toddler sister loves baby bro

Ο πελαργός ξανάρχεται και όλοι στο σπίτι έχετε τρελαθεί από χαρά! Ή μήπως όχι όλοι; Για να μη σας ζητήσει το πρωτότοκο αγγελούδι σας να στείλετε τον πελαργό από ΄κει που ήρθε, θα χρειαστεί να βάλετε το χεράκι σας.

 

Την άσπρη κούνια ή τη ροζ;

Για να μη νιώσει το παιδί παραγκωνισμένο στις ετοιμασίες υποδοχής του μωρού, ζητήστε τη γνώμη του -εφόσον το θέλει και το ίδιο- ακόμη και στα μικρά και πρακτικά, π.χ. στη διακόσμηση του βρεφικού δωματίου.

 

Σπρώξτε, έρχεται… η αποδοχή!

Ο πελαργός είναι έτοιμος να χτυπήσει το κουδούνι. Με άλλα λόγια, βρίσκεστε ήδη στο μαιευτήριο. Για να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί να ετοιμαστεί ακόμα για την αντίστροφη μέτρηση,

πρέπει να κάνετε…

  • ό,τι μπορείτε για να διατηρήσει σταθερό το παιδί το πρόγραμμά του και την αίσθηση σιγουριάς του. Όσο καιρό θα είστε στο μαιευτήριο, αφήστε το να πηγαίνει κανονικά στο σχολείο και να ακολουθεί όλες του τις δραστηριότητες.
  • αναφορά στο θέμα «δώρο καλωσορίσματος». Με άδεια χέρια θα υποδεχθεί το παιδί το μωράκι; Μια ζωγραφιά αρκεί για να δείξει τη αγάπη του. Και βέβαια, μην ξεχάσετε να «θυμίσετε» και στο μωρό να μην έρθει με άδεια χέρια!
  • χώρο για μία προσωπική συνάντηση αδελφών, χωρίς φίλους και συγγενείς στο δωμάτιο, εάν βέβαια η πολιτική του μαιευτηρίου επιτρέπει την επίσκεψη παιδιών στην ηλικία του δικού σας.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby playing

 

Μετά την απομάκρυνση εκ του μαιευτηρίου…

Κι ενώ περιμένατε -μετά από τόση προετοιμασία- πως το μεγαλύτερο παιδί θα καλωσόριζε το μωρό στο σπίτι με ανοιχτές αγκάλες, εκείνο ζητά να… το γυρίσετε πίσω. Λογικό!  Η ζήλια είναι μία απόλυτα φυσιολογική και λογική αντίδραση όταν προέρχεται από ένα παιδί που δεν μπορεί να κατανοήσει τον κόσμο με την ώριμη οπτική ενός ενήλικα. Ποιος θέλει άλλωστε να μοιράζεται την αγάπη της μαμάς και του μπαμπά; Ποιος θέλει να έρχεται δεύτερος στην προσοχή και τη φροντίδα; Γι’ αυτό, δείξτε κατανόηση και υπομονή.

 

Από το «ζηλεύω» στο «λατρεύω»

Χρόνος. Το μυστικό για να γνωριστούν και να αγαπηθούν τα δύο αδελφάκια. Όμως συν Αθηνά και χείρα κίνει. Γι’ αυτό…

  • αφήστε το πρώτο παιδί να συμμετέχει στη φροντίδα του μωρού, για να νιώσει σημαντικό. Μπορεί, για παράδειγμα να φέρει μία πάνα, μια πετσέτα ή ακόμα και να ντύσει το μωράκι, έστω και αν αυτό πάρει αιώνες.
  • αν θελήσει να χαϊδέψει ή να φιλήσει το νεογέννητο αδελφάκι του, αφήστε το, εξηγώντας του τον σωστό τρόπο. Μην το πιέσετε όμως αν δεν θέλει.
  • αφιερώστε χρόνο στο πρώτο παιδί, για να μην νιώθει παραμελημένο. Την ώρα που θηλάζετε, μπορείτε να του διαβάσετε ένα παραμύθι. Και βέβαια μπορείτε να βγείτε ωραιότατη βόλτα, όσο ο μπαμπάς προσέχει το μωρό που κοιμάται.
  • βάλ’ τε και το μεγάλο παιδί στο κάδρο. Κυριολεκτικά! Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς είναι να μην συμπεριλαμβάνουν τον μεγάλο αδελφό ή τη μεγάλη αδελφή στις φωτογραφίες με το μωρό.
  • ζητήστε από τους συγγενείς και φίλους που θα έρθουν στο σπίτι να φέρουν ένα μικρό δώρο και για το μεγαλύτερο παιδί -έστω κάτι συμβολικό που θα απαλύνει το αίσθημα ζήλιας- και να το ρωτήσουν πώς βλέπει τη νέα ζωή του με το αδελφάκι του, γενικά να δείξουν ενδιαφέρον.

 Αδιαφορία, ζήλια, θυμός, απογοήτευση… όποια κι αν είναι η αντίδραση του παιδιού όταν έρθει στον κόσμο αδελφάκι του, αποδεχτείτε τη με ψυχραιμία και υπομονή και αφήστε τη νέα γνωριμία να εξελιχθεί σε αδελφική αγάπη με τους δικούς της ρυθμούς. Ο πελ-αργός θέλει χρόνο, το λέει και τ’ όνομά του!