτε

συνέπεια για μια αταξία που έκανε. Είναι απλώς το «εισιτήριο» για να απολαύσει το παιδί ή όλη η οικογένεια άλλα πράγματα μέσα στη μέρα: να έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν παίζοντας σε ένα πάτωμα άδειο από στοίβες, να πάνε πιο γρήγορα στην παιδική χαρά γιατί δεν θα χάσουν χρόνο να ψάχνουν το μπουφάν ανάμεσα σε πεταμένα πράγματα, να τελειώσουν το διάβασμα πιο γρήγορα γιατί δεν θα αναλωθούν στο να καθαρίσουν πρώτα το γραφείο κ.λπ. Δώστε στα παιδιά πραγματικό κίνητρο και θα εκπλαγείτε από την προθυμία τους.

 

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Θυμηθείτε πως, ως γονείς, είστε για τα παιδιά πρότυπο για τα πάντα. Ακόμα και αν τους πείτε 1.000 φορές τη μέρα να μαζέψουν τα παιχνίδια τους, αν δεν σας βλέπουν στην πράξη να τακτοποιείτε τα δικά σας αντικείμενα, δεν θα αφομοιώσουν ποτέ το σωστό μήνυμα. Αν είστε ήδη οργανωτικοί από τη φύση σας, δοκιμάστε να διανύσετε το «έξτρα μίλι»: τακτοποιώντας π.χ. τα σκεύη στην κουζίνα αμέσως μετά το μαγείρεμα ή επανατοποθετώντας σε ανύποπτο χρόνο κάτι που δεν βρίσκεται πια στη θέση του, π.χ. το τηλεκοντρόλ πίσω στο τραπεζάκι του σαλονιού.

 

Ξεκινήστε την οργάνωση παιχνιδιών και την τακτοποίηση του παιδικού με τις παραπάνω προτάσεις ως τροφή για σκέψη, εφοδιαστείτε με μπόλικη ψυχραιμία και υπομονή και πού ξέρετε; Μπορεί η νέα χρονιά να σας επιφυλάσσει ευχάριστες οργανωτικές εκπλήξεις από τους junior κατοίκους του σπιτιού.