Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Μουσική & Εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για το βρέφος

pregnant woman listening to music

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα όλων των ανθρώπων. Στην εγκυμοσύνη η μουσική συμβάλλει στην καλή ψυχολογία της εγκύου αλλά και του αγέννητο βρέφος της. Δημιουργεί ένα περιβάλλον ευφορίας, γαλήνης και συμβάλλει στην ανάπτυξή  του.

Οφέλη για την έγκυο και νέα μητέρα

Η μουσική βοηθάει τη μέλλουσα μητέρα στην καλύτερη ψυχολογική προετοιμασία για τον ερχομό του βρέφους της, τη γέννα και τη μητρότητα, προσφέροντας υποστήριξη και εκτόνωση της ψυχικής έντασης. Οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Nursing δείχνουν ότι οι μητέρες που ακούνε κλασική μουσική, μελωδίες με ήχους της φύσης ή νανουρίσματα εμφανίζουν χαμηλότερο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει τη νέα μητέρα στις εναλλαγές που μπορεί να έχει στην ψυχική της διάθεση κατά την περίοδο της λοχείας, καθώς και να στηρίξει ως ένα βαθμό και τις μητέρες που παρουσιάζουν επιλόχειο κατάθλιψη.

Οφέλη για το έμβρυο και το βρέφος

Τα μουσικά ερεθίσματα, σαν πρώιμα βιώματα είναι “τροφή” για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου. Στη περίοδο της κυοφορίας, μέσα στην κοιλιά  της  μητέρας του, ακούει τους ήχους του περιβάλλοντός του και κυρίως τη φωνή της. Ήδη από τον 5ο  μήνα, η ακοή του έχει ολοκληρωθεί. Αντιδρά στην φωνή της μητέρας του σαν να την αναγνωρίζει, όπως τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια παιδιών Miller (1992) και επίσης αντιδρά στους ήχους της μουσικής. Το έμβρυο αναπτύσσεται όχι μόνο σωματικά-οργανικά αλλά επίσης ψυχικά και συναισθηματικά.  Τα ακουστικά ερεθίσματα που προσλαμβάνει κατά τη διάρκεια της κύησης αποτυπώνονται  στον εγκέφαλό του και μπορεί να αναγνωρίσει αυτούς τους ήχους, ακόμη και μετά τη γέννησή του. Η ερευνήτρια Carolyn Granier-Deferre (2011) απέδειξε ότι τα βρέφη όταν άκουγαν τη γνώριμη μουσική που η μητέρα τους τους έβαζε όταν ήταν στην κοιλιά της, ηρεμούσαν και μειώνονταν οι χτύποι της καρδιάς τους.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman with little shoes

 

Tips για τις εγκύους

  • Αφιερώστε κάποια ώρα την ημέρα χαλαρώνοντας με μουσική σε μέτρια ένταση. Το στρες και το άγχος είναι  συναισθήματα  που επηρεάζουν και την ψυχολογία σας αλλά και το έμβρυο σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η καθημερινότητα μερικές φορές είναι δύσκολη και η αγωνία για τις τεράστιες αλλαγές που θα φέρει το μωρό στη ζωή σας είναι μεγάλη. Μπορείτε με απλό τρόπο να χρησιμοποιήσετε τη μουσική σαν “όπλο” ενάντια στο στρες.
  • Χαλαρώνοντας με μουσική προσπαθήστε να σκεφτείτε και να ονειροπολήσετε για το βρέφος σας που έρχεται.  Φανταστείτε το μωρό σας, τις προσδοκίες που έχετε, σκεφτείτε τον ερχομό του και τον εαυτό σας ως μητέρα. Κάντε χαρούμενες εικόνες στο μυαλό σας.
  • Μην εμποδίζετε τον εαυτό σας να αφήνεται σε ονειροπολήσεις. Ο ψυχαναλυτής παιδιών Winnicott (1956b) θεωρεί αυτή την ψυχική κατάσταση των εγκύων απόλυτα φυσιολογική και την ονομάζει “πρωταρχική μητρική ενασχόληση”. Αρχίζει να εμφανίζεται  από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης και  συνεχίζει μέχρι το τέλος της και τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η μητέρα έχει ως κύριο ενδιαφέρον της την ενασχόληση με το έμβρυο και αργότερα με το βρέφος της. Η μουσική συμβάλλει θετικά σε αυτή τη λειτουργία κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τη γέννηση.
  • Ένα είδος μουσικής που μπορείτε να προτιμήσετε είναι η κλασική μουσική και οι μελωδίες στο πιάνο, καθώς  έχει αποδειχτεί μέσα από μελέτες ότι επηρεάζουν θετικά τη διάθεση και το συναίσθημά σας. Οι ειδικοί που ερευνούν την προγεννητική ζωή αλλά και πολλές μητέρες συμφωνούν ότι το έμβρυο χαλαρώνει για παράδειγμα με τους ήχους της κλασικής μουσικής του Μότσαρτ και του Βιβάλντι, ενώ αντίθετα διαμαρτύρεται και αντιδράει σε δυνατό και απότομο ήχο. Αν κάτι δεν του αρέσει μπορεί να κλωτσάει ενοχλημένο.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα  cd που θα βάζετε και αργότερα,  ως  μουσική  στο μωρό σας, αφού γεννηθεί.
  • Καθώς η φωνή της μητέρας είναι η καλύτερη μουσική για το βρέφος της μπορείτε να του τραγουδάτε πριν ακόμα γεννηθεί και να συνεχίσετε μετά με τα νανουρίσματα.

Το βρέφος σας  όταν γεννιέται μεταφέρει μέσα του μαζί με τα γονίδιά του και όλες τις εμπειρίες που έζησε μέσα στη μήτρα. Τα συναισθήματά σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και το πρώτο διάστημα της ζωής του βρέφους σας είναι πολύ σημαντικά και θα καθορίσουν αρκετά την ψυχική υγεία του παιδιού σας αργότερα.

 

Βιβλιογραφία

  1.  Granier-Deferre,C. et al(2011). “A melodic contour repeatedly experienced by human near term fetuses, elicits a profound cardiac reaction one month after birth”. PloSONE, τ.6, v.2, 2011, e17304.
  2.             Miller, L. (1992) Understanding your baby (Understanding your Child, the Tavistock Clinic Series), Jessica Kingsley Publishers: London.
  3.             Winnicott  D. W. (1956b). ‘Primary Maternal Preoccupation’. In Collected Papers: Through Paediatrics to Psycho-Analysis. 1958a London: Tavistock
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Pregnancy

Μια μοναδική διαδρομή ξεκινάει!

Γνωρίστε τη σειρά καθημερινής φροντίδας και περιποίησης σχεδιασμένη για τις ανάγκες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πατώντας εδώ

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Όση κλασική μουσική δεν ακούσαμε στη ζωή μας όλη, θα την ακούσουμε τώρα στην εγκυμοσύνη ?

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΟΥΛΑΣ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ? YOU ARE MY SUNSHINE ☀

Πολυ ομορφο αρθρο και ενδιαφερον!! 🤰

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!